Celâl (Doğan) Atik, 1918 yılında Yozgat Boğazlıyan ilçesi Yazıkışla köyünde dünyaya geldi. Mustafa ve Fadime çiftinin en küçük oğludur. Gençlik yıllarında Yazıkışla köyünde güreşe ilgi duymaya başlayan Celâl Atik, harman yerlerinde, düğünlerde ve komşu köylerde diğer çocuklarla güreşerek güreş hayatına başlamıştır.

Ankara‘da görev yapan ağabeyi Şıh Mehmet’in yanına giderek Dışkapı Kumaş Fabrikası'nda işe başlamış ve aynı zamanda güreş kulübüne yazılarak Finlandiyalı bir hocanın rehberliğinde güreş antrenmanlarına devam etmiştir. Daha sonra Atik, millî güreşçi olarak tanınmaya başladı.

Kendisi dünya çapında ün kazanmış, bir milli güreşçimizdir. Mustafa Kemal Atatürk’ün “”Sen çok atik bir pehlivansın; senin soyadını Atik olarak değiştiriyorum”” dediği bir dönemde minderlerdeki başarılarıyla her Yozgatlıyı onurlandıran bir güreşçiydi.

Sikletinde hem Serbest, hem de Grekoromen güreş kategorilerinde Türkiye’de yıldızı parlamış ve uluslararası müsabakalarda defalarca dünya ve Olimpiyat şampiyonlukları kazanmıştır. 1970’’li yıllarda ise Türk Güreş Milli Takımında baş antrenörlük yaptı.

1940 yılında yarı orta siklette Balkan Şampiyonası'nda ikincilik elde etti.
22- 25 Ekim 1946 tarihlerinde sıkletinde Avrupa Şampiyonası'nı kazanarak altın madalya aldı.
31 Temmuz - 2 Ağustos 1948 tarihlerinde Londra Olimpiyatları'nda sıkletinde altın madalya kazandı.
1949 yılında Dünya Şampiyonası'nda sıkletinde birinci olarak altın madalya kazandı.

Celal Atik, antrenör olarak; 1960 Roma Olimpiyat oyunlarında Milli takımı Olimpiyat şampiyonu yaptı. 1964 Tokyo Olimpiyat oyunlarında 2 altın 5 gümüş 1 bronz madalya kazandırdı. 1968 Meksiko Olimpiyat oyunlarında 2 altın madalya kazandırdı. 1955-1971Yılları arasında yapılan tüm Dünya şampiyonalarının hepsinde takımına madalya kazandırdı.

Yaşar Doğu ile aynı dönem güreş yapan Celal Atik’in yetiştirdiği güreşçilerden bazıları; Ahmet Ayık, Tevfik Kış, Mustafa Dağıstanlı, Hamit Kaplan, İsmet Atlı, Mehmet Esenceli, Hasan Güngör, İsmail Ogan, Hüseyin Akbaş, Mahmut Atalay gibi güreşçilerimdir.

Dünya Güreş federasyonu FİLA‘nın baş antrenörlüğüne getirilip her yıl ayrı bir ülkede tüm dünyadan gelen antrenörlere oyun tekniği konusunda ders verdi. Fransa tarafından en yüksek ödül olan lejyöndönör ile ödüllendirildi.

1949 yılında güreş kariyerini sonlandıran Celâl Atik, 1956 yılında millî güreş takımının antrenörlüğüne atanmıştı ve uzun yıllar bu görevde bulundu. Celal Atik, 27 Nisan 1979 tarihinde Ankara‘da 61 yaşında vefat etti. Milli güreşçimizi rahmetle yad ediyoruz.