Rahman Suresi, Mekke döneminde inmiştir ve 78 ayettir. Rahman Suresi, adını ilk ayeti oluşturan ve Allah’ın sıfatlarından biri olan “Er- Rahmân” kelimesinden almıştır. Surede başlıca, Allah’ın nimetleri, birliğini ve kudretini gösteren kâinat delilleri ve günahkârların kıyamette karşılaşacakları korku ve şiddet anlatılmaktadır.

Rahman suresinde Allah'ın mucizeleri anlatılır. Bu surede insanoğlunun balçıktan yaratılmış olduğundan, cinlerin ise belirli bir miktarda ateşten yaratılmış olduğundan bahsedilir. Bunun yanında Allah'ın en büyük mucizelerinden biri olan Akdeniz ile Atlas Okyanusunun sularının karışmamasından da bu surede söz edilir.

Rahman Suresinde İnsanın kendinde ve dış dünyada görebileceği dinî, dünyevî birçok nimete değinilerek bunların sorumluluğunu idrak etmesi ve kulluk bilinci içinde hareket etmesi gerektiği hatırlatılmakta, cinlere ve insanlara müşterek hitaplarda bulunulmakta, nisbeten kısa bir cehennem tasvirini takiben oldukça ayrıntılı bir cennet tasvirine yer verilmektedir.

Sûrede, edebiyatımızda terciibend denen edebî sanat benzeri bir üslûpla, “Artık rabbinizin nimetlerinden hangisini inkâr edebilirsiniz?” anlamındaki ayete otuz bir defa yer verilmiştir.

Rahmân sûresinin önemi ve faziletiyle ilgili rivayetler şöyledir: Rahman Suresini okuyanın kalbi sevinçli olur, evinde ve ticaretinde bereket olur. Bu sûreyi okuyan kimseye, bütün hayır kapıları açılır.
Bu sûreyi, okuyan kimse, gönül ferahlığına kavuşur ve huzurlu olur. Her kim, Rahmân sûresinin 33-36. âyetlerini yazıp, üzerinde taşırsa, tüm korkulardan kurtulur.

Rahmân sûresini okuyanın kalbi sevinçli olur, evinde ve ticaretinde bereket olur. Bu sûreyi okuyan kimseye, bütün hayır kapıları açılır. Bu sûreyi okuyan kimse, gönül ferahlığına kavuşur ve huzurlu olur.

Resûlullah (s.a.v) buyuruyor ki: “Hadîd, Vâkiâ ve Rahmân sûrelerini okumaya devam eden kişi, melekût âleminde ve yeryüzünde ‘Firdevs Cennetinin sâkini’ diye isimlendirilir.” (Suyûtî)
“Her şeyin bir gözdesi vardır. Kur’ân’ın gözdesi de Rahmân sûresidir.” (Suyûtî)
“Her kim, Rahmân sûresini okursa, Allah-u Teâlâ’nın kendisine vermiş olduğu nimetlerin şükrünü yerine getirmiş olur.” (Ebû Suud)
Cuma geceleri okuyan kimse, âhiret sâadetine nâil olur. Hastanın başında, hiç kimse ile konuşulmadan okunulur ve buna 7 gün devam edilirse, hasta şifa bulur veya Allah-u Teâlâ’nın rahmetine kavuşur.

İbn Abbas'ın aktardığı rivayete göre, ise: Rahman suresi Zebur'daki benzerleri arasında en güzel ve en yüce olanıdır. Bu sureyi okuyan, dileğini Allah'a iletirse, dileği gerçekleşir. Allah dünyada ve ahirette o kişiden razı olur. Hasta ise hastalıktan kurtulur, borçluysa borçlarını öder ve günahkar ise günahlarından arınır (Allah’ın izniyle inşallah!).