Üretici Köylüler desteklenmeli, köylü yerli üretime ağırlık vermeli. Köylü üretimi bırakalı her şeyin tadı kaçtı. Ürünleri hem pahalı yiyoruz hemde sağlıksız ürünler tüketiyoruz. Hormonlu ürünler nedeniyle yediklerimizin de tadına akamıyoruz. Bu sebeple diyoruz ki köylü üreticiler desteklenmelidir. Örnek köyler, örnek çiftlikler kurulmalıdır.

Yozgat’ta da sağ olsun bazı köylerimiz üretime önem veriyorlar. Üretim yapan ve bundan para kazanan çok üreticilerimiz var. Onları tebrik ediyoruz; ellerine emeklerine sağlık. Pazara gidince de daha çok köylü ürünlerini tercih ediyoruz. Çünkü hem doğal hem de lezzetli ürünler.

Aslında köy pazarlarını çok daha fazla renklendirmek ve merkezde geniş alanlara taşımak gerekir. Keşke merkezde kapalı bir köylü pazarı kuracak yerimiz olsa...Merkeze yeni hal binaları yaparken bunu neden düşünmedik bilemiyorum?

Yaşlılarımız hatırlar eskiden köylü pazarı şehir merkezine- “Un Pazarına” kurulurdu. Çok da canlı ve hareketli geçerdi. Sürekli köylü pazarını bir yerlere taşıdık köylü üretimden vazgeçti; para kazanamıyoruz diye üretimi bırakıyorlar.

Isparta- Eğirdir ve Burdur bölgesinde görev yaptım. Çok harika köy pazarları kurulur festival havasında geçerdi. Hele hele Eğirdir bölgesinde bir Yörük Pazarı kurulurdu ki hayran kalırdık ve her hafta bu pazara gitmeye can atardık...

Bu bölgelerde kurulan pazarlarda genelde hanım kardeşlerimiz satış yaparlardı. Satıcılar hanımlar olunca da seçmek tadına bakmak ve ürünün kalitesini kontrol etmek de kolay oluyordu. Çoğunlukla da bu pazarlar merkezi geniş alanlara kuruluyordu.

Diyeceğimiz o ki köylü üretime teşvik edilmeli. Yerli Üreticiler desteklenmeli. Onlara geniş ve merkezi alanlar ayrılmalı. Yozgat için sebze hali çevresi en mantıklı alandır diye düşünüyorum. Diyeceksiniz ki kapalı alanımız var. Doğru kapalı bir mekan var ama köylü bi kenara sıkıştırılıyor yerlerde sürünüyor. Öğleye kadar kalıp öğle sonrası haraç mezat satıp köyüne gitmeyi hesap ediyor. Şehir merkezinde olsa bu iş çok daha kolay olacak. Un Pazarı örneği gibi.. .

Köylü Pazarı farklı yerde olsa: Pazarcı kardeşimiz bu ayrımı istemiyor, nedeni belli ama hem salı pazarı hem de Çarşamba pazarı köylü üreticiler için uygun mekanlar değil maalesef...
Eskiden merkezdeki pazarlara ilçelerimizden de çok satıcı- üretici gelirdi şimdi neden gelmiyorlar acaba?.. Bunun cevabını da pazarcılar verecektir. Ancak pazar esnafımızdan bir isteğimiz var: lütfen müşterilere nazik davranalım ve kırıcı- alaycı sözlerden kaçınalım çünkü (Çok kırıcı oluyoruz) pazara sadece Yozgatlılar gelmiyor!..Adımıza şanımıza yakışanı yapalım.