Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Aachen şehrinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Yunus Emre Camii ve Kültür Merkezi’nde “Almanya’da Çocuk Koruma ve Koruyucu Aile Sistemi” konulu panel düzenlendi. 

Köln Başkonsolosluğu Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşeliği tarafından gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Aachen DİTİB Yunus Emre Camii dernek başkan vekili Osman Karaduman yaptı. Karaduman, koruma altına alınan çocuklara koruyucu aile olarak sahip çıkılmasının gereksinimini ve hassasiyetini vurguladı.

Panelin moderatörlüğünü yapan Aachen DİTİB Yunus Emre Camii dernek başkan vekili Dr. Sema Akın ise, Aralık 2023'te paylaşılan istatistiklerle çocukların aile ortamında yetişmesinin önemini vurguladı. Almanya'da 121 bin çocuğun yurtlarda, 86 bininin koruyucu ailelerin himayesinde olduğunu belirten Akın, Avrupa'da birçok Müslüman çocuğun kendi dini ve kültürel değerlerine uygun olmayan ailelerde büyümek zorunda kaldığını, bunun sebebinin koruyucu aile sayısının yetersizliği ve Müslüman koruyucu aile oranının düşük olması olduğunu söyledi. Müslüman toplumu koruyucu aile olmaya teşvik eden Akın, çocukların dini ve kültürel değerlerine uygun ortamlarda büyümelerinin önemine dikkat çekti.

Aachen DİTİB Yunus Emre Camii din görevlisi Hasan Hüseyin Kul, İslam dininin ve Peygamber Efendimizin yetimlere ve korunmaya muhtaç çocuklara verdiği önemi vurguladı. Katılımcılara, Müslüman bireylerin bu çocuklara karşı sorumluluklarını misaller vererek aktaran Kul, İslam'ın yetimlerin korunmasına büyük değer verdiğini ve Müslümanların bu sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşesi Rukiye Sancar da, koruma altındaki çocuklar hakkında temel ve güncel bilgileri sundu. Koruma altındaki çocuklar arasında yabancı ve Müslüman kökenli çocukların yüksek oranda olduğunu belirten Sancar, Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşeliği olarak, koruma altına alınan çocuklara, ailelerine ve koruyucu ailelere danışmanlık ve destek hizmetleri sunduklarını açıkladı.

Koruyucu Batmaz, Sarıkaya, Bayram ve Göze aileleri, kendilerini tanıtarak nasıl ve neden koruyucu aile olduklarını, motivasyonlarını katılımcılarla paylaştı. Ayrıca katılımcıların birçok sorusunu yanıtlayarak yüreklere dokundular. Panelde, koruyucu ailelerin deneyimleri ve karşılaştıkları zorluklar ele alındı. Ayrıca, Almanya'daki Türk toplumunun Gençlik Dairesi'ne yönelik endişeleri ve bu endişelerle birlikte oluşan önyargıların günlük yaşamlarında Gençlik Dairesi'nden aldıkları destek ve hizmetler sayesinde giderildiğini belirttiler.

Aachen Gençlik Dairesi Çocuk ve Gençlik Korunması biriminde ekip yöneticisi olarak görev yapan Özlem Vuran, 20 yılı aşkın mesleki tecrübesi sayesinde söyleşi sırasında katılımcıların sorularını cevaplayarak özellikle endişelerin ve önyargıların azalmasına destek oldu.