“Elif ve Vav”, günlük hayatta var olan iki anlamlı harftir. Yüklendikleri anlam, ifade ettikleri, varoluşlarındaki derin mana bu iki harfi farklı bir özellik katıyor.
Elif, Arapça öğrenmeye başladığınızda ilk karşınıza çıkan harftir. Yazılışında incelik ve asalet taşır, diğer tüm harflere ilham verip kaynak olur. Kendinden sonra hiç bir harfle birleşmez. Tek başına bile Allah'ı sembolize eder Tasavvufta.Yaradanın sembolüdür Elif, Allah lafzı Elif ile başlar ve aslında Allah'ın birliğine de işaret eder dimdik duruşu, 1 harfine benzeyişiyle. Ebced hesabında da yine Elif Bir harfine tekabül eder.
Elif ve Vav harfleri Kur'an-ı Kerim'de yer aldığı gibi hat ve tezhip gibi alanlarda bazı değerleri ifade etmek için kullanılan harfler arasında yer almaktadır. Allah'ın varlığını ve birliğini temsil eden Elif harfi, kulun Allah'a olan yakınlığını ifade etmektedir. Elif ve vav harfleri bir arada kullanıldığında El-Vahid ismini ifade eder ve gösterir.
Elif harfi kendisinden sonra gelen herhangi bir harfle birleşmediği için özel kabul edilen ve tek yaratıcının Yüce Allah olduğunu gösteren bir harf olarak kabul edilir.
İnsanın doğduğu andan itibaren Vav "و" şeklinde var olması ve anne karnında Vav olarak algılanması, Vav harfinin kul olmayı temsil ettiğini göstermektedir.
Elif harfinin önemi, özellikle Allahu Teala'nın bir olduğunu gösteren tek olarak görüldüğü için çok yüksektir.
Elif ve vav harflerinin, sahip oldukları bu özel anlamlara binaen derin manalar barındırdığı düşünülür. Elif ve vav harfleri hem mana hem de görsel olarak büyük duygular uyandırdığı için olsa gerek İslam açısından son derece değerli ve temsil edici kabul edilmektedir.
Tezhip ve hat sanatçıları büyük manalar barındıran elif ve vav harflerini eserlerinde sıklıkla kullanırlar ve temsil ettikleri değerlere göndermelerde bulunurlar.
Elif ve vav harfleri, sanat eserlerinde, hat- tezhip çalışmalarında ve hatta takılarda son derece estetik görünmesinin yanı sıra insanları derinden etkileyen anlamlara sahiptir. Her şeyden önce elif vav harfi insana huzur ve sükunet verir. Tasavvuf sanatında “Vav” harfi evreni, “Elif” harfi ise evrenin anahtarını temsil eder.
Sanatsal eserlerin çoğunda Vav harfini görüyoruz. Bunun sebebi Vav'ın estetik olarak çok dikkat çekici bir görünüme sahip olmasıdır. Tasavvufi olarak Vav kâinatı, Elif ise kâinatın anahtarını simgelemektedir. Elif Vav anlamı harften çok ötede ve derindedir. Kul ile Allah'ın arasındaki bağı sembolize eder. Kırılmaz ve iç içe geçmiş şekildedir.
Elif Vav'ın anlamı sadece bir harf olmalarının çok ötesinde ve daha derin ve tasavvufidir. Kul ile Allah arasındaki bağı sembolize eder. Kırılmaz ve iç içe geçmiştir.
Görünüş bakımından oldukça estetik bir harf olarak görülen vav harfi, en az elif harfi kadar derin, etkileyici ve insanı düşünmeye sevk eden bir manaya sahiptir. Vav harfi kesintisiz çizilen bir çizgiden oluşur ve üzerinde herhangi bir nokta bulunmaz. Kendisinden sonra gelen hiçbir harfle birleşmiyor oluşu, onun birliği temsil ettiğinin göstergesi olarak kabul edilir.
Ebced alfabesinin altıncı harfi olan vav harfinin, imanın altı şartını simgelediği düşünülür.
Bir inanışa göre vav harfi şekil itibariyle insanın secde halindeyken girdiği teslimiyet halini göstermektedir.
Vav harfi, Allah ile kulun secdede baş başa kaldıkları anı simgelemektedir. Kısaca ifade etmek gerekirse kulun Allah'a yakınlığını göstermektedir. Öte yandan, bu harfin şekline dikkatle bakıldığı zaman, ceninin ana rahmindeki pozisyonunu görmek de mümkündür.
Sanat eserlerinin çoğunda Vav harfini görmek mümkün. Sahip olduğu derin manaların yanı sıra Vav harflinin estetik açıdan oldukça çekici bir görünüme sahip olması bunun temel sebeplerinden birisidir.
Çünkü kulun dışında olan tüm varlıklar yok olacaktır. Ağaçlar, dağlar, devletler, yıldızlar, ay, güneş, galaksiler ve melekler... Geriye sadece Elif ve Vav kalacaktır. İnsan yok olmaz. Ya cennete girip mutlu olarak yaşar ya da cehenneme girip günahlarının bedelini öder. İşte Elif Vav anlamı tam olarak budur. Bunu hayatımıza rehber etmeli ve yaşamımızı bu çizgide sürdürmeliyiz.