Toplu Kilim: Toplu kilimlerde genel olarak baklavaya yaklaşan iç içe kancalı basık altıgen madalyonlar bir eksende tek veya çift sıra halinde yan yana yerleştirilmiştir. Madalyonlara bölgede Top denir. Top sayısı kilimin büyüklüğüne göre değişir. Top sayısına göre kilime ad verilir. Üç, beş ya da yedi toplu kilim gibi. Bu kilimlerde kancalı altıgenlerle dolgulanmış toplar genelde merkeze doğru eşkenar dörtgene dönüşür. Kilimlerin bir kısmında ise toplar basamaklı ve kancalı ya da kıvrımlı dikdörtgenlerle süslenmiştir.
Ortada bir eksende sıralanan topların yanı sıra aradaki boşluklara ana toplardan daha küçük ölçüde iki taraflı toplar yerleştirilen kilimlere Yan Toplu Kilim denir. Yan topların büyüklüğüne göre arada boşluk kalır veya kalmaz. Boşluk kaldığı takdirde kilimin zemini çeşitli motiflerle dolgulanır. Bu kilimler genelde tek bordürlüdür. Su, toprak, doğa , canlılar ve yaşam felsefesi ilmik ilmik motiflere aktarılır.
Halının yaşı : Halının yaşı eski bir halıda aranan özelliklerin başında gelir. Bugün bir halının antika olabilmesi için yaklaşık 100 yılın üzerinde bir yaşa sahip olması gereklidir. Çünkü antika bir halıda aranan diğer özelliklerin sadece böyle bir halıda olma olasılığı vardır.
“…Kıyamet kopsada durma ağaç dik/ Zelzeleyi önler belki yerden kök/Kin kibir ise bunu kalpden sök/ Gizlenmez bu leke görülür oğul…” Âşık Beyani
Hayat ağacı Zeytin kutsaldır. Ayeti ve Duası vardır.”Sizin için hurma,incir ve zeytin ağaçları yarattım” ilahî buyruğu bunun en kutsal ifadesidir.Zeytin Mitolojik efsanelerde, kutsal kitaplarda,destanlarda, şiirlerde,doğa ve insanla ilgi bilimsel eserlerde adı hep en başta geçen zeytin ağacı, hayat ağacı olarak tanımlanır. Zeytin ağacı hayatın simgesi ve hayat kaynağıdır, Efsaneye göre , Apollon ve Kyrene’nin oğlu,güneş,sanat, müzik,şiir ve hitabet tanrısı Aristaios, zeytinden yağ çıkarmayı icat ederek insanlığa armağan etmiş.
Dünyada zeytinin ilk endüstriyel tesisi Urla’da yapılmış. Anadolu’da çok zengin ve çok derin bir zeytin ve zeytin yağı kültürü vardır. Mitolojik öykülerde örneklerini görebiliriz. İlk zeytin ağacı Delice’nin evcilleştirilldiği coğrafya Urla bölgesidir… Mardin, Hayat ve İzmir’e uzanan ve aşılamaya dayanan zeytinler güncelliği korumakta. Bu kültür değerimiz UNESCO tarafından “ Somut Olmayan Külür Mirası” listesine alınmıştır.
“Zeytin Ağacı Gibi Yaşlanmak… Zeytin ağacına boşuna ölümsüz ağaç demezler. Kutsal kitaplarda yer alan . barış, sağlık, bereket, uzun ömür,saflık anlamları ile yüklü,binlerce yıllık bir kültür ürünü ve sıkılan ilk dane olan zeytinin duası bulunmakta: "Allah ömrünüzü zeytin ağacı gibi uzun,zeytin gibi bereketli,zeytinyağı gibi sıhhatli yapsın.”Cennette iki ağaç vardır: Biri incir 'gerçek ağacı',diğeri ise zeytin ' hayat ağacı…Hayatı kilim gibi doku, zeytin ağacı gibi koru…
“Dünyadaki her şeyin bir sebebi vardır. Her bitki bir hastalığı tedavi etmek için büyür.
İnsan tabiattan uzaklaştıkça kalbi katılaşır./ “Yanlışı gören ve önlemek için el uzatmayan yanlışı yapan kadar suçludur.”(Kızılderili özdeyişi) /Doğayı anlayan Özgürlüğü keşfeder(Spinoza) / Korkulmasın,işler kötü, gün solgun diye,Güneşli günlere kapalı kalmaz pencereler( Maksut Doğan)/ Seçimleriniz kaderinizdir, başka kimse sizi kurtaramaz(Satre) sözleri ışığında takvimler değişirken yeni bir yaşam anlayışı,iradesi ve ümidi ile yeni yıllara koşmanızı dilerim.