1931 Yozgat doğumlu eğitimci araştırmacı yazar- Folklor araştırmacısı. İlk ve ortaöğrenimini Yozgat’ta tamamladı. Erzurum Erkek Öğretmen Okulu mezunu. Boğazlıyan ilçesinde, Yozgat Haydarbeyli köyünde, Çocuk Kütüphanesinde öğretmenlik, okul müdürlüğü ve ilköğretim müdürlüğü görevlerinde bulundu.
Cumhuriyetin 50. yılı dolayısıyla yayımlanan Yozgat İl Yıllığını hazırlayanlardan birisidir. Yozgat kültürü ve tarihi konusunda araştırmalarda bulunmuş, bu araştırma yazılarının bir kısmını Yozgat gazetelerinde yayınlamıştır. Atatürk’ün doğumunun 100. yılında toplanan IX. Türk Tarih Kongresine “Atatürk ve Türk Köylüsü” konulu bildiriyle katılan Göksoy’un makaleleri; başta Erciyes dergisi olmak üzere çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı.
38 yıllık meslek hayatında çeşitli gazete ve değide Yozgat’ın tarihi, kültürü, arkeoloji ve milli eğitimle ilgili görüşlerini yazdı. Yozgat’ın çeşitli yönlerini dile getiren eserini ve yayınlanan:” Atatürk ve Yozgat” “ Atatürk ve Türk Köylüsü” eserlerinin genişletilmiş ikinci baskılarını yayına hazırladı.
1985 Kasımında Milli Eğitim Bakanlığınca “ Yılın Öğretmeni” ödülüyle ödüllendirildi. Yozgat’ın yetiştirdiği ender kişilerden biridir.
Yılmaz Göksoy Yozgat’ın canlı tarihi, kimimiz için eğitimci araştırmacı bir yazar, kimimiz için iyi bir Yozgat aşığı, kimimiz için valilerin hocası olmuş nice eğitimci yetiştirmiş bir başöğretmendi.” Ayaklı Kütüphane” vasfını kazanmış bir yazarımızdı.
Yozgat Folkloruna ömrünü vermiş, Araştırmacı kimliği, nüktedan tavrı ve hoş sohbetiyle gönüllerde yer etmişti. Yozgat’da adım atmadık köy ve tarihi ören yeri bırakmamış bir eğitimciydi. Yozgat’ın akil insanlarındandı. Atatürk
Aşığı olarak tanınır ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Yozgat’a gelişiyle ilgili dergi ve kitaplar yayınlayarak bu sevgisini doruğa taşırdı. 7 Haziran 2017 yılında vefat etti ve Sarıtopraklık Mezarlığına defnedildi.
“AS Notu: Yılmaz Göksoy hocamla özel bir dostluğum vardı. Araştırmalarım için zaman zaman kendisine müracaat ederdim. Yozgat’la ilgili bir çok konuda fikrini alırdım. En ilgimi çeken konu da şair, aşık, ozan araştırmalarında bazı köylere gittiğimde: buralardan aldığım bilgi şuydu: “Yılmaz Göksoy hoca geldi bunu araştırdı; siz onula görüşseniz daha iyi olur” Sözleriydi. İyi bir eğitimci, iyi bir öğretmen ve iyi bir araştırmacı oluşunun yanı sıra iyi bir dosttu Yılmaz hoca... Onunla satilerce sohbet etseniz bıkmaz, usanmaz onu dinlerdiniz. Çünkü nüktedan ve hoş sohbetliydi.
“İkinci konu da gazete köşe yazılarımız devam ediyordu. Onun yazdıklarını özel olarak takip ederdim. Yozgat tarihine oldukça yoğun ilgisi vardı. Benden kaynak ister, ben de ondan kaynak sorardım. Yozgatlı aşık ozan şair yazarlar konusunda da araştırmaları vardı. Yozgatlı Karaoğlan da onlardan birisiydi. Yozgat Şairler Yazarlar Birliği Derneğimizin kuruluşunda da bize oldukça yardımcı oldu ve ilk mali desteği verenlerden birisi oldu. Ona oldukça saygı duyardım; aynı anlayışla bey efendi kişiliği ve mütevazi tavrı ile o da bana sevgi dolu yaklaşımda bulunurdu. Yazılarımı okuduğunu söyler beni teşvik ederdi. Beyefendi ve saygın kişiliğe sahip olan araştırmacı yazar Yılmaz Göksoy hocamı minnetle rahmetle şükranla yad ediyorum.”(Ahmet Sargın)
Eserleri :Cumhuriyetimizin 50. Yılında Atatürk ve Yozgat (1974), Atatürk ve Türk Köylüsü, Devrimlerin Köye Yansıması (1989).
Hakkında: 1-TDOE – TDE Ansiklopedisi 4 (2004),
2- Durali Doğan / Yozgatlı Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi (2005).
3- Biyoğrafya com.İhsan Işık