Edebiyat araştırmacısı: 30 Ekim 1961, Yozgat- Yerköy doğumlu. İlk ve ortaokulu Yerköy’de okudu. Burdur Lisesi, Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (1984) mezunu olup; Lisans tezini: “Yerköy Ağızları”. Yüksek lisansını 1993’te Erciyes Üniversitesi SBE’de, doktorasını 1997’de Fırat Üniversitesi SBE’de tamamladı.
Yüksek lisans tezi: “Türk Halk Hikâyeleri Metin-Tahlil”. Doktora tezi: “Sarız Pınarbaşı Tomarza Avşar Ağıtları”idi.
Çalışma hayatına 1985 yılında Ergani Lisesi edebiyat öğretmeni olarak başladı. Mesleğini Ergani, Çermik ilçeleri ile Diyarbakır merkezindeki liselerde öğretmen ve okul müdürü olarak görev yaptıktan sonra 1995’te üniversite hocalığına geçti. Karadeniz Teknik Üniversitesi Giresun Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğretim üyeliği (1998) görevlerini yürüttü.
Burada ana bilim dalı ve bölüm başkanlıkları görevlerinde bulundu. Aynı üniversitenin Giresun Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi öğretim üyeliği görevini sürdürdü.
1999-2000 eğitim öğretim yılında TDAV bursuyla Kazakistan Cumhuriyeti, Almatı Eyaleti, Abay Devlet Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı, Türk Dili ve Türk Edebiyatı derslerini okuttu.
Gençlik yıllarında Bizim Gençlik Yayınları, Bizim Gençlik Dergisi, Erciyes, Türkü, Genç Nefer dergilerinde editörlük görevlerinde bulundu. Makalelerini 1983 yılından itibaren Türk Folkloru, Erciyes, Bizim Gençlik, Yeni Türkiye, Türk Kültürü, Hudaferin (Polonya), Türk Dünyası Araştırmaları, Anayurttan Atayurda Türk Dünyası Dergisi, Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Türk Tarihi Araştırmaları dergileri ile Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’na 55. Yıl Armağanı (1994) ve Tuncer Gülensoy Armağanı (1995) ortak kitaplarını yayımladı.
Kırım Özerk Cumhuriyeti, Akmescit Vilayetindeki Devlet Pedagoji ve Mühendislik Üniversitesi'nde TİKA Türkoloji projesinde görev aldı. 2004-2005 Eğitim öğretim yılında Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi'nin destekleyiliciliğinde Kazakistan'ın Almata, Kentav, Yesi (Türkistan) şehirlerinde bulunarak araştırma ve incelemelerde bulundu. Çalışma konuları ile ilgili olarak Ege Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi bünyesinde konferanslar verdi. Kırım Karayları Bilim Kurulu Türkiye üyesidir. Giresun Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak görev yaptı; Abay, Politeknik, Jenpi Üniversitelerinde danışmanlık ve seminerler verdi. 2009 yılında Türk Halk Edebiyatı Doçenti olan Altınkaynak 2014 yılında Profesör oldu. Halen Ardahan Üniversitesi - Rektörlük - İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi - Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü - Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı bölümünde görev yapmaktadır.
Yaşar Elden ile birlikte yaptığı 2000’li Yıllarda Türk Turizmi adlı araştırması ile 1994’te Turizm Bakanlığından mansiyon aldı. Anonim Türk halk şiiri ve aşık edebiyatına yönelik çok geniş derleme kasetleri, fotoğraf koleksiyonları mevcuttur. Hıristiyan ve Musevi Türkler ile âşık edebiyatı üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmış olup bu konularda çok geniş bir arşivi bulunmaktadır.
Eserleri: Araştırma ve İncelemeleri:
Âşık Veysel Şahbazoğlu (Hayatı - Sanatı - Şiirleri, 1998), Mehmet Hicrani’nin Hikâyeleri (1999),
Anlatım Esasına Dayalı Metinler ve Din (1999), Düzengi (1999), Sarıkamış Destanı (2002),
Hasbihaller (2002), Gagavuz Masalları (2003).Şiir Kitabı: Arayışlar (1999). Urum Halk Hikayeleri ve Masalları gibi Türk Halk edebiyatı ile ilgili pek çok araştırma ve eserleri yayımlanmıştır...