Peki Yozgat’ta ibadet etmek isteyenlerin tercih ettiği ibadethaneler nerelerdir? Yozgatlıların her yıl Kadir Gecesi’ni ibadet etmek için geçirdikleri 5 önemli Camiyi sizler için derledik...

Çorum’a Hızlı Tren Müjdesi: Demir Yolu Projesinin İlk Tabelası Dikildi! Çorum’a Hızlı Tren Müjdesi: Demir Yolu Projesinin İlk Tabelası Dikildi!

İşte Yozgat’ın o maneviyat dolu tarihi camileri;

Yozgat’ın Tarih Kokan İbadet Yerleri Camilerle Dolu Bir Zaman Yolculuğu (2)

Çapanoğlu Camii: şehrin merkezî bir yerinde, Cumhuriyet Meydanı yakınında İstanbulluoğlu mahallesindedir. Halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye anılan yapı, Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Avrupa etkisinde ortaya çıkan Türk mimari tarzının Anadolu’daki önemli örneklerinden biridir.

Şeyh Hacı Ahmet Efendi Camii: Cami; Taşköprü Mahallesi, Şeyhzade Caddesi üzerindedir. Şeyh Hacı Ahmet Efendi tarafından 1859 yılında yaptırılmış olup, kitabesi terki mahlasıyla Hacı Ahmet Efendi tarafından yazılmıştır. Harim boyuna dikdörtgen planlı düz tavanlıdır. Güneyde eksende yarım silindirik gövdeli mihraplı, yanında (batıda) korkulukları kafes oyma tekniği ile yeni yapılmış ahşap minber yer alır. Minber, mihrap ve yanındaki ahşap süslemeler caminin 1990’lardaki tamiratı sırasında yapılmıştır. Harimin kuzeyinde önü balkon gibi kuzeye doğru çıkıntı yapan bir mahfil bulunur. Mahfilin kuzey duvarında da altı tane halvet hücresi yer alır.

Nakıpzade (Hoşyar Kadın) Cami: Camii, Köseoğlu Mahallesindedir. Yapı harime giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre tarihlendirilir. Camiinin harime giriş kapısı üzerindeki medrese kitabesi göre camii, H.1260 / M.1844 tarihinde II.Mahmut’un ikinci kadını olan Hoşyar Kadın tarfından medrese ile birlikte yaptırılmıştır.Kitabede Beyhan Sultan’ın manevi kızı, Mihrimah Sultan’ın kızı gibi görülen Hoşyar kadın, aslında Beyhan Sultan’ ın manevi annesi, Mihrimah Sultan’ın öz annesidir. Her iki kızının da kendinden önce öldüğü kitabede belirtilerek onların adına bu eseri yaptırdığı yazılırdır.

Musa Ağa Cami: Musa Ağa Camii Cami Nohutlu Mahallesi Musa Ağa Sokağında yer alır. Kitabesine göre cami H.1215 - M.1800 yılında Çapanoğlu Süleyman Bey’in harem kethüdası Musa Ağa Bin Hasan tarafından yaptırılmıştır. Caminin doğu, kuzey ve batısında haziresi vardır. Mezarı camiin doğusunda ona 4 - 5 mt. uzaklıktaki hazirede yer alır. 

Tekke Arap Dede Cami: Camii, Tekke Mahallesi, Çamlık Caddesi ile Seyfi Ağa Caddesinin kesiştiği köşede yer alır. Caminin kitabesi yoktur. Fakat son cemaat yerinin iki pencere arasında “Maşallah sene H.1327” yazılıdır ki bu tarih (M. 1899 – 1900) muhtemelen caminin tamir tarihidir. Çünkü caminin H. 1 Zi’l – Hicce 1257 / M. 14 Ocak 1842 tarihli bir vakfiyesi vardır. Caminin etrafını (kuzey hariç) çeviren hazire de tespit edilen en eski tarihli iki mezar taşı vardır. Bunlardan “H.1262 tarihli İsmail Ağa’nın eşine” ve diğeri ise “H.174 tarihli Abdullah Efendi’nin eşine” ait olanıdır. Bu iki mezar taşı da bize caminin vakfiye tarihinden önce yapıldığının en güzel örnekleridir. 

Editör: Kadir Görgülü