Batı Trakya Türklerinin anavatanı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Aralık 2023 tarihinde Atina’ya resmi ziyarette bulundu. Türkiye ve Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi’nin 5. toplantısı kapsamında Atina’ya gelen Erdoğan, ilk olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu ve ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü. Atina’da Maksimu Sarayı’nda basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasında Batı Trakya Türk toplumuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunanistan’daki Türk azınlığı ve Türkiye’deki Rum azınlığı beşeri ve kültürel zenginliğimizin yapı taşlarıdır. Azınlıkların huzur ve refahının artması, ilişkilerimizi olumlu yönde etkileyecektir. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın durumunda uluslararası hukukun gerektirdiği iyileştirmelerin yapılması yönündeki beklentilerimizi ifade ettim.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı Trakya Türk toplumu hakkındaki sözlerine yanıt veren Başbakan Miçotakis, azınlığın “Müslüman azınlık” olarak tanımlanmasının Lozan Antlaşması tarafından belirlendiğini, (Batı) Trakya’nın kendisi için uyum içinde birlikte yaşamanın bir örneğini teşkil ettiğini, Müslüman vatandaşların eşit fırsatlara sahip olmaları için mücadele ettiklerini kaydetti. Uyumlu bir arada yaşama atmosferini sağlamak ve güçlendirmenin kendi sorumluklarında olduğunu not eden Miçotakis, Yunan hükümetinin bu yönde çalışmayı sürdüreceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis’in başkanlık Türkiye ve Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi’nin 5. toplantısı sonrası Türkiye ve Yunanistan’ın taraf olduğu “Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi” açıklandı. Bildirgede, tarafların devamlı, yapıcı ve anlamlı istişarelerde bulunmayı kabul ettikleri ifade edildi.
Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Başbakan Miçotakis’in de söylediği gibi bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız ve Batı Trakya Türk toplumu olarak her zaman dile getirdiğimiz gibi diyalog ve iyi niyet oldukça çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yok. Yeter ki hükümet bu yönde iradeye sahip olsun, sorunlarımıza samimiyetle yaklaşsın.” Halit Habip Oğlu açıklamasına şöyle devam etti;
“Anavatanımızın cumhurbaşkanı ve ülkemizin başbakanının görüşmesinden ve Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi’nin 5. toplantısından sonra çıkan sonuçlar oldukça sevindirici ve ümit verici. Hem anavatanımız hem de ülkemiz ikili ilişkilerdeki bu pozitif gündemi daha da geliştirerek sürdürme arzusunda. İki lider de açıklamalarında iki komşu ülke arasında iş birliğine, sorunların çözüme kavuşturulmasına ve barış içinde yaşamaya vurgu yaptılar. Başbakan Miçotakis’in de söylediği gibi bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız ve Batı Trakya Türk toplumu olarak her zaman dile getirdiğimiz gibi diyalog ve iyi niyet oldukça çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yok. Yeter ki hükümet bu yönde iradeye sahip olsun, sorunlarımıza samimiyetle yaklaşsın.” dedi.