Odgurmuş: Bazı insanlar çok negatiftirler, her şeye karşı çıkar olumsuz bakarlar. Neden böyle davranırlar?
Ögdülmüş: Hayatta pek de başarılı olamamış ve rakip olarak gördüğü kimselere ve siyasi partilere ulaşma imkânı bulamayan ve rakiplerini geçmesi söz konusu olmayan insanlar durumu bir başka yöne saptırma eğilimi gösterirler. Bunlar hem olduğundan fazla eleştiri getirirler hem de içinde bulundukları olumsuzluğu gizlemek istercesine birlik ve beraberlikten çok fazla ve sık söz ederler.
Bu şekilde konuyu bir başka tarafa çektiklerini, mevcut durumun çok dışında sanki daha önemli konular varmış gibi düşünerek dikkat çekmeye çalışırlar. Onlara göre kendileri dışında hiç kimse ve hiçbir gurup birlik ve beraberlik konusunda hassas değildirler. O halde bu yönden eleştirilmelidir.
Odgurmuş: Yanı bunu bile ve isteye yaparlar.
Ögdülmüş: Evet öyle olur ve karşısında oldukları kişi ve gurubu en hassas yerinden vurdukların zannederler.
Kendi başarısızlıklarını, bu yolla, başka yöne çekerek örtmeye çalışırlar.
Bir başka partiyi destekleyenler, destekledikleri o partiyi birlik-beraberlik amacı için desteklediklerini ifade ederler. Yeni bir dernek kuranlar kurdukları dernek ya da örgüt etrafında insanların toplanması amacıyla yine birlik beraberlik silahına sarılırlar. Ve hatta bir gurup oluşturup faaliyet gösterenler de birlik beraberlik silahına çok sarılırlar.
Odgurmuş: Neden?
Ögdülmüş: çünkü bu oluşumu meydana getirenlerin, aslında diğer insanlara göre kendilerinin birlik ve beraberliğe olduğundan fazla ihtiyaçları vardır.
Fikir olarak da hareket olarak da sayı olarak da zaten güçsüzdürler. Bu güçsüzlüklerini örtmenin yolu, rakiplerinin hiç ihtiyacı olmayan ve gündeme getirmedikleri “Birlik-beraberlik” silahı ile rakibi sıkıştırarak kendi güçsüzlüklerini örtmeye çalışırlar.
Bu durum kişi için de çeşitli dernek ve siyasi partiler için de aynıdır.
Gücü olmayan, kendi içinde birlik-beraberlik nutku atar. Bu birlik-beraberlik konusu toplum için bir birlik ve beraberlikten çok kendi etraflarında sağlanması umulan bir birlik beraberlik beklentisidir.
Ayrıca; Bir insan, kendi hayatı için başarılı bir gelecek sağlayamamışsa ve sağlayamıyorsa, bu insan kendi çevresinde olduğu gibi toplumda da her şeyden şikâyet ederler hem de bütün işlere yardımcı olmak yerine kendilerinin yapamadıklarını başkaları tarafından yapılmasını ister ve beklerler. Hatta birlik berberliği konusunu devletten dahi beklerler.
Odgurmuş: Peki kendileri ne yapacaklar. Her şeyi başkalarından ve devletten bekleyince.
Ögdülmüş: Kendileri hiçbir şey yapmazlar, devlet ve millet için kıllarını bile kıpırdatmazlar. Zaten böyle kimselerin kendi hayatı nasıl olsa çok başarılı değildir. O halde her şeyi devlet düzeltsin düzene soksun isterler. Çevremizde devlete ve devletin yaptığı işlerde meydana gelen aksaklıklara çok eleştiri getirenler bu gibi insanlardır.
Bu gibiler; Genel olarak ülkedeki problemlerle devlet uğraşsın, çaba sarf etsin ve çözsün ama biz destek olmayalım düşüncesindedirler. Devlet bölücülüğün, ayrımcılığın, etnik fitnenin, geri kalmışlığın üzerine gitsin ama biz buna da destek olmayalım. Kenarda bekleyip seyredelim düşüncesini taşırlar.
Devlet, plan proje yapsın, organize olsun, Milli eğitimi düzeltsin, her şeyi hesap etsin ama biz bunların hiç birisine destek olmayalım, destek olmaya gerek yok çünkü zaten hep yanlış yapıyorlar. Toplumda bu gibi davranan insanlar hep kendilerini başarısız ve bir işe yaramaz hisseden insanlardır. Olumsuz olmak ve her şeye olumsuz bakmak bir hastalık olmalı.