Öncelikle vatan, bağımsızlık, bayrak, birlik, beraberlik, milli ve manevi değerler için tüm zorluklara göğüs geren, gözünü kırpmadan canını feda eden “Aziz Mehmetçiklerimize” şükranlarımı sunuyorum. Tüm milletimizin başı sağ olsun. Şehitlerimize rahmet, Gazilerimize Rabbimden acil şifalar, geride kalan acılı ailelerine sabır diliyorum.
Toplumları şekillendiren onların kültürleri, gelenekleridir. Gelenekler toplumu diğer toplumlardan ayıran, geçmişi geleceğe taşıyan, yıllardır insanların bir araya gelmesini sağlayarak birlik, beraberliğin pekiştirilmesine, sosyalleşme ve yardımlaşmasına vesile olmaktadır. Eskimeyen kültürümüz geleneklerimiz arasında özellikle Konya ve Yozgat ‘ta soğuk havayı seven kış gecelerinin vazgeçilmezi, yapılışı biraz zor, yapma yeme usulü farklı arabaşı ve pişmaniye / teltel önemli yer tutar. . Uzun kış gecelerini şenlendirmek için herkes halinden memnun evlerde toplanır, birlikte yenir içilir, bulaşıklar bile birlikte yıkanır.
Öğün aralarında “ara aşı” olarak yenilen zamanla ismi değişen “arabaşı”; kümes, av hayvanlarının etiyle pişirilen çorbanın, muhallebi kıvamındaki hamurla birlikte yenmesidir. Eskiden aynı tastan ortak içilen çorbaya hamuru ilk düşüren kişinin evinde bir sonraki davet verilirdi. Şimdilerde ayrı tabaklarda içilirken, tepsideki hamurun yıldızını, şeklini ilk bozan kişinin evinde davet verilir.
Pişmaniye / telteli yapmak için ağda haline gelen şeker, büyük halka biçimine getirilir. Büyük bir sini/tepside kavrulmuş unun üzerine konur, beş altı kişiyle birlikte çevrilmeye dolandırılmaya başlanır. Her dolandırılıştan sonra tekrarlanan halkanın kopmamasına özen gösterilerek tel tel hale gelinceye kadar işleme devam edilir.
Geçmişten günümüze yaşadığım şehirlerde kültür ve sosyal faaliyetlere ev sahipliği yapan yerel yönetimleri, dernek ve gönüllüleri görmekteyim. Birkaç örneği sizlerle paylaşmak isterim.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve Selçuk Üniversitesi tarafından Koyunoğlu Müzesi’nde ortaklaşa düzenlenen "Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri” 18.Şubat. 2017 cumartesi programında İsmail Desteli’nin sürpriziyle karşılaşmıştık. Program sonuna doğru “Bu hava tam buna uygun, dışarıda yapmak icap eder, yoksa akar” demişti. Soğukta emek harcamanın uygunluğunu o an anlamayıp, dışarıda başında bekleyip “bu ne, nasıl bir şey olacak” derken pişmaniyenin tadına varmıştık.
Yakın zamanda Yozgat Belediyesi’nin desteği ile Bozok Edebiyat Kültür ve Sanat Derneği tarafından tarihi konaklardan Hüzni Baba konağında ortaklaşa düzenlenen “Bozok’ta Yarenlik Günü Tel Tele Gecesi” 22. Şubat.2020 cumartesi programında yaşatıldı. Yozgat’ta unutulmaya yüz tutan değerleri tekrar hatırlatmak, yaşatabilmek için yapılan ilk programda dernek başkanı Songül Yurdagül Aksoy’un pişmaniye sürpriziyle karşılaşırken, kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel yemekleriyle kurulan sofralarda muhabbet, sevgi, saygı, şaka, oyunlar, türküler, maniler, hikâyelere ve katılımcıların hatıralarına da yer verildi.
Kültürümüzde böylesi bir arada olmayı birbirine hoş görmeyi öğreten geleneklerimiz oldukça, bizler birbirimizden kopamayız. Tüm amacımız güzel yurdumuzda yaşayan insanlar olarak bir arada olmak değil mi? Anadolu'nun çeşitli yörelerinde doğup, doyduğumuz yerlerde bulunan bizler, doğduğumuz doyduğumuz yerlere sahip çıkmalıyız.
Aramızdaki muhabbeti artıran kültürel faaliyetlerde birlik, beraberlik ile bir arada olmamızı sağlayan, toplumsal bağımızı güçlü tutmamızda desteğini esirgemeyen, doyduğum yerlerde bu güzelliklere katkı sağlayan, yaşatan güzel yürekli dostlarıma, siz değerli okuyucularıma,
“Hayırlı olsun” dileklerimle merhaba deme mutluluğunu yaşatan, doğumu yeni gerçekleşen Konya BBN Haber/Gazete/Türk TV, Uğur Özteke ve ekibine; sizlerle birlikte olmanın mutluluğuyla şükranlarımı ve saygılarımı sunarım.
Sevgiyle kalın…