“Allah Teala, bütün ilimleri dört kitapta, dört kitabın ilmini Kur’an’da, Kur’an’ın ilmini Fatiha’da, Fatiha’nın ilmini Besmelede yani (Bismillahirahmanırrahim) de, Besmelenin ilmini de besmelenin ilk harfi olan “B” harfinde toplamış ve özetlemiştir. Nasıl? Şöyle: Allah Teala’dan gelen bütün kitapların gayesi kulu Allaha bağlamaktır. Besmelenin başındaki “b” harfi de bunu yapıyor. Harf-i cerlerden olan “b” harfi ilsak içindir. İlsak, yapıştırmak, bağlamak demektir.

Besmelenin yani:
Bismillahirrahmanirrahîm’in başındaki “b” ile “Allah’ın adıyla başlıyorum”, “Allah’ın adıyla Allah’tan yardım istiyorum” demiş oluyoruz. Böylece Besmeleyi söyleyeni Allaha bağlamış oluyor. Zaten dört kitabın maksadı da bu idi: Kulu Allah’a bağlamak, Allah’ı unutturmadan yaşamasını sağlamaktı.

İşte böyle: Besmelenin başında bir nokta gibi duran “b”nin içinde nasıl bütün ilimler, kitaplar toplanmış ve özetlenmişse, kulun namazı içinde de bütün kâinatın ve kâinatın içindeki bütün varlıkların namazı, kıyamı, rukûu, secdesi, zikri, ve fikri toplanmıştır. Namaza duran kişi, bütün bir kâinatla namaz kılmış olmakta ve bütün bir kâinatla Allah’a bağlanmış bulunmaktadır.

Namazı terk ettiğinde de kâinat büyüklüğünde bir sevaptan mahrum kalmaktadır. Onun için diyoruz ki: Namaz kılanın sevabına yetişilmez, namaz kılmayanın da günahına yetişilmez. Öyleyse ne yapın yapın, namazı terk etmeyin. Nurunuzu nara, huzurunuzu hara (dikene), cennetinizi cehenneme dönüştürmeyin”!..(Eğitimci İlahiyatçı Yazar Dr. Vehbi Karakaş)

Günlük yaşamda birçok kişi besmeleyi “Bismillah” şeklinde kısaltarak kullanıyorlar. Bismillah ise “Allah'ın adıyla” başlıyorum demektir. Bir işe başlarken Besmele çekmek kişide kulluk bilincini oluşturur. Müslüman olan bir kulun besmele çekmesi yaptığı işin sadece Allah rızası için yaptığını belirtir.

Allahü teâlâ kullarını Cennete davet ettiği zaman, davetiyesinin altındaki imza “Bismillâhirrahmânirrahîm” olacak. Âdem aleyhisselama ilk gelen âyet, Besmele’dir.Besmele, “Bismillahirrahmanirrahim” ayeti mealince Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla, esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla başlıyorum demektir. Besmele, Allah’ı anmaktır. O’nun ismi ile başlamaktır.

Namaza gelince: Namaz, günde beş defa müminlere Allah'ı ve kulluk bilincini hatırlatır, kalplerde sorumluluk duygusunun yerleşmesini sağlar. Namaz aynı zamanda müminin hayatında bir denge unsurudur. Her gün belirli vakitlerde eda edilen bu ibadet kişiyi disipline ve düzenli bir hayata alıştırır.

İslam’ın temel direği kabul edilen ve günde beş defa kılmakla zorunlu olduğumuz ibadet olan namaz, insanı Allah’a en çok yaklaştıran, Resulüllah’ın (s.a.s.) “Amellerinizin en önemlisi namazdır” buyurduğu bir farizadır. Aynı zamanda “İnsanı günahlardan temizleyen bir ibadettir.” “Mümini ahlaksızlıktan ve kötülüklerden koruyan bir kalkandır.” (Ankebût Süresi-45.) Müminin miracı olması hasebiyle namaz, günde beş defa Allah’ın huzuruna varmak ya da her gün beş defa Cenab-ı Hak tarafından kabul edilmektir. Besmelesiz namaz olmaz!..