1946 yılında Yozgat'ın Sorgun ilçesinde dünyaya gelen Yılmaz, İlk ve ortaöğrenimini Sorgun, Kırıkkale ve İstanbul’da okuyarak tamamladı. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisini bitirdi. Yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsünde "Millî Mücadele'de Bozguncu Propagandaya Karşı Yapılan Çalışmalar" (1990) adlı tezle tamamladı.
Yozgatlı Hemşehrimiz tarihçi, yazar, şair, gazeteci Mevlüt Uluğtekin Yılmaz’ yazılarını Yeniçağ gazetesinde günlük makaleler halinde yayımladı. Uzun yıllar köşesinde ağırlıklı olarak milli kültür konusunda yazılar yazdı.
1922 TRT de Program Denetçisi iken bu görevinden ayrıldı. Gazeteciliğini, basında yazar ve yönetmen olarak sürdürdü. Çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti tarafından “2000 Yılının Başarılı Gazetecisi” seçildi. Şiir, öykü, oyun, senaryo ve araştırma dallarında eserler verdi. Mehmetçik üzerine yazılmış şiirleri ülkemizde ilk kez bir antolojide topladı. Şiirleri şarkı ve ilâhi formunda bestelendi.
Bir süre Tarım Bakanlığında çalıştı. TRT'de, denetçilik yaptı, ayrıca kültür ve tarih programları hazırladı. "İstiklâl Savaşı'nda Milletimiz'' adlı program dizisiyle, halkın İstiklal Savaşı'na olan katkılarım anlattı. Dede Korkut Hikâyeleri'ni bir bütün olarak radyo için dramatize etti. Bu çalışması ile 1987 Millî Kültür Vakfı Millî Kültüre Hizmet ödülünü aldı. Tarihte Büyük Türk Devletleri" konulu belgesel drama dizisini hazırladı. 1992'de, TRT denetçiliğinden emekliye ayrıldı
Emekli olduktan sonra çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. “Ayyıldız” gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü, “Yörûtürk” dergisinin yönetmenliğini yaptı. Çalışmalarını Yeni Düşünce dergisinin kültür-sanat yönetmeni olarak sürdürdü.
Yılmaz''ın şiirleri 1964 yılından itibaren Ötüken, Bozkurt, Töre, Türk Edebiyatı, Çınar, Millî Kültür gibi dergilerde yayımlandı. Şiir, hikâye, oyun, senaryo ve araştırma dallarında eserler verdi. Şiirleri şarkı ve ilâhi formunda bestelendi. Çalışmalarından ötürü çeşitli kurumlardan ödüller aldı. Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti tarafından 2000 Yılının Başardı Gazetecisi seçildi.
20 Kasım 2022 de Ankara’da vefat etti ve Karşıyaka Mezarlığına defnedildi.
1966’dan beri şiir, öykü ve araştırmalarını günümüze kadar çeşitli süreli yayınlarla topluma ulaştıran Yılmaz’ın, yayımlanmış kitapları: Cenk Hasreti (Şiir, 1977), Deli Dumrul (Oyun, 1987), Ertuğrul Gâzi (Çizgi Roman, Kültür Bakanlığı Yayını, 1992), Şiirimizde Mehmetçik (Antoloji, Türkiye Gaziler Vakfı Yayını, 1994), Türk Halklarının Ortak Ata-Babaları (Biyografik roman, Azerbaycan’da Göktürk Matbaası yayını, 1997, Türkiye Manas Yayıncılık, 2006)), Ayakların Dili (Öykü, 2000) Damdaki Pabuç (Oyun, Türk Standartları Enstitüsü yayını, 2002) Osmanlı’nın Arka Bahçesi (Araştırma, Emre Yayınları, 2007)