Kurban Kesme İbadeti: Müslümanlar arasında ne güzel köprüdür...
Kurban, Kur'ân-ı Kerîm, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadet olup hicretin ikinci yılında meşru kılınmış. Kur'ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulmaktadır: “Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (el-Hac, 22/28),
Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivâyetlerde, Hz. Peygamber (s.a.s.)," Kurban Bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade etmiştir."
Kurban ibadeti, Hz İbram'den
günümüze uzanan, köklü bir gelenek ve dini bir ibadettir. Müslümanlar için vazgeçilmez olan bu ibadet Allah'a yakınlaşma ve O'na teslimiyetin bir göstergesi olarak kabul edilmiştir.
Zaten kurban kelime anlamı olarak Arapçada yakın olmak, yakınlaşmak, yakınlaşmaya yardımcı olan şey anlamına gelmektedir.
Bu ibadet, dini ve kültürel bir miras olarak Müslüman topluluklar arasında önemli bir yere sahiptir.
Kuran-ı Kerim'de İbrahim ve İsmail'in (a.s) kurban kesme kıssasıyla başlayan kurban geleneği, Allah'a olan inancın ve itaatin simgesidir. Müslümanlar için kurban, sadece bir hayvanın kesilmesinden ibaret değil; aynı zamanda malıyla, canıyla Allah yolunda fedakarlık yapmanın bir ifadesidir. Kurban ibadeti, bireyleri bencil arzulardan arındırma ve paylaşmanın, merhametin önemini hatırlatma işlevi görür.
Diğer Ibadetlerle karşılaştırıldığında Namaz, Oruç, Hac gibi ibadetler bireysel gelişim sağlarken; kurban, aynı zamanda sosyal adalet ve eşitliğin tezahürüdür. Toplumsal bir dayanışma ve yardımlaşma aracı olarak, ibadetlerden ayrılıyor.
Paylaşmanın ve yardımlaşmanın ön planda olduğu bu geleneğin, ekonomik dengeleri koruma ve fakirlerin ihtiyaçlarını giderme gibi olumlu sonuçları vardır. Toplumsal dayanışmayı güçlendiren ve bireysel sorumluluk duygusunu artıran kurban, biz müslümanların beraberliğini pekiştirir.
Kişisel Sorumluluk ve Fedakarlık
Kurban ibadeti, kişisel fedakarlık ve sorumluluk duygusunu ön plana çıkarır. Bu ibadet aracılığıyla insanlar, malî imkanlarını Allah yolunda kullanma ve ihtiyaç sahipleri ile paylaşma sorumluluğunu yerine getirir. Böylece kurban, bireyin kendi iç dünyasında ve toplumda olumlu değişimler yaratma gücüne sahip bir ibadettir.
Kurban, diğer ibadetlerle birlikte İslam'ın beş şartından biridir.
BÜTÜN İSLAM ALEMİNİN KURBAN BAYRAMINI KUTLAR ÜLKEMİZE HUZUR SAĞLIK BARIŞ GETİRMESİNİ VE BAYRAMLA BİRLİKTE GELEN SEVGİNİN SAYGININ DAİMA KALMASI DİLEĞİMLE MUTLU BAYRAMLAR.
Her bayram Sabahı erken uyanır
Çocuklarım renkten renge boyanır
Kapıya kınalı eller dayanır
Evde tatlı telaş iş koşturmaca
Yüreklere dokunmak ne güzel haz
Garipte yetimde bugün olmaz naz
Havamız pek güzel mevsimimiz yaz
Gönüllerde sevinç hoş çoşturmaca
Mutlu bayramlar...