Yozgatlı iş adamları ve yatırımcıların İstanbul toplantısından sonra ilimize yatırım konusu tartışılmaya başlandı. (Bu tür toplantılara devam edilmeli) Şüphesiz ki devlet yatırımları çok önemli; devlet desteğini arzu ediyor ve bekliyoruz. Ancak özel yatırımcıların da Yozgat’a yatırım yapmasını özellikle talep ediyoruz.
Bu yatırımlarda Yozgatlı iş adamlarımızın öncü olmasını bekliyoruz. Yozgatlı olup ilimizden göçüp giden zengin iş adamlarımız var. Hem de bunların sayısı çok fazla. Rabbim yokluklarını göstermesin!.. Sayılarını da artırsın inşallah! Onlar bizim gurur kaynaklarımız, onlar bizim yüz akımız!..
İstiyoruz ki: Yozgatlı iş adamlarımız ilimize yatırım yapmada öncü olsunlar. Buna imkanları var mı? Biz var olduğunu düşünüyoruz. Bu yatırımlar neler üzerine olabilir? Şimdi bu konunun üzerine yoğunlaşmamız lazım. Tabiri caizse bu konuda kafa yormak gerekiyor!.. Yatırımcıyı davet ederken yatırımcının önündeki engelleri açmak ve işini kolaylaştırmak zorundayız.
Şüphesiz ki, büyük yatırımların ilimize yapılması, üç bin, beş bin kişinin çalışabileceği mekanların olması tercihimizdir. Ancak bunun için maliyeti yüksek yatırımlar gerekiyor. El ve gönül birlikteliği olduğunda neden olmasın deriz. İnşallah gelecekte ilimize büyük ölçekli yatırımlar da yapılacaktır...
Ancak Yozgat ve ilçeleri için başlangıç olarak küçük ölçekli yatırımlarla başlanılabilir . Yozgat geneline küçük ölçekli (50- 100 işçinin çalışabileceği) yatırım alanları neler olabilir diye düşünmek gerekiyor. Önce bunların tesbit edilmesi lazım. STK’lar öncülüğünde İl Tarım Müdürlüğü temsilcileri ile ziraat mühendislerimizin de katılımlarıyla üreticilerimizle ilimizin hangi tür yatırımlara ihtiyacı olduğu tesbit edilebilir.
Bunlar küçük ölçekli yatırım merkezleri olarak başlar. Çok büyük maliyetler de gerektirmeyebilir. Yozgat merkezli, ilçeleri de içine alacak şekilde üretim merkezleri olarak düşünülür: Kaplıca Otelleri, Sebze Seraları, Meyve Bahçeleri, bakliyat ve meyve- sebze paketleme merkezleri, soğuk hava depoları, salça fabrikası, yoğurt- süt toplama merkezleri, meyve suyu fabrikası, Ayçiçeği Yağı Fabrikası, un fabrikaları gibi...Küçük ölçekli yatırımlar olabilir. Bunların adet ve çeşidini çoğaltmak mümkündür.
Bunların adedi üçü beşi geçtim mi örneklik de teşkil eder ve yeni yatırımcıların da şehrimize gelmesini sağlar. Zarar etmeyen, kar getiren yatırımlar oldu mu, üreticimiz ve iş adamımız da keyf alır ve para kazanmaya başlar.
Yozgat Yerköy arası Saray Köyü mevkiine yaptığımız Organize Sanayii Bölgemiz şehrimize uzak kaldı; yeterince yatırımcı gelmedi ve ulaşım zorluğu yaşandı. Her ne kadar firmaların servis otobüsleri olsa da seri ulaşım kolaylığını sağlayamadık. Çalışanların gidiş ve gelişleri sıkıntılı olduğu için işçi temini de zor oldu. Pazarlama ağında sıkıntılar yaşandı. Arzu ettiğimiz hedefi yakalayamadık.
İnşallah Yozgat Sorgun arasına kurulacak ikinci organize sanayii bölgemiz bu sıkıntıyı giderecektir. Sözün özü şu: Yozgat ve ilçelerinde küçük ölçekli üretim merkezlerinin kurulması teşvik edilmeli ve yöneticilerimizce desteklenmelidir...