44 yıl önce mezun olduğum Yozgat Lisesindeyim. Tarihi lisenin bahçe dışı Lise caddesi. Almanya’da Gymnasiumu (liseyi) bitiren üniversite öğrencisi oğlum Samet İlkay’a muzun olduğum Yozgat Lisesi caddesinde gezerken Samet, “işte burası benim okuduğum okul” diye gösterdim. Öğrenciler teneffüste okul bahçesi cıvıl cıvıl hayat dolu.


Mezun olduğum okuluma 44yıl sonra 20 yaşındaki oğlumla birlikte girdik. Girişin sağ ilk oda müdür yardımcısı Halil İpek hocanın odası. İsmi Yozgatımızın manevi mimarlarından kıymetli hocam rahmetli Halil İpek hocam’ı hatırlattı. Ben Halil hocamı 1980 öncesi ismen duyardım. Daha sonra Almanya temsilcisi olduğum Yozgatlı ülkücü yazarların yazdığı, İnan Soyer’in sahibi olduğu “Birliğe Çağrı Dergisinin” yazarıydı. Yazılarından ve ilminden çok keyif alarak okuduğum iyi bir yazardı. Müdür yardımcısı olan Halil İpek öğrencilerinin saçını okşayarak konuşuyor, bir arkadaş gibiler beni çok etkiledi. Benim öğrenciliğimde müdür ve yardımcıları dursun öğretmenlerimizle konuşmak istesek bacaklarımız titrerdi. Bu gün gördüğüm öğretmen öğrenci ilişkisi beni etkiledi. Doğrusu çok sevindim. Almanyada da eğitim öğretim severek sevdiriliyor. Bizim de Türk çocuklarını severek eritiyorlar.


Halil İpek hocamın odasına giriyoruz. Tanışıyoruz. Öğreniyoruz ki Yozgatımızın manevi mimari rahmetli Halil İpek hocam torunu ve onun ismini taşıyor. Bize çay ikram etti. Daha sonra Yozgatımızın yazarlarının kitaplarını ve Yozgat lisesi logolu bayrak ve kaşkol hediye etti. Kendisiyle kısa sohbet ettik.300’ün üzerinde öğrencisi bulunan Yozgat Lisesi bu gün bir tarih. 


Çanakkale de 200 şehit veren okul Yozgat Lisesi 


1914 yılında 1. Dünya Savaşının başlamasıyla  seferberlik ilan edilince, Yozgat Lisesi’nin 200 civarındaki  öğrencisi  zorunlu olmadıkları halde, gönüllü olarak  Çanakkale Cephesine  gitmek için askerlik şubesine giderek isimlerini  yazdırmışlar ve silah altına alınarak Çanakkale Savaşlarına büyük katkı sağlamışlardır. Çanakkale Savaşlarında Yozgat Lisesi’nin 200 civarındaki  öğrencisi ve bazı öğretmenleri şahadete kavuşunca okul 1914-1917 yılları arasında 3 yıl kapalı kalmıştır. 1917-1924  yılları arasındaki az sayıdaki  öğrenci de çevre illerdeki okullara nakşedilmiştir. Okul Yozgat halkının yoğun isteğiyle 1924 yılında tekrar açılmıştır.
1933-1934 Eğitim Öğretim yılından itibaren okulun Lise olarak tekrar açılmasına o zamanın Yozgat milletvekili Salih Bozok ve Yozgat Valisi Baran Bey’in büyük katkıları olmuştur. Okul bu tarihten sonra Yozgat Lisesi adını almıştır.
1934 1967 yılları arasında bazen ortaokul bazende lise olarak eğitim öğretimine devam eden Yozgat Lisesi 1967 yılından günümüze kadar halen lise olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
1915 Çanakkale savaşlarında  mezun vermeyen okullar arasında yer alan Yozgat Lisesi 2015 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından “Gazi Liseler” arasında gösterilmiştir. Türkiye’nin en önemli okulları arasında yer alan Yozgat Lisesi Milli Eğitim Bakanlığının 2017 yılında çıkarttığı “Tarihi 100 Lise” kitabında da yerini almıştır. Okul aynı zamanda içerisinde bulundurduğu ders araç gereçleri, değerli materyaller bakımından aynı zamanda bir müze niteliğindedir. 


Okul koridorları bir kütüphane gibi tarihi tablo ve okula ait belgeler sergilenmiş. 44 yıl sonra beni çok etkiledi. Öğrencilerin tavır ve hareketleride beni çok sevindirdi. Hocalarını yürekten kutluyorum. Geleceğimiz emin ellerde olduğunu görmektende çok memnun olarak okulumdan mutlu ayrılıyorum. Hocalarımı tebrik ediyorum.