"Ruh neşesini çalışmakta bulur."SHELLE./Bir Uygur atasözünün ifade ettiği gibi " Yer doymazsa er doymaz.”/“Dünya durmayan bir salıncaktır:Orada her şey toprak, Kafkas’ın kayalıkları ,Mısır’ın piramitler,hem çevresiyle birlikte,hem de kendi kendine sallanır.”   
     Montaıgne
Balıkesir Sındırgı,Yahyalı, Bünyan, Sarız , Kuruhöyük,Çanakkale, Kars,Aydın Çine, Konya, Uşak Eşme,Kilis,Gazi Antep,Muğla Milas başta olmak üzere ülkemizin dört tarafında yünleri kök boya olan  el dokuması yastık, yolluk, seccade, halı,kilimlerin  tezgâhlarda dokunarak üretilmesi  geçmişten geleceğe uzanmak. 
     İç ve dış pazarlarda ilgiyle karşılaşmakta. Kullanılan malzeme/Kullanılan boyalar/Kullanılan renkler/Dokuma tekniği./Ölçüler mesleki eğitim okullarında ele alınmakta 
     Bu alanda Eşme dokumaları bize en güzel örnekler sunmakta.:Yörük-Türkmen  kökenli  yerleşim yeri olması sebebiyle göçebe kültürünün pek çok özelliğini göstermektedir. 
     Kökboyası kilim ve halı kültürü bunun temel göstergesidir. Yöresel birikim ile dokunan Eşme kilimi Anadolu’nun başka yörelerinde olmayan yapısal özelliklere sahiptir. 
     Eşme Kilimleri, genelde tacirlerin siparişleri ile, ticari amaçla dokunmaktadır. Bunun yanı sıra, Eşme halkının kendi evleri için dokudukları kilimler vardır ve az da olsa bazı evlerde halen kendi ihtiyaçları için dokuma yapılmaktadı.
     Öteden beri halkın kendi ihtiyacı için dokuduğu eski kilimlerde iplikler, dokuyucu tarafından evde eğrilip bükülmüş ve yine evlerde kök boya ile boyanarak hazırlanmıştır. Bu kilimler rengi, yangısı (motifi) ve kompozisyonu ile bölgeye has özellik göstermiştir.  
    Eşme’de kilimler, evlerde “Istar” denilen dik tezgâhlarda, kadınlar tarafından dokunulmaktadır. 
Eşme kilimi adından da anlaşılacağı gibi geçmişten günümüze aslında bir kilim dokumadır. 
    Ancak bu dokuma farklı ürünlerin yapımına da imkân veren bir dokumadır. Teknik açıdan ve özellik açısından hiçbir fark olmamakla birlikte farklı boy ve ende dokunarak farklı ürünler ortaya konmuştur. 
     Eskiden bu dokuma ile elde edilen ürünlerin en önemlisi kilimin yanı sıra çanta, heybe, yastık kılıfları, minder kılıfları, sofra bezi gibi ürünlerdir. Günümüzde ise kilim çoğunlukla yer döşemesinde kullanılmaktadır. Ayrıca araç içi koltuk döşemeleri de Eşme kilimi ile elde edilebilmektedir. 
     Modern kullanım alanı ise duvar panolarıdır.Uluslararası festivallerle tanıtımı yaygın ve etkin bir şekilde yapılmakta… 
     Altınbaş Kilimi: Eşme için özel olan  ve benzerini Reyhanlı Türkmenleri’nin de dokuduğu bir kilim ,Altınbaş Kilimidir. 
     Altınbaş kilimlerinde motif ve kompozisyon ,ayrı bir özellik gösterir. 
     Tek eksen üzerinde sıralanmış dikdörtgen toplar kıvrım denilen , taban tabana gelecek biçimde yerleştirilmiş ‘’eli belinde kız’’ ve tavşan Topuğu motifleri ile dolguludur. En eski Altınbaş kilimlerinde dörtgenlerin ortasında bir kıvrım onun etrafında Tavşan Topuğu motifleri bu kilimlere özgü bir şekilde sıralanmıştır.
     Dikdörtgenler dışında kalan kilim zemini yine bu kilimlere has çok zengin motiflerle süslenmiştir.Kilimler bordürlüdür. Bordürler de yine bu kilimlere has motiflerle bezenmiştir. Zemin ve bordürlerde Bintepe , Kurbağacık , Elmacık , Kazan kulpu , Sandıkulpu , Yılıkıç , Bukağı ve diğer zengin motiflerle süslenmiştir.