24 Kasımı “Öğretmenler Günü” olarak kutluyoruz. Hepimizin üzerinde öğretmenlerimizin unutulmaz emeği vardır. Eli öpülesi öğretmenlerimizi hatırlarken vefat etmiş olanlara Allah’dan rahmet; hayatta olanlara sağlıklı ömürler dileriz. Öğretmene saygı ilime irfana olan saygıdır. Şüphesiz ki her meslek onurlu ifade edildiği sürece kutsaldır ama öğretmenler üreten ve geleceğe insan yetiştiren insanlardır. Bu vesileyle hayatımıza şekil veren öğretmenlerimizi saygıyla hürmetle yad ediyoruz...

Cuma Gününe denk gelmesi hasebiyle: Diyanetin bu konudaki hutbesini paylaşıyoruz.
“Öğretmenlik, mesleklerin en güzeli ve en kutsalıdır. Öğretmen de insanların en değerlilerindendir. Bu kutsallık, insanların öğretilmeye ve eğitilmeye olan ihtiyaçlarından kaynaklanmaktadır.

Nasıl ki aç olanı doyuran, susuz olanı içiren kutsal bir iş ve görev eda ediyorsa, okumayı öğreten de öğrenen de kutsal bir görev ifa eder. Yüce Allah, indirdiği ilk ayetlerde peygamberimize (s.a.v):”(Ey Muhammed) oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O, kalemle yazmayı öğretti; İnsana bilmediğini öğretti” (Alak Süresi-1,2) buyurmuştur.

Peygamber Efendimiz, eğitim, öğretim faaliyetini vefatına kadar 23 yıl aralıksız olarak sürdürmüş ve vefat ederken de geride yüz bini aşkın eğitimli sahabe topluluğu bırakmıştır. Eğitimle en azgın, en sapkın ve başıbozuk insanların, en ahlaklı, en dürüst ve en merhametli insanlar durumuna getirmiştir.

Yüce Allah, okumayı ve yazmayı; öğrenmeyi ve öğretmeyi; genç nesillerimizi eğitmeyi, toplum olarak bize farz kılmıştır. Kur’anda Yüce Allah: “Buyuruyor ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Elbette olmaz; Ama sadece akıl sahipleri öğüt alırlar ” buyurmuştur.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor: “Kim ilim öğrenmek için bir yola girerse, Allah onu cennete giden yollardan birine sevk eder. Şüphesiz melekler ilim arayışında olan öğrencilerin üstüne kanatlarını gerer; göklerde ve yerde olan her şey, hatta suyun içindeki küçücük bir balık bile, ilim ehli için istiğfar eder. İlim öğrenenin ibadet edene üstünlüğü, dolunay gecesinde ayın yıldızlara üstünlüğü gibidir.
Şüphesiz âlimler, peygamberlerin varisleridir; Peygamberler altın ve gümüş miras bırakmazlar. Onlar, sadece ilim miras bırakırlar. Mirastan pay olarak ilim alanlar; çok büyük pay almış olurlar”.
(Ebu Davut)

Sevgili Peygamberimiz(s.av) bir gün evinden çıkıp, mescide girdiğinde orada halka oluşturmuş iki topluluk gördü. Bir halkadakiler Kur’an okuyor ve Allah’a dua ediyorlardı. Diğerleri ise ilim konuları müzakere ediyorlardı. Peygamber Efendimiz(s.a.v) onlara bakıp: “Bunların her biri hayırlı bir iş üzerindeler. Bunlar Kur’an okuyup Allah’a dua ediyorlar; Allah dileklerini isterse verir, istemezse vermez. Ötekilerde ilim öğreniyorlar ve bilmeyenlere de öğretiyorlar. Bunların yaptığı iş daha hayırlıdır. Şüphesiz ben, muallim olarak gönderildim”, dedi ve ilim meclisinde olanların yanına oturdu.(Tirmizi)

Evet, öğretmenler eli öpülesi seçkin insanlardır. Meşru olmak kaydıyla öğretmenlik mesleğinin dışındaki dallarda da eğitici, öğretici, usta ve hoca konumunda olan herkes sevgi, saygı ve vefayı hak etmektedir. Bizler de bu anlamda geleceğimizin mimarları olan öğretmenlerimizin “Öğretmenler Günü’nü tebrik ediyoruz”. (Diyanet Hutbelerinden)