Mülk (Tebareke) Suresi, Mekke döneminde inmiştir. 30 âyettir. Mülk Suresi, adını birinci âyette geçen “elMülk”kelimesinden almıştır. Sûrede, Allah’ın azameti, Allah’ın birliğinin delilleri ve öldükten sonra dirilmeyi inkâr edenlerin akıbetleri konu edilmektedir. Mülk Suresi'nin nuzülü:
Mushaftaki sıralamada altmış yedinci; iniş sırasına göre yetmiş yedinci sûredir. Tûr sûresinden sonra, Hâkka sûresinden önce olup Mekke’de nâzil olmuştur.

Hz. Peygamber, Mülk(Tebareke) suresinin onu okuyanları kabir azabından koruyacağını ifade buyurmuşlardır. Bu sebeple cenazelerin ardından Mülk suresinin okunması adet olmuştur. Bu hadisi, "sureyi okuyup amel edenlerin, kabir azabını gerektiren günahlardan uzak duracağı ve böylece azaptan kurtulacağı" şeklinde yorumlamak da mümkündür.

Sûre genel olarak Allah Teâlâ’nın varlığı ve birliğini, azametini, evrendeki hükümranlığını, tevhit dinini ve tek yaratıcı olduğunu, hayatın ve ölümün var ediliş amacını ve öldükten sonra dirilmeyi konu edinmektedir. Sûrede ayrıca insanlığın ilâhî vahyin uyarıcılığına muhtaç olduğuna işaret edilmekte ve bunu kabul etmeyenlerin karşılaşacakları acı sonuçla ilgili uyarılar yapılmaktadır.

Abdullah İbni Abbas (Ra) buyuruyor ki: Peygamberimiz (s.a.v.) in ashâbından biri, (gece yolculuğunda) kabir olduğunu bilmeden bir kabrin üzerine çadırını kurup yatmış. Meğer orası bir insanın kabriymiş ve o kişi Mülk Sûresini okuyormuş ve sonuna kadar okuyup tamamlamış.

O kimse Peygamberimize (s.a.v.) gelip: “Ya Resûlallah! Ben kabir olduğunu bilmeden bir kabrin üzerine çadırımı kurdum, baktım ki oradaki insan Mülk Sûresini okuyordu ve tamamladı.” Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: “O (Mülk Sûresi) Mânia’dır, Münciye’dir; onu kabir azabından korur”. (Tirmizî)

Ölen kimse dünya hayatındayken hangi ibâdeti sürekli yapmış ve ondan manevi zevk almışsa, ölümünden sonra da o zevki katlanarak ona devam eder. Her meyvenin maddî açıdan farklı tadı, rengi, kokusu ve özelliği olduğu gibi kuşkusuz her sûrenin ve her âyetin de mânevî açıdan farklı tadı, rengi, kokusu ve özelliği vardır. İşte Mülk Sûresinin özelliği de, Mânia (mâni olucu, engelleyici) ve Münciye (kurtarıcı) olup, sahibini kabir azabından korumasıdır.

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
“Kur’an’da sadece otuz âyet olan (yani kısa) bir sûre vardır ki, o
(mahşerde) sahibini cennete koyuncaya kadar mücadele edecek. İşte o, Tebâreke’dir. (Taberânî)
Tebâreke Sûresi sahibini yani kendisini sürekli okuyanı sadece kabir azabından korumakla kalmayacak, Allah’ın (c.c.) izni ile mahşer yerine de gelecek ve sahibini zebânîlerin elinden kurtarıp cennete konuncaya kadar mücadele edecektir.

“Her kim, yatsıdan sonra Mülk ve Secde sûrelerini okursa, bu iki sûreyi Kadir gecesinde okumuş gibi sevâb almış olur.” (Tirmizî)
“Her kim, Secde ve Mülk sûrelerini geceleri okursa, o kimse çok sevâb kazanmış ve çok iyi ve güzel bir iş yapmış olur.” (Heysemî)