Yozgat’ın Aydıncık ilçesinden başlayıp Çorum’un İncesu köyüne kadar devam eden 12 kilometrelik Kazankaya Kanyonu için eko turizm projesi hazırlandı. Proje doğrultusunda kanyonun tarihi ve doğal güzellikleri bozulmadan korunması için çalışma yapılacak.

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Kazankaya Kanyonu'nda yapılacak çalışmalar sonrası bölge ülke turizmine kazandırılacak. Orman Genel Müdürlüğünce eko-turizm projesine dahil edilen Kazankaya Kanyonu'nun ülke turizmine kazandırılması için Yozgat Valiliği, Aydıncık Belediyesi ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) çalışmalarını sürdürüyor.

Kazankaya Kanyonu: Girişi Kazankaya kasabasında başlayan kanyonun uzunluğu 12 km’dir. Güneyinde 1363 m yüksekliğindeki Alan Dağları, batısında ise Malbelen Tepesi yer almaktadır. Kanyon içerisinden, Yeşil Irmağın bir kolu olan Çekerek Irmağı geçmektedir.
Irmağın aktığı vadinin her iki yanında yükselen kayalar üzerinde duvar kalıntıları, hatıl oyuklar ve merdiven basamakları, tanrıça Kybele (Kibele)kabartması (bereket ve bolluğun simgesi) görülmektedir. Bir niş içerisinde, kabartma şeklinde yapılmış olan devasa boyuttaki (boyu 3.16 m) tanrıça Kybele (Kibele) kabartması, Çekerek Irmağının diğer yanındaki kayalar üzerinde yükselen kaleye doğru bakmaktadır.

Kasabanın güneydoğusunda tabanı kayalık olan ve güneybatısından akan ırmağa sarp kayalar halinde inen tepenin adı Sarıbaba’dır. Söz konusu tepe ve kayalıklar üzerinde MÖ olduğu düşünülen yerleşim izleri bulunmaktadır.

Kasabanın doğusunda yer alan Karagözlük Tepe denilen alanın güneyinde sırtlar halinde inen tarlalar vardır. Burası Güllük olarak adlandırılmaktadır. Güllük’ te araştırmacılar tarafından Hitit Mezarlığı tespit edilmiştir.

Dünyada eşine az rastlanır bir güzelliğe ev sahipliği yapan Aydıncık ilçesinin 5 kilometre kadar kuzeyinden geçen Çekerek Suyu, volkanik Kazankaya kayalıklarının içindeki kanyonda kıvrılarak yol aldıktan sonra daha kuzeyde Amasya yakınlarında Yeşilırmak’a karışıyor. Kanyon sarp kayalardan oluşan yüksek noktalarında dağ turizmi, avcılık ve yamaç paraşütü yapılabilecek imkanlara sahiptir. Dağcılar için harika bir mekandır.

Doğa harikası olarak nitelendireceğimiz Kazankaya Kanyonu dağcılık-atıcılık- avcılık, su sporları ve paraşüt gösterileri için son derece müsait bir mekanlardır.
“Kazankaya Kanyonu” görülmeye, gezip görülmeye değer harika bir yerdir, mutlak turizme kazandırılmalıdır!” Dağcılık, atıcılık, avcılık, su sporları ve paraşüt yarışmaları için on derece güzel bir vadi... Bölgenin tarihi mekan olarak da bir değeri kıymeti vardır. Bakire bir alan olarak karşınıza çıkan muhteşem bir manzaraya sahiptir.

Kazankaya Kanyonu Yozgat turizmine kapı aralayacak önemli mekanlardandır. Kanyonu bugüne kadar yeterince tanıtamadık, turizme kazandıramadık. Böyle muhteşem bir zenginliğiniz, güzelliiğiniz var, etkinliklerle tanıtımı yapılıp ülke turizmine kazandırılmalıdır.

Kazankaya, tarihi yerleri ve doğal güzelliği olan Kanyon Vadisiyle, Çekerek ırmağıyla (rafting sporları için uygun) turizme kazandırılmayı beklemektedir. Ulaşım kara yolu ile yapılmaktadır.

Kanyon Ülke turizmine kazandırılır, gezi şirketlerinin turlarına dahil edilirse, Yozgat yöresi de tanıtılıp turizm değerlerimiz ortaya çıkarılmış olur..Bu konuda yapılacak her türlü çaba ve çalışmaları destekliyor emeği geçecek olan kurum kuruluş ve şahıslara teşekkür ediyoruz. Yozgat mutlaka turizme açılmalı ve turizmin merkezin de olan bu il sahipsiz bırakılmamalıdır !...