Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Törenlerinin bu yıl 13.’sü gerçekleştirildi. Türkiye’nin mezun ettiği uluslararası öğrenciler mezuniyetlerini doyasıya kutladı


Türkiye’nin uluslararası eğitim hareketliliği alanında adını son yıllarda küresel çapta duyurmasını sağlayan Türkiye Bursları’nın 2024 mezunları mezuniyetlerini Ankara’da kutladılar.

Gazi Üniversitesi’nin Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen 13. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde bir araya gelen dünyanın dört bir yanından uluslararası öğrenciler, Türkiye’nin sağladığı eğitim burslarıyla okudukları üniversitelerinden mezun olmanın heyecanını yaşadılar. Ülkelerinin en başarılı öğrencileri arasından sınavla seçilen uluslararası öğrenciler, onlara ülkelerinde kariyer yapma imkanı sunan çeşitli bölümlerdeki derslerini tamamlayarak ülkelerine dönmeye hazırlanıyorlar.

Farklı konuşmacıların bulunduğu salonda 2024 yılı mezunlarını temsilen yüksek onur derecesi sahibi Azerbaycanlı Seljan JAHANGIROVA ile bölüm ve fakülte birincisi Filistinli Osama HINDI de kürsüye çıktı. İki başarılı Türkiye mezunu da kendilerine sağladığı eğitim imkanları için Türkiye’ye teşekkür etti ve ülkelerine döndükten sonra da Türkiye ile kendi ülkeleri arasında daha iyi bir işbirliği için çalışacaklarını söyledi. Tıp fakültesinden mezun olan Azerbaycanlı JAHANGIROVA, “İkinci vatanım olarak gördüğüm Türkiye’ye tıp eğitimi almak için geldim. Beni bir hekim olarak yetiştiren üniversiteme ve aileme çok teşekkür ederim.” dedi. JAHANGIROVA sözlerine “Türkiye Bursları’na, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine sonsuz şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde devam etti.

Biyomedikal Mühendisliği bölümü mezunu Filistinli Osama HINDI ise “Binlerce başvuru arasından bizi seçip bize güvenen YTB’ye ve Türkiye Cumhuriyeti’ne çok teşekkür ederiz.” dedi. Türkçenin ikinci dili olduğunu da sözlerine ekleyen HINDI ayrıca Türkiye’nin Gazze konusunda gösterdiği duyarlılığa minnettar olduğunu da belirtti.  Bir Filistinli olarak buruk bir sevinç yaşadığını vurgulayan HINDI, “1948 yılından bu yana binlerce insan ülkemde katledilmekte. Gazze’de yaşananlara sessiz kalmalarından dolayı Birleşmiş Milletler’i kınıyorum. Her daim yanımızda olan ve bizleri yalnız bırakmayan Türk halkına teşekkürü bir borç bilirim.” dedi.

Katılımcıları selamlayan YTB Başkanı Sayın Abdullah Eren konuşmasına, Türkiye Bursları’nın pek çok kamu kurum ve kuruluşun işbirliğinde gerçekleşen, devletimizin stratejik bir enstrümanı olduğu sözleriyle başladı. Tüm uluslararası öğrencilerin Türkiye’nin birer gönül elçisi olduğunu belirten YTB Başkanı Eren, yürüttükleri Türkiye Mezunları Programı ile ülkemiz üniversitelerinden mezun olan uluslararası öğrencilerle irtibatı hiç koparmamak istediklerini de söyledi. “Daha adil bir dünya mümkün” tezini savunmaya devam edeceklerini sözlerine ekleyen Eren, “Her yıl mülakatlarda uluslararası öğrencileri nasıl daha iyi bir şekilde seçebiliriz diye çaba sarf ediyoruz, ancak bu tablo dünyanın dört bir yanındaki başarılı öğrencileri isabetli bir şekilde burslandırdığımızı kanıtlar nitelikte.” diyerek devam etti.

Törende konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Musa YILDIZ eğitimde uluslararasılaşmanın önemine değinerek günümüzde en fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu söyledi. Sayın Yıldız sözlerinin devamında “Unutulmamalıdır ki üniversitelerimizin daha fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapması için karşılaşılan engellerin ortadan kaldırılması hepimize manevi bir sorumluluk yüklemektedir” dedi.


Son olarak Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Serdar ÇAM’ın kürsüye çıktığı mezuniyet töreninde Sayın Çam, Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Törenlerinin ülkelerine dönmelerinden önce uluslararası öğrencilerimizle temas ettiğimiz geleneksel bir etkinliğe dönüştüğünü dile getirdi. “Sizler artık bu toprakların bir parçasısınız. Bu toprakların ekmeğini yediniz, suyunu içtiniz. Sizlere ciddi yatırımlar yapıldı. Aileleriniz, ülkeleriniz ve Türkiye, sizin akademik ve mesleki açıdan donanıma kavuşmanız için büyük emekler verdiler. Sizler dünyanın her neresinde olursanız olun başarılarınız bizler için bir gurur kaynağı.” diyen Çam, sözlerine şöyle devam etti: “Üniversite sadece hayatın bir aşaması. Bundan sonra yeni disiplinlere ve yaklaşımlara daha açık olmanız gerekiyor. Her biriniz Türkçeyi çok güzel konuşuyorsunuz. Ülkenize döndüğünüzde sizler bildiğiniz bu dil sayesinde 300 milyonluk Türk dünyasına kapı aralamış olacaksınız.”

Çeşitli dallarda başarılar kaydeden mezunlar arasından 7 uluslararası öğrenciye ödüllerinin takdim edildiği tören, mezun öğrencilerin kep atmalarıyla ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi. Ödül alan öğrenciler arasında Gazi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans alanında bölüm birincisi ve fakülte ikincisi olan Afganistanlı Muheeb Rahman Sediqi, Anadolu Üniversitesi İktisat bölümü lisans alanında bölüm üçüncüsü olan Zambiyalı Diana Tehillah M’hango, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği lisans alanında bölüm birincisi olan Mısırlı Moustafa İsmail, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Psikoloji yüksek lisans alanında yüksek başarı gösteren Endonezyalı Mıftachur Rohman ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Biyoloji doktora alanında yüksek başarı gösteren Kırgızistanlı Lira Usakbek yer aldı. Uluslararası öğrencilerin mutlulukları yüzlerinden okunuyordu. Türkiye Mezunları için yapılan mezuniyet törenleri 2024 yılı içinde Konya ve İstanbul gibi farklı şehirlerde düzenlenerek devam edecek.