Sağlık

Psikolojik Manipülasyona Dikkat!

Aile Danışmanı Ebru Özer Özkul, psikolojik manipülasyonun hem aile içi ilişkilerde hem de bireysel ilişkilerde, hatta sosyal medyada çok yaygın hale geldiğini belirterek bu manipülasyonun kimi zaman aldatıcı ve taciz edici olabildiğini vurguladı.

Aile Danışmanı Ebru Özer Özkul, psikolojik manipülasyonun hem aile içi ilişkilerde hem de bireysel ilişkilerde, hatta sosyal medyada çok yaygın hale geldiğini belirterek bu manipülasyonun kimi zaman aldatıcı ve taciz edici olabildiğini vurguladı. Özkul, manipülasyonun farklı türlerine dikkat çekerek, bu tekniklerin bireylerin hayatını nasıl etkilediğine dair önemli bilgiler paylaştı.

Manipülasyon Nedir?
Özkul’a göre psikolojik manipülasyon, bireylerin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını kontrol ederek onları farklı bir yönde etkileme çabasıdır. Sosyal psikolojinin de bir parçası olan manipülasyon, bazen kişinin karar verme süreçlerini ele geçirmeye yönelik kontrol amaçlı yapılan, aldatıcı ve taciz edici bir durum olabilir.

Duygusal Manipülasyon
Duygusal manipülasyon, bir bireyin diğerini kontrol etmek amacıyla duygusal bağlılık alanını kullanarak gerçekleştirdiği bir tekniktir. Bu manipülasyon, suçluluk veya utanç gibi olumsuz duyguları yükleyerek bireyi etkileyebilir ve sağlıklı ilişki kurmayı zorlaştırabilir. Özkul, özellikle son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan Gaslighting tekniğinin, kişinin gerçeklik algısını bozarak özgüvenini yıpratan bir manipülasyon çeşidi olduğunu belirtti.

Manipülasyon Çocuklara da Uygulanıyor
Özkul, pozitif sağlamlaştırma adı verilen manipülasyonun çocuklara karşı sıkça kullanıldığını ifade etti. Övgü, ödüllendirme ve pozitif geri bildirimlerle çocukların davranışlarını yönlendirme, bazı durumlarda manipülasyonun bir parçası haline gelebiliyor.