Son dönemlerde siber dolandırıcılar gündemde; binlerce kişiyi tuzağına düşürüyorlar. SMS- Whatsapp ya da bizzat telefonla arayarak insanları dolandırıp milyarlarca paralarını gasp ediyorlar. Bu konuda olağan üstü bir tedbir almak zorundayız. İkna yöntemleri güçlü, planları sıra dışı ve akla hayale gelmeyecek türden olup ağına düşürdükleri insanları bir şekilde ikna edip kandırıyorlar.
Ayrıca bunların içinde günlük çok para kazandırmayı vadeden kişilerde var. Kısa zamanda çok kazanç elde edeceğimizi süslü ve nazik ifadalerle ikna yöntemini iyi kullanan insanlar bunlar. Polis savcı, hakim, teröre karışma vs. Yöntemleri eskidi galiba yeni yöntemleri ucuz mal satın alma, çok para kazandırma vs. oluyor. Sonuçta tabii ki kandırılan zarara uğrayan insanımız oluyor... O kadar çoğaldı ki: emniyet birimleri dahi bunları takipte zorlanıyor.
Kullandıkları telefonlara ve hesaplara gelince hattın işi bitince anında kapatıyorlar, hesaplarına hatlarına asla ulaşılamıyor. Her şeyleri yalan ve sahte. Ağına düşerseniz kurtuluş yok. Onlara ulaşabilmek de mümkün değil. Kaptı kaçtı tabiri onlar için az bir tabir. Tam bir şebeke ve Şeytani soygun tarzı. Telefonu açmaya bile korkar hale geldik. Sabit hattı da kullanıyorlar, PTT hattını da; ama işleri bitince de anında kapatıp yok ediyorlar. Sahte isimler, sahte ikametgahlar ve sahte numaralar; emniyet birimleri bunların çoğunun yurt dışı kaynaklı olduğunu söylüyor.
Dolandırıcılar, pazarlama tekniklerini de çok iyi bilen insanlar: “Nasıl yaparız da beyni aktif hale getirip, insanların dikkati çekebilirize” odaklanıyorlar. İkna temelli olup pazarlama tekniğini de çok iyi bilen kişiler. Dikkatleri çekmek için ya çok sevdiği, hırs gösterdiği veya çok korktuğu bir konuyu seçerek kurbanlarını ağlarına çekmeye çalışıyorlar.
"Hesabınızda şu kadar dolar- TL bakiyeniz var" mesajı da gönderiyorlar; paraya ulaşmak için kullanıcı adı ve şifre gir diyorlar, ya da reddetmek için onayla diyorlar. Bi şekilde karşılarındaki insandan bilgi koparıp hesabına ulaşmaya çalışıyorlar. Konuşma esnasında telefonuna erişim sağlayıp hesapları boşaltılan insanlarda oluyor. Tanımadığımız telefonları açmamak telefonda özel bilgi, adres şifre ve TC asla vermemek ve dolandırılma ihtimaline karşı uyanık olmak gerekiyor. Gerçekten de son dönemlerde telefon ve mesajla dolandırılan insanımızın sayısı bir hayli artmış durumdadır. Emniyet birimleri de bu konularda sık sık uyarılarda bulunuyorlar.
Bilişim uzmanları, bu tür telefonlara cevap vermemek, mesajlarına tıklamamak konusunda vatandaşları uyarıyorlar. Uzmanlara göre İnternet satışlarımın artması sebebiyle artan online alışveriş ve kargo dağıtımlarının rekor kırması, dolandırıcıların da ilgisini çektiğini ve bu tür sahte mesajların yayılmasına yol açtığını söylüyorlar. Bu linklerin kişisel bilgilerin ele geçirilmesine yol açabileceği konusunda insanımızı uyarıyorlar ve bu linklere tıklanmaması gerektiği uyarısında bulunuyorlar. Tabiri caizse bu konuda yoğurdu üfleyerek yemekte fayda var, her mesajdan her telefondan endişe edip
bilmediğimiz tanımadığımız insanlarla özel bilgi ve şifremizi hesap numaramızı paylaşmamakta fayda var. Sahte isimler, sahte kimlikler sahte belgeler ayyukta olup dolandırılan insanlarımız da çaresiz perişan vaziyettedirler. Hırsızlar yakalansalar da aldıkları ceza gülünç durumda olup bu cezaların ağır ve caydırıcı olması huzurlu ve adaletli yaşamamızın teminatı olacaktır.