Toplantının ev sahipleri ABTTF, DEB Partisi ve BTAYTD temsilcilerinden oluşan Batı Trakya Türk heyeti, Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunlarını aktardı.
Avrupa’daki ulusal ve yerli azınlıkların çatı kuruluşu Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) bünyesindeki Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu’nun (TAG) 9. yıllık toplantısı 1-4 Kasım 2023 tarihlerinde Batı Trakya Türk toplumunun ev sahipliğinde Batı Trakya, Yunanistan’da düzenledi.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) koordinasyonunda Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ile ortaklaşa düzenlenen toplantıya ABTTF Başkanı ve FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu, ABTTF Başkan Yardımcısı ve FUEN Başkan Yardımcısı Nabi İbrahimcik, ABTTF Başkan Yardımcısı Mustafa Kasap ile FUEN TAG Sekretaryası görevlisi olarak ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık ve ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie iştirak etti.
Toplantıda Türk azınlık ve topluluklarının temsilcileri bir araya geldi
Balkanlar’dan Kafkasya’ya kadar olan geniş coğrafyada yaşayan Türk azınlık ve topluluklarını bir araya getiren toplantıya Avrupa’nın sekiz farklı ülkesinden on Türk kuruluşunun temsilcileri katıldı. Toplantıya Batı Trakya Türk toplumunu temsilen ABTTF, DEB Partisi ve BTAYTD; Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN”; Kosova’daki Türkleri temsilen Kosova Genç Birlik Derneği; Kırım Tatarlarını temsilen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM); Romanya’daki Tatar toplumunu temsilen Tatar Demokratik Birliği; Bulgaristan’daki Türkleri temsilen Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği (TÜRKSAD); Ukrayna’daki Gagavuzları temsilen Ukrayna Gagavuz Birliği ve Moldova’daki Gagavuzları temsilen Gagauz Dilini ve Kultürünü Koruyan ve Geliştiren “Meras” Derneği katıldı.
Katılımcılar Batı Trakya Türk toplumunu ve Batı Trakya bölgesini yakından tanıma fırsatı buldular
ABTTF, DEB Partisi ve BTAYTD’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen kültür ve ziyaret programı çerçevesinde katılımcılar 2 Kasım Perşembe günü anavatan Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal tarafından Başkonsolosluk bahçesinde kabul edildi.
Başkonsolos Ünal ile görüşmenin ardından katılımcılar sırasıyla Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü, DEB Partisi Genel Merkezi, BTAYTD Genel Merkezi, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ), Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni (GTGB) ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’ni (BTTÖB) ziyaret ettiler. Ziyaretlerde bahse konu kurum ve kuruluşların faaliyet ve çalışmaları hakkında bilgilendirilen katılımcılar, Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını yerinde gördüler.
Ziyaretlerin akabinde rehber eşliğinde Gümülcine şehir merkezini katılımcılar, akşam GTGB’nin ev sahipliğinde düzenlenen kültür gecesine katıldı. Gecede BTTÖB Türk Sanat Müziği Korosu katılımcılara özel bir konser verdi
FUEN TAG 2024 faaliyet programı ve ortak yol haritası belirlendi
3 Kasım Cuma günü Gümülcine’den İskeçe’ye geçen katılımcılar, önce İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa ile görüştü, ardından da İskeçe Türk Birliği’ni (İTB) ziyaret etti. Görüşmelerde Batı Trakya Türk toplumunun din ve örgütlenme özgürlüğü alanında yaşadığı sorunlar aktarıldı, İTB’nin 40 yıllık hak arama ve hukuk mücadelesi hakkında katılımcılar bilgilendirildi.
Öğleden sonra BTAYTD İskeçe Kültür Merkezi’nde yapılan FUEN TAG 9. Yıllık Toplantısı’nda FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu ve FUEN Başkan Yardımcısı Nabi İbrahimcik, FUEN ve FUEN TAG’da son bir yılda yaşanan gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Toplantıda ev sahibi Batı Trakya Türkleri, Ahıska Türkleri, Kosova Türkleri, Bulgaristan Türkleri, Kırım Tatarları, Romanya Tatarları, Ukrayna Gagavuzları ve Moldova Gagavuzlarının temsilcileri mensubu oldukları Türk azınlık ve topluluklarının sorunları ile temsil ettikleri kuruluşların faaliyetlerini aktardı.
FUEN TAG’ın 2023 yılı faaliyetlerinin görüşüldüğü toplantıda katılımcı kuruluşların katkılarıyla 2024 faaliyet programı ve orta yol haritası belirlendi