Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 06.02.2023 Tarihinde Türkiye Saatiyle 04:17 itibariyle başlayan depremler sonucunda başta Gaziantep ve Kahramanmaraş illeri olmak üzere pekçok İl etkilenmiş ve Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Osmaniye, Elazığ, Kilis, Şanlıurfa, Adana illerinde yıkımlar yaşanmıştır.
Gaziantep Merkezli Türkiye saatiyle 04.17’de yaşanan, Kahramanmaraş Merkezli Türkiye saatiyle 13:24’de iki bağımsız deprem ve bunlara bağlı 100’den fazla artçı deprem sonucunda AFAD tarafından yapılan açıklama üzerine Saat: 17:30 itibariyle 1498 can kaybı yaşanırken 2834 bina yıkılmış ve yaralı sayısı ise 8533 kişi olarak kaydedilmiştir.
Türkiye’de 1939 yılında yaşanan 7.9 büyüklüğündeki Erzincan Depreminden 84 yıl sonra meydana gelen en şiddetli deprem olarak kayıtlara geçen bu depremi Büyük Erzincan depreminden ayıran en büyük özelliğin ise 9 saat arayla yaşanan bağımsız ve artçı depremlerin Türkiye’nin pekçok bölgesinde ve farklı ülkelerde şiddetli şekilde hissedilmiş olmasıdır.
T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Kahramanmaraş Pazarcık merkezli yaşanan depremin ardından Türkiye saati ile 05:34’de açıklama yaparak depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerinin ivedilikle sevk edildiğine İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile AFAD, Valilikler ve diğer tüm kurumların gerekli çalışmalarına başladığını ifade etmiştir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) süreci takip eden T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN “Devletimizin deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçtiğini ve tüm imkanların seferber edildiğini ifade etmiştir. Aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımızın yönlendirmesi üzerinde tüm Kabine Üyeleri deprem yaşanan bölgelere görevlendirilmiştir.
T.C. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU Saat: 05:15’de tüm arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgelerine sevk edildiğine ve en yüksek seviyede alarm verildiğine dair açıklamalarda bulunmuştur. Türkiye saatiyle saat: 05:38’de İkinci açıklanması yapan Sayın SOYLU bütün ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu ve uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm ortaya koyulduğu ifade etmiştir.
T.C. İletişim Başkanlığı Türkiye saatiyle 07:22’de bölge halkının mağdur olmaması adına tüm GSM Operatörlerinin kapasitelerinin arttırıldığına ve kapanan hatların tekrar açılarak internet hizmetinin sağlanacağına dair açıklama yapmıştır.
T.C. İletişim Başkanlığı CİMER’de “Deprem Acil” Başlığının kullanıma hazır hale getirildiğini ve başvuruların alındığını bildirmiştir.
T.C. İletişim Başkanlığı tüm personellerini başkanlık binasına çalışmalara katkı sunması için çağrıda bulunmuştur.
T.C. Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER Türkiye saati ile Saat: 11:20’da Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya illerinde Eğitim Öğretime 2 hafta ara verildiğini Saat: 17:10’da tüm Türkiye’de Eğitim Öğretime 1 Hafta ara verildiğini açıklamıştır.
T.C. Milli Savunma Bakanlığınca Türk Silahlı Kuvvetlerinin Doğal Afet Kurtarma taburlarının Hatay, Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş’a Komandoların ise çalışmalara destek olmak amacıyla deprem bölgelerine yönlendirildiğini ve 3 binin üzerinde Mehmetçiğin deprem bölgelerin arama kurtarma çalışmalarına katıldığı bildirildi. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kurulan “Hava Yardım Koridoru” kapsamında 17 uçağın sürekli olarak Gaziantep ve Adana’ya yardım uçuşları gerçekleştirildiği bildirildi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Erol ÖZVAR Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 10 ilimizdeki yükseköğretim kurumlarında bahar yarıyılı eğitim ve öğretim dönemine ara verildiğini belirtmiştir. Yurt ve kampüs imkânlarının ihtiyaç hâlinde kullanıma sunulmak üzere Antalya, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kayseri, Konya, Mardin, Mersin, Niğde, Sivas, Tunceli illerimizdeki yükseköğretim kurumlarında da bahar yarıyılı eğitim ve öğretim dönemi daha sonra açıklanacak bir tarihe kadar ertelendiği belirtilmiştir.
Tüm kamu kurumları başta olmak üzere bünyesinde arama kurtarma ekibi olan kurumlar bölgeye sevk edilmiş ve arama kurtarma faaliyetleri kontrol altında devam etmektedir.