Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Altan Göktaş, akıllı mercekler sayesinde 40 yaş sonrası gözlüğü bırakmanın mümkün olduğunu belirtti. Göz içi kalıcı olarak yerleştirilen bu merceklerin güvenli ve hastaları memnun eden bir cerrahi işlem olduğunu söyleyen Dr. Göktaş, bu yenilikçi yöntem hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Akıllı Merceklerin Özellikleri
Akıllı mercekler, aslında gerçekten akıllı değil, ancak çok odaklı görüntü sağlayabildikleri için bu isimle anılıyor. Prof. Dr. Altan Göktaş, bu merceklerin 3 odaklı veya trifokal olarak adlandırıldığını belirterek, “Bu mercekler katarakt ameliyatında olduğu gibi göz içerisine kalıcı olarak yerleştiriliyor. İki tip akıllı mercek sistemi var. Birincisi 3 odaklı ya da trifokal mercekler. Bunlarda iç içe geçmiş halkalardan farklı mesafelere odaklanan optik sistem mevcut. İkinci sistemde ise derinlik odağının artırıldığı optik sistemler kullanıyoruz. Her iki sistemin de avantajları ve dezavantajları var” dedi.
Farklı Mercek Sistemlerinin Avantaj ve Dezavantajları
Çok odaklı merceklerin yakın görmede üstün olduğunu ancak uzakta ışık kamaşmaları ve gece görüş zorlukları yaratabileceğini belirten Göktaş, derinlik odağının artırıldığı merceklerin ise uzak görmede daha iyi performans gösterdiğini ve gece sürüşü gibi durumlarda daha avantajlı olduğunu söyledi. Bu merceklerin kişiye özel uygulandığını vurgulayan Dr. Göktaş, “Örneğin, masa başında çalışan bir muhasebeci, avukat veya öğretmen için 3 odaklı mercekler tercih edilebilir. Ancak gece sürüşü yapan kişilerde ise derinliği artırılmış, uzağı bozmayan ve harelenme oluşturmayan mercekler tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.
Farklı Görme Bozukluklarının Giderilmesi
Akıllı mercekler, orta, yakın ve uzak mesafe görme bozukluklarını ve astigmatizmayı düzeltebiliyor. Prof. Dr. Göktaş, “40 yaş öncesi görme bozuklukları için lazer, 40 yaş sonrası uzak ve yakın görme problemleri için akıllı mercekler, gözlükten kurtulma yöntemleri arasında yer alıyor” dedi. Merceklerin tıbbi terminolojideki isminin lens olduğunu ancak kontak lensten ayrımını sağlamak için mercek teriminin kullanıldığını belirtti.
Akıllı Merceklerin Kalıcılığı ve Güvenliği
Akıllı merceklerin ameliyathane şartlarında kalıcı olarak göz içerisine yerleştirildiğini belirten Dr. Göktaş, bu merceklerin göz içi dokularına zarar vermediğini ve ömür boyu kullanılabileceğini söyledi. Çok nadir durumlarda merceklerde bozulma olduğunda veya istenilen düzeltme sağlanamadığında değişim yapılabildiğini de ekledi. “Dolayısıyla oldukça güvenli bir cerrahi işlem. Hastaları da memnun eden bir yöntem. Tabii ki uygun aday olmak şartıyla” dedi.
Hızlı Rehabilitasyon Süreci
Ameliyat sonrasında hastaların hızlı bir şekilde günlük hayatlarına dönebildiğini belirten Prof. Dr. Göktaş, “Akıllı mercek uygulamasını takiben hastalarımız çabucak günlük hayatlarına dönebiliyor. Birkaç hafta sürebilen beyin ve gözün uyum süreci tamamlandığında akıllı merceklerden maksimum görme netliği elde ediliyor. Uyum sürecinde sadece ufak detaylarda küçük bulanıklıklar belki görülebilir, ancak hastanın hayatını etkileyecek düzeyde olmamaktadır. Dolayısıyla rehabilitasyon süresi oldukça hızlı bir yöntem ve ameliyat tamamladıktan sonra ertesi gün yüzde 80-90 performans, uyum süreci tamamlanınca da yüzde 100 performans elde ediliyor” şeklinde konuştu.