Bu yıl yağışların artması sebebiyle doğada yetişen mantarların üremesine ve yurt genelinde tüketiminin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında geçmiş yıllara nazaran daha fazla artış göstereceği gözlemlenebilir.

Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler olabiliyor.

Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çok da rağbet gösterdiği biliniyor. Ancak bilinçsizce toplanan bu mantarlar gıda zehirlenmesine neden oluyor.

Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben iki ile aktı saat içinde ortaya çıkabilmektedir ve
Mantarlarda bulunan zehrin özelliğine göre ortaya çıkan belirtilerdir.

Mantarın yenmesini takiben iki saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden altı saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmektedir.

Halkımızın doğada yetişen mantarların ölümcül sonuçlar doğurabileceğini bilmeleri ve kesinlikle tüketmemeleri gerekir; ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi hâlinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor.

Mantar konusunda uzman değilseniz asla ama asla doğada karşınıza çıkan her mantarı toplamamalı ve hiçbir şekilde tüketmemelisiniz. Zehirli mantarların büyük bir kısmı canlı, dikkat çekici renklerde olur. ( Kırmızı, mor, yeşil, sarı, turuncu gibi) Zehirli mantarların yenebilir mantarlara göre daha kötü bir kokuya sahip olduğu gözlemlenmektedir.

Bu konuda uzman değilseniz topladığınız mantarın zehirli olup olmadığını bilemezsiniz. Kokusu da tadı da farklıdır. Zehirli mantarın görünümü de farklıdır. İşin uzmanı değilseniz ve şüphe ediyorsanız çiğneyip yutmadan sadece dil ile hissederek ve bir süre bekleyerek bunun tadını alabilirsiniz ve bu tad dilinizi yakabilir. Ancak kesinlikle yutmamalısınız!..
Ya da bu işte uzman birisiyle mantar toplamaya çıkmalısınız...Mantarın bulunduğu yerde önemlidir. Çam altı, kara çalı, dikenli çalı altları tehlikelidir.

Mantar Zehirlenmelerinden Korunmak için: Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibariyle, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır.

Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Sözün özü mantar tehlikeli bir besin maddesi olup emin olmadıkça türetmemelisiniz. Tanımadığınız rastgele kişilerden de satın almamalısınız.