Eğitimin Acilen Çözülmesi Gereken Sorunları:
İlk yazımda belirttiğim gibi sorun çok ve eğitimin sorunları kronikleşmiş. İşin garibi yıllardır sorunlar biliniyor, çözüm yollarını işin içindeki paydaşlar biliyor, ne hikmetse sorunlar çözülemiyor, çöz-ül-mü-yor. Ben sadece bizzat sahada olan bir eğitimci olarak susmak yerine çözüm önerileri ile bu işin paydaşlarının hayallerini dile getiriyorum. Yapılması gerekenler çok mu zor eğitimde, eğer sloganımız “Türkiye Yüzyılı” ise yani “Türk’ün damgasını yüzyıla vurmaksa “TÜRK”e zor olur mu Allah aşkına? Yeterki eğitimin sorunlarına bu sorunları çözecek irade gözlerini ve kulaklarını kapatmasın, Türk Milleti’nin kendilerine verdiği “iktidar” iradesine sahip çıksın. Sorunlar nasıl mı çözülür, sorunu çözecek kişiler, işinin ehli olur, öğretmenin, öğrencinin, öğrenci velisinin sesine ses verilirse emin olun eğitimde sorun morun kalmaz. Aksi halde “eğitim” in sorunları kasıtlı olarak mı çözülmüyor, eğitimdeki çarpık sistem bu ülkeyi yönetenlerin işine mi geliyor sorusu her daim kafalarda olmaya devam eder.
2.) Eğitimde “Fen” Liseleri:
Fen Liseleri neden var, bu liselerin müfredatı hangi amaca hizmet ediyor? Bu liselerin öğrenci alma kriterleri neler? ilk önce bu sorular üzerinde düşünülmelidir. Fen Lisesi müfredatı “Sayısal” ağırlıklıdır. Öğrenciden Türkçe (anadilimiz Türkçe olduğu için), Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji’de başarılı olması beklenir. Bu branşlardaki dersler bu alanlarda uzmanlaşmış!!! en az 5 yıl başka okullarda tecrübe kazanmış öğretmenlerce verilir. Hatta bir zamanlar Fen Liselerinde ders verebilmek için öğretmenlere, tecrübenin yanında sınav şartı konmuştu. Diğer, alanlar sayısal öğrencisi için TYT’de yapacak kadar gereklidir. LGS ( “ LGS” Liselere Geçiş Sistemi demek bir sistemimiz var ve buna bir de “sınavı kelimesini ekliyoruz, ben sevmiyorum bu tanımı) ile Fen Liseleri öğrenci alıyor, Fen Lisesi öğrencisi aslında eğer sistem o öğrenciyi zamanla sıradanlaştırmazsa kalburüstü öğrenci.
Fen Liselerinden mezun olan öğrenciden eğitimin beklentisi, eğer üniversite okuyacaksa Tıp, Diş hekimliği, Sayısal alandaki mühendislikler… puanı daha düşükse ön lisans sayısal bölümler…
Fen Liselerinde Hayaller Paris De Gerçekler Ne?
Ülkemizin en büyük sorunlarından birisi teoride her şey çok güzel ama uygulama yok mu uygulama!!! hani insan ne olurdu sanki teori, düşünme kadar uygulama da güzel olsa demeden edemiyor. Eğitim demek, gelecek demek. Eğitim ne kadar sistemli ve güçlü olursa “Türkiye Yüzyılı” da o kadar güçlü ve sitemli olur. Öğrenci LGS’ye hazırlanmış, öğrenci velisi, onu yetiştiren öğretmeni, idarecisi emek vermiş. Öğrenci, Fen Lisesini kazanmayı başarmış, kendisi ve ona emek veren herkesin hayalleri, umutları olmuş, Güzel bir lise güzel bir üniversite, güzel bir üniversite güzel bir gelecek demek mutluluğunu yaşamış, yaşatmış. Ve yerleşmiş Akdağmadeni Kazım Karabekir Fen Lisesi’ne. Benim ilçem Akdağmadeni olduğu için ben diyeyim Akdağmadeni, siz deyin Çekerek Fen Lisesi ya da Boğazlıyan Fen Lisesi...Türkiye’nin bir çok yerinde, Fen Liselerinde de durum aynı maalesef.
İlçelerde bile hem fiziki olarak , hem teknolojik alt yapı ve öğrenci yurtları olarak Fen Liselerimiz harika. Şeker var, yağ var, un var, ocak ve ateş var, tercihe göre fıstık bile var, ama onu yapacak usta nerde?
Yok Arkadaş yok bir çok ilçede lisenin adı Fen Lisesi. Kontenjana bakıyorsun 90. Fen Liselerine bakıyorsun sanki herkes Sayısalcı, her köşeye Fen Lisesi açılmış. Siyasilere bakıyorsun vekili olduğu ilçeye Fen Lisesi açıldı diye keyfinden dört köşe. Peki Matematik yapamayan Fizik, Kimya, Biyoloji hatta ve hatta TÜRKÇE yapamayan öğrenciden Fen Lisesi öğrencisi olur mu? Her tarafa Fen Lisesi açarsan Fen Liselerine giriş yüzdelik dilimini ayaklar altına düşürürsen Lisenin adı Fen Lisesi olur, ama o Fen Lisesinin içine sözel, eşit ağırlık, dil sınıfı açarsın. Oysa Fen Lisesi’nin görevi SAYISAL öğrencisi yetiştirmek…
Yok Arkadaş yok!!! bir çok ilçede lisenin adı Fen Lisesi. Fen Lisesi’nde Fizik, Kimya, Biyoloji öğretmeni olmaz mı valla 5 yıl kuralını koyarsan üniversitede kendini yetiştirmiş bir de özelde çalışmış kendini yetiştirmiş atama bekleyen binlerce Fizikçiyi, Kimyacıyı, Biyolojiciyi ATAMAZSAN ihtiyaç olduğu halde, Fen Lisesinde Fen Hocası olmaz.
İsim vermeden bir anımı anlatayım, hep savunduğum şu madem Akdağmadeni’nde Fen Lisesi var, LGS’de Türkiye 1.si olan öğrenciyi neden Akdağmadeni’nde tutmuyoruz, şehir dışına gönderiyoruz. Heeeeyyy!!! İlçe Milli Eğitim Müdürü, Okul Müdürleri Heeeyyyy şehrimin Belediye Başkanı, siyasileri, önde gelenleri uyuyor musunuz? iyi öğrencinin Akdağmadeni’nde kalması demek üniversite sınavında ilçemin başarılı olması demek, yapmayın etmeyin ağalar uyumayın!!! umrunuzda olsun ilçemin çocuklarının geleceği…
Cevap: “Murat Hoca boş konuşuyorsun, biz kapı kapı dolaştık; iyi öğrenciyi burdaki Fen Lisemiz için ikna ettik, ama ne oldu bir yıl sayısal alandaki öğretmenlerimiz olduysa diğer yıl öğretmensiz kaldık.” Ama ben de sormak zorundayım: “Peki bu öğretmensizliği kim çözecek???
Ah o usta yok mu o usta!!! Usta olmazsa sadece malzemeyle olmuyor işte…İstendiği kadar malzeme olsun, usta olmadıktan sonra o helva heba olmaz mı? Bu arada ustamız da var mı var, ama biz o ustaya da sen ustasın ama bu işi yapamazsın diyoruz. Diğer yazımda görüşene kadar kalın sağlıcakla…