Kavurucu yaz sıcaklarını geride bıraktığımız şu günlerde, Ankara’nın havası soğumaya başlarken, siyaset kazanı ise tam tersi kaynamaya başlıyor. Özellikle 2024 yerel seçimlerine az bir süre kalması nedeniyle siyasi kulislerde yoğun görüşme trafiği yaşanıyor. Aday belirleme faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. Meclisin açılmasıyla da süreç tamamlanarak seçimle ilgili saha çalışmaları başlayacak.

Kavurucu yaz sıcaklarını geride bıraktığımız şu günlerde, Ankara’nın havası soğumaya başlarken, siyaset kazanı ise tam tersi kaynamaya başlıyor. Özellikle 2024 yerel seçimlerine az bir süre kalması nedeniyle siyasi kulislerde yoğun görüşme trafiği yaşanıyor. Aday belirleme faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. Meclisin açılmasıyla da süreç tamamlanarak seçimle ilgili saha çalışmaları başlayacak.

Tüm siyasi partiler, ülkenin genelinde aday belirleme çalışmalarını hız kemeden sürdürüyor. Başkent’te ise Ankara'nın 25 ilçesindeki belediye başkanlığı aday adayları belirleme çalışmalarını sürdürürken, özellikle Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kıran kırana bir yarışa sahne olacak gibi görünüyor. Adayların netleşmesi ise yaz tatilinin bitmesiyle gerçekleşecek.

Aynı şekilde Cumhur ittifakının bileşenlerinden Milliyetçi Hareket Partisi ( MHP) İle AK Parti birçok yerde birlikte hareket edeceği kulislerde konuşulurken, Millet İttifakının devam edeceği şüpheyle karşılanıyor. Millet İttifakı bileşenlerinden DEVA ve İYİ Parti sert çıkışlar yaparak, yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme eğilimlerini her ortamda ifade ediyorlar. Hatta DEVA, GELECEK birlikteliği ya da GELECEK SAADET işbirliği de gündemde yerini koruyor. Öyle görülüyor ki Millet İttifakı bir daha birlikte hareket edecek iradeyi gösteremeyecekler. Herkes yoluna gidecek gibi görünüyor. Zaman zaman partiler içerisinden işbirliği çağrıları yapılsa da sesler cılız kalıyor. Tabi bu siyaset bilinmez. Bazen siyasette 24 saat uzun bir süre olarak kabul edilir. O nedenle her an her şey değişebilir.

Bazı ilçelerde AK Parti adayları yerlerini koruyacağı görülürken, bazıları ise 3 dönem kuralı gereği değişmeleri muhtemel görülüyor.

Keçiören’de Turgut Altınok, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için güçlü bir çıkış yaparak Büyükşehir için aday olduğunu defaten açıkladı. Altınok'un adaylığı Cumhur İttifakı seçmeni arasında olumlu bir karşılık buluyor. ABB Başkanlığı için cumhur İttifakının adayı gibi görülse de son kararı verecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olacağı için ilerleyen günlerde nasıl gelişecek olaylar göreceğiz.

Yine adı geçen başka adaylar da söz konusu. Bu isimler arasında Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ismi de kulisler de konuşulan konular arasında yer alıyor. Yine burada bir isim var ki Büyükşehir için iddialı görülüyor. Bu isim Mamak Belediye Başkanı Murat Köse. Murat Köse, uzun zamandır Büyükşehir için adaylık açıklaması yapmasa da Mansur Yavaşı her fırsatta eleştirerek ve sert çıkışlar yaparak elini diğer adaylar karşısında güçlendirmeye çalışıyor. Bende varım bu yarışta diyor. Özellikle son zamanlarda ki toplantı ve basınla buluşmalarında doğrudan olmasa da neden olmasın söylemleriyle bu iddiaları doğrular nitelikte çıkışlar yaptığı görülüyor.

Bu seçimlerde de üç dönem kuralına bağlı değişiklikler gerçekleşeceği gibi iki dönem olup devam edecek ilçeler de var. Bunlardan Polatlı, Sincan, Beypazarı, Çankaya, Nallıhan, Haymana Belediye Başkanlarının devam edeceği doğrultusunda görüşler yer alıyor. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel ise üç dönemi tamamlamış olmasına rağmen koltuğunu koruyacağı, hatta adının Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kulislerde konuşulması dikkat çekiyor.

AK Parti de adaylar arasında yarışma görüntüsü var gibi görünse de tek karar mekanizması olan ve Kararı verecek kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan. O nedenle adaylar halktan çok Erdoğan’a kendini beğendirme çabası içerisindeler.

2019 seçim sonuçlarına göre bazı yerlerde birbirine yakın sonuçlar alınmış, özellikle Beypazarı, Mamak ve Etimesgut ilçelerinde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında çekişmeli bir seçim olacağı görülüyor.

  CHP’de İşler Nasıl Gidiyor

Millet ittifakının akıbetinin ne olacağı merak ediliyor. Bir taraftan kurultay çalışmalarına hız vereren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kulis bilgilerine göre Kasım ayında olağan kurultayı gerçekleştirecek. Diğer taraftan yerel seçim çalışmalarını sürdüren CHP, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş, Mersin’de Vahap Seçer, Adana’da Zeydan Karalar’ın adaylıkları kesinleşmiş gibi görünüyor.

Kulislere göre, değişmesi güçlü olasılık olarak Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın değişeceği muhtemel görünüyor.

Antalya’da ise mevcut başkan Muhittin Böcek ile Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal arasında ciddi yarışma yaşanacağına şahit olacağız.

İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş aday olduklarını açıklamışlardı. Bu iki ilde ciddi bir değişiklik olmayacağını düşünenlerdenim. Mansur Yavaş için bir süre önce İyi Parti’ye geçeceği ve oradan aday gösterileceği iddialarını yavaş yalanlamış ve CHP’den adayım demişti.  Yavaş bu kararlı tutumu ile spekülasyonlara son vermiş oldu. Yine de hem seçim çalışmalarını hem kurultay sürecini yürüten CHP’de işler biraz karmaşık ilerliyor. Sürpriz gelişmeler yaşanabilir. Özellikle parti içi muhalefetin bu ara sesi yükseliyor. Aday belirleme konusunda sert eleştiriler de bulunanlar, özellikle sağcı aday yerine sosyal demokrat gelenekten gelenlerin aday gösterilmelerini talep ediyorlar. Sağcı adaylarla sosyal demokrat kimliğin zarar gördüğü iddiaları yanı sıra sağcı adaylarla sonuç alınamayacağı tezleri ileri sürülüyor. Bu iddialara parti yönetimi kulağını kapatmış görünüyor. Özellikle DEVA ve İYİ Parti kendi kimliklerini öne çıkararak sonuç alınacağını içselleştirmiş bu doğrultuda politikalarını yürütüyorlar izlenimi veriyorlar. Oysa CHP yönetimi olduğu yerde patinaj çekiyor görüntüsü içerisinde. Bu da yönetim kadrosunun tamamına yakınının sosyal demokrat gelenekten gelmedikleri bu nedenle kendi kimliğini öne çıkaracak politikalar üretemedikleri sonucunu çıkarıyor. Yeni bir yenilgi de ise bırakıp gitme kültürü olmayan ülkemizde, faturayı sonuçta halkın ödeyeceği herkesin malumu. Öncelikle ülkede bu siyasi kültürün değişmesi gerekiyor. Ama ne hikmetse ülkede her alanda esen değişim dönüşüm rüzgârı siyaset kurumuna yansımıyor. Lider suntasından kurtarılmalı siyaset kurumu. Daha demokratik ortamın yaratılması gerekiyor.

Yerel Seçimlerde İş Birliği Yapılacak mı?

CHP, ayrıca önceki yerel seçimlerde az bir farkla kaybettikleri ya da İYİ Parti işbirliği nedeniyle kazanamadıkları bölgelere de özel bir ilgi gösteriyor. Bu bölgeler arasında Balıkesir, Bursa ve Denizli gibi büyükşehirler öne çıkıyor. CHP, genel seçimlerde bu bölgelerde muhalefetin toplam oy oranını iktidarın önüne geçirerek avantaj elde etmeyi hedefliyor.

Görünen şu ki millet ittifakı, belki CHP, Demokrat Parti ile işbirliği yapma olasılığı görülürken, diğer eski bileşenleriyle birkaç yerde işbirliği söz konusu olabilir. Diğer türlü topyekun bir iş birliği ufukta görülmüyor.