Ramazan ayında sadaka verip fakiri, fukarayı, ihtiyaç sahibini sevindirmek sevaptır.Fıtır sadakası (fitre), insanın yaradılışına bir şükür olmak üzere sevap kazanmak amacıyla verilen bir tür sadakadır.
Buna fıtra da denir. Bu kelime halk arasında fitre şeklini almıştır.
Sadak-I fıtır (fıtır sadakası)- Fitre: Ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisap miktarı bir mala sahip bulunan her Müslüman’ın vermesi gereken vacip bir sadakadır.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:”Allah yolunda çift sadaka veren kimse, cennetin muhtelif kapılarından, ‘Ey Allah’ın (sevgili) kulu! Burada hayır ve bereket vardır’, diye çağırılır. Sürekli namaz kılanlar namaz kapısından, mücahidler cihad kapısından, oruçlular reyyân kapısından, sadaka vermeyi sevenler de sadaka kapısından (cennete ve girmeye) davet edilirler.”(Buhari)
Fitre, orucun kabûlüne, ölüm sekaretindan ve kabir azâbından kurtuluşa bir vesiledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram gününün neşesinden onların da istifade etmeleri için bir yardımdır. Bu cihetle fitre, insanî bir hayır ve medeni bir vazifedir.
Fitre vermek için şart olan, Müslüman olmak, hür olmak ve aslî ihtiyaçlar dışında nisap miktarı mala sâhip olmaktır. Akıl ve bülûğ fitrede şart değildir.
Zengin akıl hastalarının ve çocukların fitreleri, velileri tarafından verilmelidir. Fitre vâcib olduktan sonra nisab miktarı olan mal telef olsa bile, fitrenin ödenmesi şarttır. Bu yıl için fitre miktarı asgari 180 TL olarak belirlenmiştir.
Ayrıca zengin olan Müslümanların yılda bir defa malının ve parasının kırkta birini fakir olan Müslümanlara vermeside farzdır. Biz buna zekat diyoruz. Zekat, Kuran'ı Kerim'de namaz ile birlikte otuz yedi yerde zikredilmiştir. Zekatın üzerinde bu kadar çok durulması onun dinimizde büyük önem taşıdığını göstermektedir.
Kur’anı Kerim’de “Onların mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır” buyrulmaktadır. İslam’ın toplumun sıkıntı ve dertlerini tedavi etmek, ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere getirdiği ibadetlerden biri olan zekat toplumu birbirine bağlayan, bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma sistemidir.
Zekât, dini ölçülere göre zengin olan Müslümanların seneden seneye malının ve parasının kırkta birini fakir olan Müslümanlara vermesidir. Zekât sayesinde fakirlerin kalbindeki haset ve kıskançlık ortadan kalkar.
Kendilerine yardım eden zenginlere karşı sevgi ve saygı meydana gelerek toplumda birlik ve kardeşlik kuvvetlenmiş olur.
Zekat konusunda Yüce Allah buyuruyor ki:
"Zekâtlar, Allah'tan bir farz olarak ancak yoksullara, düşkünlere, (zekât toplayan) memurlara, gönülleri (İslâm'a ısındırılacak) olanlara, (esirlik ve kölelikten kurtulmak isteyen) esir ve kölelere, (borcuna karşılık malı olmayan) borçlulara, Allah yolunda olanlara, (harçlıksız kalmış) yolcuya mahsustur. Allah alîm ve hakîmdir." (Tevbe:60)
Rabbim Fitre ve zekatlarınızı- oruçlarınızı kabul buyursun inşallah.