Prof. Dr. Recep Şahingöz Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBU Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi) Prof. Dr. Recep Şahingöz hocamızı daha yakından tanıyalım. Sol baştan 2.Prof Dr Recep Şahingöz Göppingen’de En sol başta gazetemizin yazarı Doğan Tufan
2001 yıllında İngiltere’de mastır eğitimi yaptığı yıl içerecisinde Almanya’ya gelerek, Çocukluk arkadaşı Mehmet ve Ramazan Özcan beylerin misafirleri olmuştu. Recep beyi o tarihte tanıdım. Evimizde misafir ettik, daha sonra kendi köylüsü olan Selahattin Gencaslan Abimizi ziyaret etmiştik. Daha sonra Yozgat’ta eniştem rahmetli Osman Tuncer’in iş yerinde oturup sohbet ettik, geçmişi yad ettik.
Recep Şahingöz, 29 Nisan 1963 yılında Yozgat Boğazlıyan’ın Poyrazlı köyünde doğdu. İlk , orta ve lise tahsilini Ankara’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünü 1985 yılında bitirdi. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Fizik bölümüne Araştırma görevlisi olarak girdi. 1988’de yüksek lisansını bitirdi. 1996’ da Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitü’sünde doktora derecesini aldı. 13 yıl Araştırma görevliliği yaptıktan sonra Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen-Edebiyat Fakültesi fizik bölümüne yardımcı doçent dr. ünvanı ile öğretim üyesi olarak atandı. İngiltere Sheffield Univiversitesi fizik bölümünde 2001-2002 yılları arasında Misafir Öğretim Üyesi olarak bulundu.
Doçentliğini 2006 da katıhal fiziği alanında aldı. 2011 yılında professor oldu. Yozgat Bozok Universitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Eğitim Fakültesi Kurucu Dekanlığı yaptı. Uluslararası kitap ve kitap bölümlerinde yazarlık yaptı.
Alanında yaptığı çalşmalar uluslararası alanda kabul görmüş ve atıflar almıştır. Şu anda YOBU Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanıdır. Evli 4 çocuk babasıdır.
YOZGAT’IN ACİL KURTULUŞ EYLEM PLANI
Yozgatın giderek nüfus kayıp etmesi
Yozgatlı ilim insanlarımızı araştırmaya
Yönelti. Bozok Üniversitesi öğretim üyeleri bir araya gelerek Yozgat ve Yozgatlıların geleceği için reçete gibi
Yozgatın kalkınması için Büyük bir araştırma yaptılar. Bu çalışmalarını bir çil kitap olarak yayınlandı. Bu yazımda Prof Dr Recep Şahingöz’ün kaleme aldığıYozgat’ın kalkınmasına ışık tutan makalesini severek okuyacağınızı ümit ediyorum. Yozgat için çalışan emek veren hocalarımızı yürekten kutluyorum.
Güçlü Türkiye
Güçlü Türkiye’ye daha fazla katkı için güzel bir fırsat; nükleer enerji ve bu enerjinin ham madde tedariki alanındaki yatırımlardır. Bu yatırımların mümkün mertebe yeni teknolojik ve de bölge imkânlarının kullanılabildiği ve de kısa sürede aktif hale getirilebilen, türden olmaları gereklidir.
Bu bağlamda öncelikle, ham maddesi uranyum madeni olan, nükleer enerji ile elektrik elde edilen mikro reaktör ve bu reaktörlere uranyum madeninden reaktör yakıtı üreten tesisleri ciddi bir şekilde düşünmemiz gerekir. Çalışmamızın başlığını acil eylem koymamızın nedeni, bu yatırımların işlevsel hale gelmesi için azami kısa sayılabilecek bir zamana
(5-10 yıl) ihtiyaç olmasındandır. Mersin Akkuyu’daki nükleer tesis gibi bir projeden ziyade daha kısa süreli hizmete girebilecek, küçük ölçekli ve de özellikle büyük miktarda suya ihtiyaç duyulmayan yeni nesil mikro reaktörler uygundur. Çalışmanın ilk kısmında daha ayrıntılı olarak, yeni nesil nükleer enerji tesislerine yakıt sağlayan (HALEU) nedir? in cevabı verilecektir.
Akabinde yeni nesil reaktörler hakkında bilgi verdikten sonra Yozgat’ta en uygun olabilecek reaktör türü detaylandırılacaktır. Böyle tesisleri ilimize kısa sürede kazandırmak, aktif hale getirmek, insan kaynağı istihdamı ve yetiştirilmesi açısından da oldukça önem arz etmektedir. Nükleer yakıtın ana ham maddesini içinde barındıran Yozgat’ a nükleer enerji reaktörü kurulmasına en büyük engel olarak akarsu kaynağının yetersizliği bahane ediliyordu. Yeni nesil reaktörlerde büyük miktarda su kaynağına ihtiyaç olmadığı da bilinen bir gerçektir. Bu sebeple Yozgat yakıt üretim tesisleri ve reaktör için ısrarcı olmalıdır. Bu yatırımların Yozgat’ın yitik malı gibi düşünülmesi gerekir. Devamı Yarın...