Mizah, bireyin ve toplumun bilgi, sanat,kültür, eğitim ve estetik yönden gelişmişlik düzeyini gösterir.Düşünen, konuşan, güldüren ve söz sanatını yücelten mizah ustaları ölümsüzdürler.

“1 Nisan Dünya Mizah Günü- Şaka Günü”, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir. Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır. İnsanlar ,bir gün değil her gün yerinde ve zamanında gülmeyi hayatlarına katmalılar. Düşünceye derinlik ve genişlik katan mizahın kültür tarihinde yeri eskidir. Yüksek moral ve irade,tehlikeler karşısında insanın direnme, karşı koyma ve savaşma gücünü artırır. Buna yardımcı olan yolları açık tutmalıyız.

1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan bir nisan gününü, kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı. Hayata renk katma,düşünme ve gülümseme amaçlandı.

Karagöz oyunları, mizahı ön planda tutarak ,toplumsal konuları yansıtmakta, yönetimde yapılan yanlışlıkları, yolsuzlukları,çarpıklıkları acımadan eleştirmektedir.Karagöz oyunu doğaçlama oynatılır.Sanatçı , ustasından öğrendiği kalıplar içinde, kendi doğaçlamalarını da katarak oynar. Geleneksel tiyatromuz orta oyunun da mizah-gülmece teması esas olmakta.

2009 yılında UNESCO, Karagöz oyununu "Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Mirası" olarak kabul etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Uluslararası Kukla ve Gölge oyunu Birliği (UNİMA) Türkiye Milli Merkezi , bu alanda etkinliklere özen göstermekte. Bütün mizah ustalarına selam olsun. Gülmek sağlıktır. Yaşamın içinde doğal bir gerçektir. Gülmeniz eksik olmasın.

Çağımızın hastalığı sitresten kurtulmak , sağlıklı ve mutlu olmak için mizaha sarılmalıyız. Güzelliği, sevgiyi,iyiliği, heyecanı, mutluluğu ve dostluğu söz sanatıyla kaynaştırarak gülümsemeyi insanlar arasında yaygın hale getirmeliyiz.Günümüzün hastalığı koronavirüs’ten kurtulmak için temizlik,tetbirve bu konuda bilimsel çalışmalar önem kazanmakta.

“Dünya Mizah Günü”nde yeniden doğmalı ve hayatı zamana uygun okumalıyız.Gülmek hayat ışığıdır, sevgi ,sevinç ve umuttur.Gülmek,bedenen ve ruhen huzurla olur…

çok sayıda mizah dergisi çıkarılmış ve düşünce hayatımıza renk katmıştır.Son yılların dergileri de gündemde. Mizah ,yasakları deler, denizleri, dağları aşar,insandan insana ulaşır,dünyayı dolaşır. İnsanlara düşünerek gülmeyi öğretir,mutluluğa ve huzura sonsuz bir kapı açar... Söz sanatına değer ve anlam katan mizahı yerinde ve seviyeli kullanmalı.

“1 Nisan Dünya Mizah Günü” kutlu olsun.En büyük dileğimiz şu olsun: Bir büyük tılsımlı hava gelsin, ortalığı silip süpürsün,dezenfekte etsin ve dünyayı günümüzde saran virüs belasından kurtarsın. Tüm dünyaya ve ülkemize umut,güven, huzur, sağlık ve mücadele azmi gelsin.