Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Arslan, Yozgat’ta gerçekleştirdiği ziyaretin ardından bir değerlendirme yaptı. Yozgat’ın önemli kültürel değerlere sahip olduğunu dile getiren Arslan, bu değerlerin daha fazla gün yüzüne çıkarılması ile birlikte kentin turizm alanında sıçrama yapabileceği ifade etti. (Gazetemizde de yer alan bu
açıklamaları paylaşmak istiyorum)

Arslan, Yozgat’ın barındırdığı kültürel değerler açısından oldukça zengin ve kıymetli bir şehir olduğunu dile getiriyor. Yozgatlı olduğunu ve memleketini ziyaret etmekten son derece mutluluk duyduğunu anlatan Arslan:

“Yozgat Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gülhan Karaca Hanım efendinin doğduğu köyünde Gökçekışla’da yaptırdığı Butik Otelin restoranında şömine başında samimi, sıcacık ve sürpriz bir köy kahvaltısı ile Yozgat gezimize başladık” diyor.

“Yozgat’tan 20 km uzaklıkta Gökçekışla köyünde unutamayacağınız bir deneyim yaşamak ve Yozgat'a has lezzetleri tatmak isterseniz gönül huzuru içerisinde önereceğim adres Gülhan Karaca Butik Otel olacaktır.
Gülhan hanımı yürekten kutluyorum.”

“Yozgat kültür varlığın ve farklı medeniyetlere yapmış olduğu ev sahipliği bakımından fevkalade zengin ve kıymetli bir ilimizdir ama; maalesef bağrında barındırdığı bu kıymete rağmen hakkettiği şöhreti, tanınırlığı ve bilinirliği tam yakalayamamış! İşte bugün Yozgat'a 40 km uzaklıkta tarihe tanıklık eden çok önemli bir antik kentten bahsetmek istiyorum.

“Tavium Antik Kenti! Tavium Antik Kenti, Yozgat il merkezinin 40 kilometre batısında bulunan Büyüknefes Köyü’nde yer alıyor. Tavium'da Hitit ve Frig yerleşim izleri görülmesine rağmen asıl yerleşim Galatlar zamanında MÖ. 3'üncü yüzyıl ile 1'inci yüzyıl arasında olmuştur.

“Define avcılarının hiç rahat bırakmadığı Tavium’da, Yozgat müzemiz tarafından yapılan küçük çaplı kazı sonrasında bulunan mozaikler Yozgat için ayrı bir değer ifade ediyor. Yine Tavium’da
yapılacak arkeolojik kazı neticesinde gün yüzüne çıkartılacak kaya mezarları, tiyatro gibi tarihe ışık tutacak kültür varlıkları, arkeoloji bilimine mühim katkılar sunmasının yanında Yozgat'ın tüm dünyada tanınırlığında ve bilinirliğinde çok kıymetli rol üstlenecektir.”

“Saraykent Kaymakamı Ali Açıkgöz Bey ile Belediye Başkanı Ahmet Öcal beyin misafiri olarak Saraykenti gezdik. Sayın kaymakamımızla belediye başkanımızın el ele vererek uyumlu çalışmalarının nasıl da güzel hayırlı hizmetlere vesile olduğuna Şahit olduk.”

“Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından 1240-1241 yollarında yaptırılan Sultan Hanı Termal Otel’in restore edildiğini gördük. Sultan Hanı Termal Oteli şifa dağıtmaya devam ediyor. Tarihi İpek Yolu güzergahında ki yeriyle dün nasıl şifa dağıtmışsa Sultan Hanı bugün de aynı adla şifa dağıtmaya devam ediyor. 80 yataklı Sultan Hanı Termal Otel temiz ve hijyenik olmasının yanında Kaymakam beyin hassasiyetiyle çevreden derlenip toparlanan kültür varlıklarıyla güzel bir arkeoparkı andıran otopark ve bahçeye sahip.

“Kısa süreliğine istifade etmiş olsam da otelde bulduğum huzur ve konforu zikretmeden
geçemeyeceğim. Tüm dostlara tavsiyem uzaklarda tatil için adres aramayın! Saraykent Sultan Hanı Termal Otel huzur ve konforun adresi olmuş! Şifa bulmanız dileğiyle...

“Saraykent’te tarihe tanıklık eden mühim bir kültür varlığı olan Çinçinli Han’ı Kaymakam Açıkgöz ve Başkan Öçal ile ziyaret ettik. Nice zorluklara ve çetin tabiat şartlarına direnerek, göğüs gererek, meydan okuyarak harap halde de olsa bu günlere gelmeyi başarabilmiş Çinçinli Han. Yozgat'ın yetiştirdiği kıymetli bilim insanı, sanat tarihçi rahmetli Prof. Dr. Hakkı Acun hoca, Türkiye'de Selçuklu dönemine ait 300-400'e yakın kervansarayın bulunduğunu, bu kervansaraylar içerisinde hamamı bulunan tek kervansarayın Saraykent'teki Çinçinli Han olduğunu ifade eder.

“Rahmetli Hakkı ACUN hoca Bozok Sancağı (Yozgat İli)’nda Türk Mimarisi adlı kitabında; Sultan Han'ın eski Konya, Aksaray, Kırşehir, Sorgun, Zile, Amasya yolu ile Sivas, Yıldızeli, Muşallimkalesi,
Sarayözü, Yozgat'ın kuzeyinden Ankara'ya giden İstanbul Tebriz yolu üzerinde yer aldığını, Sultan Han'ın kitabesinin Karamağara Merkez Caminin minare kaidesinde olduğunu, Hangi yapıya ait olduğu bilinmemekle birlikte muhtemelen han kitabesi olan diğer bir kitabenin de Çötelli Köyü'nde Mollalar denilen ailenin ahır binasının arka duvarına köşe taşı (çene taşı) olarak ters bir biçimde yerleştirildiğini, H. 637 /M. 1239 - 1940 tarihlenen her iki han Kitabesinden Han'ın Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırıldığından bahseder.

“Çinçinli Han Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25.02.1990 tarih ve 684 sayılı kararı ile tescillenmiştir. Ne diyelim, Valide Sultan Melike Mahperi Hatun'un torunlarına bu kıymetli kültür varlığını eski şaşalı günlerine döndürmek gerekir.”

Yozgat’a gelerek tarihi yerleri gezip bu açıklamalarda bulunan Hemşehrimiz Seyit Ahmet Arslan beye teşekkür ederiz. Hemşehrimizin Yozgat’a olan ilgisinin ve desteğinin devam etmesini dileriz. Özellikle Arkeoloji Müzesinin yapımı ve şehir müzesinin genişletilerek zenginleştirilmesi konusundaki gayret ve desteklerini bekleriz.