Yozgat’ın 71 km. doğusunda Saraykent İlçemizde termal kaynaklar ve şifalı kaplıcalar bulunmaktadır. Saraykent Kaplıca suyunun Sodyum Klorürlü, Sodyum Bikarbonatlı, Kalsiyum Sülfatlı sular grubundan olduğu belirlenmiş ve 70 C ile 74 C sıcaklığında 10-14 lt/sn. debiye sahip olduğu tesbit edilmiştir.
Saraykent Kaplıcasının: Sağlık Bakanlığının analizi sonucuna göre şu hastalıkların tedavisinde kullanılmasının uygun olduğu tesbit edilmiştir: Romatizmal Hastalıklar,
Kırık-Çıkık rahatsızlıkları, Kadın Hastalıkları, Nevrit ve Polinevritler ve benzeri hastalıkların tedavisinde banyo olarak kullanılması önerildi.
Kaplıca alanında turizme hizmet veren çeşitli tesisler mevcut.
Saraykent İlçesi doğuyu batıya bağlayan E 88 karayolu üzerinde olması nedeniyle ulaşımı oldukça da kolaydır. Yozgat’ tan da belirli saatlerde dolmuşlar kalkmaktadır. Ankara’dan, Sivas’tan otobüslerle de kaplıcaya ulaşmak mümkündür.
Saraykent Kaplıcasıyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan ilçe yöneticileri şu bilgileri verdiler:
Saraykent Kaymakamı Ali Açıkgöz, Saraykent Sultan Hanı Termal Otel’de yer alan doğal kaynak suyunun 2 bin yıldır şifa dağıttığını ifade etti. Kaymakam Açıkgöz, fotoğraf sanatçısı Serdar Aydın ile bölgede inceleme yaptıklarını söyledi.
“Profesyonel fotoğraf sanatçılarıyla Saraykent’i fotoğraflayacaklarını ifade eden Kaymakam açıkgöz, “Saraykent’i tüm Türkiye’ye birbirinden eşsiz fotoğraflarla tanıtacağız. Tarihi hamam bölgemizde ilk deklanşöre basan Serdar Aydın’a teşekkür ediyorum” dedi.
Sultan Hanı ile ilgili bilgi veren Kaymakam Açıkgöz, “Eski Han ismiyle de bilinen Sultan Hanı, Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından 1240-1241 yıllarında yaptırılmıştır. Yakın zamanda açılan Sultan Hanı Termal Otelimize de ismini veren tarihi han, hemen otelimizin bitişinde bulunmaktadır.
“Binanın batı duvarı ortadan kalkmış, günümüze kalabilen diğer beden duvarlarının kaplamaları sökülmüş, bu nedenle duvarlar incelmiştir. Yapının güneybatısında müştemilat kalıntıları görülmektedir. Dikdörtgen planlı ve doğu-batı yönlüdür. Horasan harçla, moloz taş kullanılarak balıksırtı örülen duvarların üzeri kaplama taştır.
“Mevcut duruma göre hanın birbirine bitişik tonozla örtülü dört mekândan oluştuğu anlaşılmaktadır. Bu tarihi hamamın temelinde ise Roma Hamamı olduğu anlaşılmaktadır. Roma Hamamına ait kalıntılar, otelimizin etrafında sergilenmeye başlanmıştır. Kısaca buradaki termal suyun 2 bin yıldır
şifa dağıttığı ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı (Çamlık Gazetesi Haberi).
Yozgat ili, yeraltı kaynaklarından olan jeotermal enerji açısından oldukça zengindir. Tarih ve kültür kenti olan Yozgat şifalı termal suları ile termal turizmi ve enerji yönünden de iddialı illerimiz arasındadır.
Yozgat’taki jeotermal alanların yeri, derinlikleri, ortalama sıcaklıkları ve yararlanma şekilleri ile geleceğe yönelik öneriler devam etmektedir.
Yozgat İlinin merkez ilçesinde Çatak Boğazı (Sarıhacılı Köyü; çatakboğazı) ile Sorgun, Sarıkaya, Saraykent, Yerköy ve Boğazlıyan ilçelerinin jeotermal enerji yatakları aktif durumdadır. Ayrıca, Aydıncık (Toroman Köyü), Çekerek (Bayırhöyük ve Gönülyurdu Köyleri), Çayıralan (Söbeçimen ve Bağlar Mevkii), Kadışehri (Hamampınarı), Şefeatli (Armağan Köyü) ilçelerinde 2011 yılında, Yenifakılı’da 2012 yılında ruhsatları alınmış jeotermal alanları bulunmaktadır.
Ayrıca Yozgat ilinin Akdağmadeni (Karadikmen mevkiinde) sıcaklığı 380C ve 0.3 lit/sn debili kendiliğinden yeryüzüne çıkan jeotermal su kaynağı bulunmaktadır.
Zengin termal kaynaklarına sahip Yozgat’ın termal turizme bağlı olarak tanıtımının yapılabileceğini defalarca ifade etttik. Bölgemize yapılacak modern tesisler ve turistik oteller ilimize olan ilgiyi de artıracak ve Yozgat’ın tanıtımına katkı sağlayacaktır. Bu nedenle Yozgat bir Termal Turizm kenti olmayı çoktan hak ediyor!..