Kişide stres uzun sürer normal bir hayat yaşayabilme haline müdahale etmeye başlarsa zihin ve beden için oldukça tehlikeli hale gelir. Örneğin; aşırı yorgun olduğunuzu, sebepsiz yere sinirlendiğinizi hissedebilirsiniz. Kronik stres vücudunuzun zarar görmesine sebep olur.

Stres, vücudun bir takım olumsuz olaylardan etkilenmesi, bunlara fiziksel ve psikolojik tepkiler göstermesidir. İnsan hayatını etkileyen stres süreklilik arz ederse kişide olumsuz anlamda etkiler meydana getirir. Örneğin eşiniz, çocuklarınız ve çevrenizle yaşayacağınız çekişme ve kavgalar ciddi bir stres kaynağı olabilir. Sorunlar çözümlenmediği ve hayata olumlu bakılmadığı sürece insan sinir ve stres tapmaya devam eder. Bu da kişiyi olumsuz anlamda etkiler. Bu tür ani duygusal streslerin - özellikle öfkenin - kalp damar hastalıklarını etkileyip ani ölümlere neden olduğu da bir gerçektir.

Stres kişide baş ağrısı, kas gerginliği, göğüs ağrısı, yorgunluk, ilişkilerde zayıflık, mide bozukluğu, az ya da çok yeme isteği, uyku bozuklukları, çalışmada bıkkınlık ve huzursuzluk gibi bir nedenler oluşturabilir. Sinirlilik, asabiyet, öfke, üzüntü ve depresyona yol açar.

Kronik stres aynı zamanda aşırı yeme, sigara içme ve diğer kötü alışkanlıklar nedeniyle ciddi fiziksel rahatsızlıkların riskini artırır. Strese bağlı zararlı alışkanlıkları tetikleyen sigara, alkol kullanımı gibi davranışlar ya da depresyona bağlı aktif olmayan bir yaşam tarzı kanser riskini artıran nedenler arasındadır.

Stresinizi azaltmanızın olumlu etkileri sadece o anı değil uzun vadede tüm yaşamınızı etkiler. Araştırmalara göre olumlu bir tutum sahibi olmak mutluluk, hayattan keyif almak, hoşnut olmak, heyecan duymak gibi yaşamı daha anlamlı ve keyifli yaşamanızı sağlar. Araştırmacılar, her gün eğlenceli aktiviteler için biraz zaman ayırarak olumlu etkilenmeyi artırmayı önermektedir.

Stresten uzak durmak için yapılabilecek öneriler: Düzenli uyumak ve düzenli beslenmek ve az yemeye çalışmak, alkol ve sigaradan uzak durmak, elinde olanla yetinmek, aşırı borçlanmaya gitmemek, hayata olumlu ve olaylara güler yüzle bakabilmek, gülümsemek, insanlara güler yüzle davranabilmekte, kötü alışkanlığı olan kişilerlerden uzak durmak, düzenli yürüyüş ve spor yapmak, aşırı yorulmamak ve kendini zorlamamak, dinlenmek, her türlü zorluğa ve sıkıntıya olumlu yaklaşabilmektir.

Ayrıca gerektiğinde bir uzmanından psikolojik destek almak da oldukça önemlidir. Bu konuda utanıp çekinmek- bana ne derler diye düşünmek doğru değildir. Stres kontrol altına alınmadığı takdirde kişide olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu durum kişiyi suç işlemeye ve taşkınlığa da sevk edebilir. Allah korusun bir anlık öfke bizi ömür boyu bir pişmanlığa götürebilir!...

Mutlu, huzurlu ve sağlıklı yaşayabilmek için sıkıntı ve stresten uzak durmaya çalışmak sağlığımız için önemlidir. Unutmayınız ki hiç bir şey hayatımız ve sağlığımızdan çok daha önemli değildir.