Yozgat Şehir Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Özen Oruç, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, lenfoma hakkında önemli bilgiler verdi. Lenf sisteminin vücudun bağışıklık sisteminde kritik bir rol oynadığını vurgulayan Dr. Oruç, lenfomanın bu sistemdeki hücrelerin anormal şekilde büyümesi sonucu oluşan bir kanser türü olduğunu belirtti.

Lenfoma Erken Dönemde Farkedilmeyebilir
Dr. Oruç, lenfomanın erken aşamalarda fark edilmeyebileceğini ancak boyun, koltuk altı, kasık ve göğüs bölgesinde lenf nodlarında büyüme gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Ayrıca, yorgunluk, gece terlemeleri, ateş, kemik ağrısı, kaşıntı, istemsiz kilo kaybı, karın ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomların da lenfomanın habercisi olabileceğini ifade etti. Bu tür belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.

Psikolojik Manipülasyona Karşı Nasıl Korunabiliriz? Psikolojik Manipülasyona Karşı Nasıl Korunabiliriz?

Lenfomanın Tanı Yöntemleri
Lenf kanserinin tanısında fizik muayenenin önemli bir yer tuttuğunu belirten Dr. Oruç, “Büyüyen lenf bezlerinin boyutu, sertliği ve hareketliliği muayene edilerek incelenir. Kan testleri, lenf nodu biyopsisi ve görüntüleme yöntemleri tanıda sıklıkla kullanılır” dedi. Kesin tanının ise biyopsi ile konulabileceğini belirtti.

Tedavide Yüz Güldüren Sonuçlar
Dr. Oruç, lenfomanın tedavisinin hastalığın türüne bağlı olduğunu ancak günümüzde başarılı sonuçlar elde edildiğini ifade etti. “Erken teşhisle başlayan tedavi, başarı oranını artırmaktadır. Özellikle hedefe yönelik akıllı ilaç tedavisi sayesinde hastaların iyileşme şansı giderek yükselmektedir” diye ekledi.

Lenfoma ile ilgili farkındalığın artırılmasının, erken teşhis ve başarılı tedavi açısından hayati önem taşıdığı bir kez daha vurgulandı. Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi