Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Dillingen Hacı Bayram Camii, Saarland eyaleti hükümeti bakanlarını iftar programında ağırladı.

Dillingen DİTİB Hacı Bayram Camii’nin ev sahipliğinde düzenlenen iftar programında; Saarland Çevre, İklim, Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Petra Berg, Saarland İç İşleri Bakan Yardımcısı Torsten Lang, DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Saarland Eyalet Meclis Başkan Yardımcısı Dagmar Heib, Saarlo uis Kaymakam Patrik Lauer, DillingenBelediy e Başkanı Franz Josef Berg, Saardom Kilisi  Dekanı Olaf Harig, Mainz DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Mehmet Uslu, DİTİB Eyalet Birliği Başkanları Erkan Kahveci (Saarland), Cihan Şen (Rheinland-Pfalz), Dillingen  Hacı Bayram Camii ve eyalet,  kadın, gençlik ve veliler kolu yönetim kurulu üyeleri, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, dini cemaatler ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda davetli bir araya geldi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programının açılış konuşmasını DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey yaptı.

Ramazan, sosyal buluşmalarla dolu bir ay

Ramazan ayının aile, komşuluk ve sosyal buluşmalarla dolu bir ay olduğuna değinen DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, “Ramazan, ortak bir sofranın paylaşılması, cemaat ve toplum içindeki dayanışma ve yardımlaşmanın önemli bir takviyesidir ve dolayısıyla sosyal uyumun temel taşıdır“ dedi.


DİTİB, kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümü


DİTİB’in, bu yıl 40’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlayacağını belirten Kuzey, “DİTİB’in 40 yıllık geçmişi boyunca önemli değişimler yaşandı, mimari yapıları gelişti ve toplumsal etkinlikleri de bir o kadar arttı.  Son kırk yılda inanılmaz miktarda değişim ve gelişim yaşandı. Tabii ki bu durum DİTİB için de geçerli. Gençlere, kadınlara, velilere yönelik temsili 16 eyalet birliği ile 1 milyondan fazla Müslümanı ve 30 binden fazla aktif gönüllüyü DİTİB’e bağlı 858 camimizde hizmet yürütüyoruz. 40 yıldır bu gelişimi hiç aksatmadan tamamlamayı başardık. İnanç anlayışımız, cemaatlerimiz ve imamlarımız, 40 yıllık tarihimizle, siyasallaşmadan, radikalleşmeden, araçsallaştır madan uzak, özgün ve dengeli bir din anlayışının garantisidir. Dolayısıyla, Almanya’daki Müslümanlar özellikle DİTİB sayesinde ılımlı ve barışçıl bir tarihe sahipler” diye konuştu.


Ramazan barış ayıdır


Ramazan’ın barışın ayı olduğuna dikkat çeken Kuzey, “Ramazan ayı, Müslümanlar için sevinç, içe dönüş ve en önemlisi barışın ayıdır. Ramazan boyunca, bireyler olarak ve topluluk olarak, barışa katkıda bulunmak, anlaşmazlıkları çözmek ve barışı aktif olarak teşvik etmekle yükümlüyüz. Dolayısıyla Ramazan, bizi birbirimize yakınlaştıran insani ve dini bağları güçlendirmek ve onurlandırmak için bir fırsattır” diye konuştu.


Barış ve ateşkes müzakeresi yapma çağrısı


Geçen yılın zorlukları, özellikle savaş ve kriz bölgelerindeki insanlar için acı çekilen bir dönemi hatırlatan Kuzey, “Geçtiğimiz yıl, Türkiye ve Suriye’deki şiddetli depremle başlayıp Gazze’den gelen korkunç ve dayanılmaz görüntülerle ve çocuklarla, hastanelerle ve sivil tesislerle sınırlı kalmayan yıkımla zor ve üzücü bir yıl oldu ve olmaya da devam ediyor. Bu yıkım, insanların aç kalmasına ve temel ihtiyaçların karşılanmasının engellenmesine neden oldu. Bu sebeple 2023 yılı bizi birey olarak, toplum olarak ve dünya topluluğu olarak çokça zorladı ve hala zorluyor. Savaş ve kriz bölgelerindeki insanlar için Ramazan ayını hayal ettiğimizde içimiz acıyor. Bu nedenle dünya kamuoyunu, başta Gazze olmak üzere savaşları sona erdirmek ve kriz bölgelerine yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyoruz. Dünya toplumunu barış ve ateşkes müzakereleri yapmaya ve çatışmanın taraflarını masaya oturup ortak çözümler bulmaya çağırıyoruz. Dini cemaatler olarak, diğer toplumsal aktörler gibi birbirimize karşı sorumluluk taşıyoruz, çünkü biz insanlar birbirimize emanetiz“ ifadelerini kullandı.


Ramazan ayında anlamlı mesaj


Ramazan ayının başlangıcında teşvik edici ve ilham verici mesajlar gönderen başta Federal Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm kamu aktörlerine ve siyasetçilere teşekkür eden Kuzey, konuşmasını şöyle tamamladı: Bu ülkedeki her bir Müslüman, her bir cami kendini bu ülke toplumunun bir parçası olarak hissedebilir. Bugün burada ve diğer tüm DİTİB camilerinde ailelerimiz, dostlarımız, komşularımız ve misafirlerimizle aynı sofrayı paylaşıyor olmamız, muhtemelen topluluğu, karşılıklı tanıma ve empati yapmanın en güçlü işaretidir. Her şeyden önce etnik, kültürel ve dini çeşitliliği herkesin eşit haklara sahip olduğu toplumsal bir zenginlik olarak görmeyi mümkün kılıyor.”

Ramazan ayı farklı inançları birleştirir


Ramazan ayının önemini vurgulayan Dillingen  Belediye Başkanı Franz Josef Berg, oruç tutmanın içsel bir derinliğe ulaşmak ve ruh ile bedeni temizlemek için önemli olduğunu dile getirdi. Berg, Hristiyanlar olarak kendi oruç ayı olan Paskalya Bayramı'nın farklı kuralları olduğunu ancak her iki inançta da manevi deneyimlerin önemli olduğunu söyledi.

Dillingen'deki Türk toplumunun önemine değinen Başkan Berg, uzun yıllardır iç içe olduklarını ve birlikte başarılı çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Saarland'daki Türk İslam cemaatlerine ve Dillinger topluluğuna hayırlı Ramazanlar dileyen Berg, şehirleriyle ilgili beş yeni resim kitabı ve bir bağışla küçük hediyeler getirdiğini söyledi.  

Farklı inançların ortak paydası

Saarland Çevre, İklim, Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Petra Berg, iftar daveti için teşekkür ederek konuşmasına başladı. Müslümanların oruç tutma zamanının bu yıl kısmen Hristiyanların oruç tutma zamanıyla çakışmasının güzel bir tesadüf olduğunu belirten Bakan Berg, “Bu güzel bir tesadüf, kültürel ve dini köklerimizin geleneklerde birleştiğini gösteriyor” dedi.


Oruç, toplumsal birliği ve yakınlığı artırıyor

Oruç tutmanın bireysel bir feragat olmanın ötesinde, topluca odaklanma, geleneklere ve değerlere dönüş ve sahip olunanlara şükretme anlamına geldiğini ifade eden Berg, oruç zamanında bu deneyimi birlikte paylaşarak, din farkı gözetmeksizin insanların birbirlerine daha da yakınlaşıldığını belirtti.

Savaş ve yoksullukla mücadele çağrısı

Gün batımından sonra orucun açılmasının, yemeklere duyulan minnettarlıkla birlikte, sahip olunan imkanlara duyulan saygının da bir ifadesi olduğunu dile getiren Berg, aynı zamanda savaşların, yoksulluk, açlık ve acıyı kamunun gündemine taşıdığı bir dönemde, iftarın birlikte açılmasının minnettarlık, alçak gönüllülük ve toplumsal dayanışmanın bir işareti olduğunu vurguladı.


Ayrışmaya izin vermeyeceğiz

Bakan Berg, Toplum olarak ayrışmaya izin vermeyeceklerini, değerlerde ve geleneklerde birleşik olduklarını ifade etti. 

Dillingen’li olarak şehrinden gurur duyduğunu dile getiren Saarland Eyalet Meclis Başkan Vekili Dagmar Heib ile Saarlou is Kaymakamı Patrik Lauer ve Saardom Kilisi Dekanı Olaf Harig yaptıkları konuşmalarda, DİTİB’in40’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, Ramazan ayının akabinde bayramın hayırlı olması dileğinde bulundular. 

Yapılan konuşmaların ardından okunan akşam ezanı ile birlikte oruçlar açıldı. Yemek duası ile devam eden program mûsıki dinletisi ile sona erdi.