Kurban Bayramının birinci günü vefat eden halk şairi dostumuz Yozgat’a sevdalı bir insan olan ve Yozgat Şairler Yazarlar Derneği üyesi Osman Yüksel’le daha önceden yaptığımız röportajı sizlerle paylaşmak istiyorum.
A.SARGIN: Sayın Yükseli sizinle bir röportaj yapmak isterim. Görüşmemize başlamadan önce okuyucularımıza kendinizi tanıtır mısınız?
O.YÜKSEL:1946 Yozgat Yudan köyü doğumluyum. İlkokulu kendi köyümde okudum. Köylü çocuğu olmam ve ekonomik nedenlerden dolayı okula devam edemedim. Köyde inşaat işlerinde çalıştım. Askerlik çağım gelince vatani görevimi yapmak üzere askere gittim.Askerlik sonrası dört yıl süreyle Ankara da özel iş yerlerinde çalıştım. 1972 yılında Milli Eğitim Bakanlığına müstahdem olarak işe girdim.Siyasi olaylar nedeniyle bir hayli sıkıntılar yaşadım.1980 yılı ortalarında sağlık sorunum- kalp rahatsızlığım- nedeniyle tayinimi Yozgat Milli Eğitim Müdürlüğüne yaptırdım.1993 yılı üçüncü ayında kendi isteğimle emekliye ayrıldım.Şiiri seviyorum, dört şiir kitabım yayımlandı.Yozgat Şairler Yazarlar Birliğinin kurucu üyesiyim.Kültür Bakanlığı yaşayan halk şairleri arasında kaydım vardır, evliyim ve üç çocuk babasıyım.
A.SARGIN: Sayın Osman Yüksel sizin şiir sevdalısı bir insan olduğunuzu biliyoruz. Şiir sevdanız nasıl başladı? Şiir yazmaya nasıl başladınız?
O.YÜKSEL: Şiir sevgim çocukluk yıllarında başladı. Köyümüz Yudan da düğünlere aşıklar ozanlar gelir sazlı sözlü türküler söylerlerdi. Dayım Adıgüzel Üngörmüş de halk aşığı idi. Güzel şiirleri kasideleri vardı, .usta malı da okurdu.Bunun yanı sıra köyümüze gelen aşıklarla atışmalar yaparlardı..Ben de bunlara çok ilgi duyardım.Aşıklara ozanlara olan sevgim çocukluk yıllarında başladı..18 yaşıma geldiğimde kendim şiir yazmaya başladım.Tarlada çapa yapanlara, dağda koyun güdenlere, sel felaketine uğrayanlara, kaza geçirenlere şiirler ağıtlar yazmaya başladım.Askerlik döneminde asker türküleri yazıp vatan, gurbet, sıla konularını işledim. Şiire olan ilgim böylece başladı. Bildiğiniz gibi 4 şiir kitabı yayınladım. Hoş Kokan Güller ve Sevgi Kıvılcımları ilk eserlerimdi. İki kitabım da baskıya hazır durumda.Şiir sevdası bende zamanla bir tutkuya dönüştü. Yozgat Şairler Yazarlar Birliğini sizlerle birlikte kurduk. İl il dolaşarak kültür sanat programlarına katılmaya başladık. İlimizi temsilen bir cok programlarda bir araya geldik.Halk kültürüne olan sevdamız bizi bugünlere getirdi.
A.SARGIN: Milli Eğitim Bakanlığında çalıştınız o dönemlerde de şiir yazıyor muydunuz? Yazdığınız bu şiirlerinizi paylaştığınız insanlar oldu mu?
O.YÜKSEL: Milli Eğitim Bakanlığı Başmüfettişi Naci Varlık Servet Develioğlu da şiir yazıyorlardı..Bakanlık müşaviri Çoşkun Ertepınar da şiir yazan dostlarımzdı..Karşılıklı şiirler okur paylaşımda bulunurduk. Osman Yüksel Serdengeçti de Bakanlık Teftiş Kurulu bünyesinde taşra teşkilatında çalışıyordu. Zaman zaman bakanlığa uğrardı.. O da yukarıda ki bahsettiğim şahıslarla sohbete geliyordu.Benimle bir tanışmışlığı yoktu. Onunla bir anı sonucu tanışmıştık. Veysi Muharremoğlu, Sudi Bülbül gibi pek çok şair dostumuzla da görüşüyorduk.Şiilerimi okuyup eleştiride bulunurlardı..Geleceğin şairi Osman Yüksel diye de takılırlardı.
A.SARGIN: Sayın Yükseli, Osman Yüksel Serdengeçti ile bir anınız olduğunu duymuştum. Bu anınızı bizimle paylaşır mısınız?
O.YÜKSEL: Osman Yüksel Serdengeçti ile 1973-1974 arası bakanlığa yeni girdiğim sıralarda nisanlı idim. Nişanlım ve kayınpederler tarafından yazılan bazı mektuplarım Osman Yüksel ismiyle rahmetli üstat Osman Yüksel Serdengeçtinin sekreteri olan Cumhur Gönlüm’e verilirmiş. Çünkü o günlerde beni kimse tanımıyordu.Serdengeçti gelince sekreteri benim mektupları ona takdim etmiş Serdengeçti mektupları açınca bakanlıkta bir Osman Yükselin de olduğunu anlamış. Sekreterine bu genci sor soruştur al getir bu mektupları ona verelim demiş. Sekreteri beni buldu mektuplarımı verdi ve Osman Yüksel Serdengeçtinin huzuruna çıkarttı. Serdengeçti “oğul bu mektupları yazana selam söyle adresi doğru ve tam yazsın bak benim nişanlı olacak bir halim kalmış mı? “dedi. Ben utana sıkıla teşekkür ettim mektuplarımı da teslim aldım kendisine de teşekkür mahiyetinde üç dörtlük halinde bir şiir yazıp takdim ettim. Şiiri okudu “yavrum Yüksel sende de şairlik var” dedi. Şiirde Yüksel mahlasını kullanmıştım.” Bir bakanlığa iki Yüksel fazla gelir, bundan böyle senin mahlasın Yükseli olsun” dedi. Bundan önceki şiirlerimde mahlasımı “pervane” olarak kullanıyordum. O günden sonra “Yükseli” mahlasını kullanmaya başladım. Mahlasım rahmetli tarafından verilmiştir.
A.SARGIN: Sayın Yükseli yüzlerce şiirinizin olduğunu biliyorum, takdir edilen şiirleriniz var. Sanırım ödül aldığınız şiirlerde oldu, şiirlerinizle ödül aldınız mı? Taktir edildiniz mi?
O.YÜKSEL: Yozgat Valisi Sayın Amir Çiçek tarafından 66 kıtalık Yozgat’ın en uzun şiirinden dolayı bir plaket ödülü aldım. Gaziantep Güzellemesi ile Şebinkarahisar da birincilik ödülü aldım. Bu törene birlikte katılmıştık. Kars Aşıklar Bayramında okuduğum şiirle çeyrek altınla mükafatlandırıldım, büyük alkış almıştım. Kars Belediye Başkanı bize o günün anısına çeyrek altın ödülü takdim etmişti. Çeşitli illerde katıldığım şiir şölenlerinde katılım belgesi, teşekkür belgesi aldım. Bir çok gazete ve dergide şiirlerim yayımlandı. Şiir analojilerinde yer aldı. Ayrıca Yozgat Sürmeli Festivali şiir şölenlerinde ülke genelinden gelen şair, yazar, ozan dostlarımızla tanışıp sıcak dostluklar kurduk. Bizlere sahip çıktıklarına tanıklık ettik. Katıldığım illere yazdığım şiirler taktir gördü. Bu taktir ve teşekkür belgeleri ile çalışma odamın köşesini özenle süsledim.
A.SARGIN: Sayın Yükseli sizi hazır cevaplı bir insan olarak biliyoruz. Her gittiğiniz şehre şiir yazıyorsunuz, anında şiir yazdığınız oluyor. Bu yönünüzle taktir ediliyorsunuz. Şiirlerinizin konusunu nasıl seçiyorsunuz, konu darlığı çekiyor musunuz?
O.YÜKSEL: Hayır konu darlığı çekmem. Gördüğüm, yaşadığım olaylar beni anında duygulandırır, notlar alırım, daha sonra bunları şiire dökerim.Gurbet, aşk, sıla, vatan sevgisi , bayrak ve devlet sevgisi, özlem, dini konular olmak üzere bir çok konuda şiirler yazdığım oluyor. .Ayrıca hiciv, dalında mani, türkü, koşma, ağıt dallarında yazdığım şiirlerim var. Halkın arasından derlediğim hikayelerim var. Bunlara şiirle anlatım kattığım oluyor. Çoğu şiirlerimin konusu yaşadığım olaylar ve duygusal konulardır. Töreler, adetler, gelenekler- görenekler şiirimin konusunu teşkil eder. Halk şiiri, koşma, mani,türkü benim sevdiğim konulardır. Ayrıca ölçülü-.uyaklı şiir yazmayı seviyorum.
A.SARGIN: Yozgat Şairler Yazarlar Birliğinin kurucu üyeleri arasında yer aldınız. Benim tabirimle dernek çalışmalarımızda sağ kolum olarak görev yaptınız. Size çok teşekkür ediyorum. Bu çalışmalardaki amacınız, gayeniz neydi ?
O.YÜKSEL : Yozgat Sevdalısı bir insan olduğum için bir grup fedakar arkadaşlarımızla bir araya geldik. İlimizi tanıtmak,.Halk kültürünü yaşatmak _aşıklık ,ozanlık geleneğini yeni nesle aktarmak için bir araya geldik Yozgat Şairler Yazarlar Birliğini 2006 yılarında kurduk. Daha önce Sorgun Ozanlar Derneğinin kurucu üyesi oldum. Arkadaşlarımla derneğin kurucu üyeleri arasında yer almıştır. Yozgat’ı temsilen bir çok kültür sanat programına katılıp Yozgat’ı başarıyla temsil ettik. İlimizin tanıtımı adına, halk kültürünü yaşatma adına bir çok programa katıldık, sıkıntılara göğüs gerdik. 81 ilde tanınır hale geldik. Kars Aşıklar Bayramında Yozgat’ı başarı İle temsil ettik. Bursa, Antalya, Nevşehir, Eskişehir, Bodrum, Tokat, Sivas Şebinkarahisar gibi bir çok ilde yapılan kültür sanat şenliklerinde ilimizi başarı ile temsil ettik. Bu derneğin ilin tanıtımı adına bir çok başarılı programa imza attığını biliyorsunuz. Amacımız ilimizin tanıtımını yapmak. Halk kültürünü yaşatmak, aşıklık-ozanlık geleneğini yeni nesle aktarmaktı.
A.SARGIN: Yozgat Şairler Yazarlar Birliğinin asıl amacından biri de ilin tanıtımını yapmaktı. Sizce ilin tanıtımı nasıl olmalı? Ayrıca Yozgatlı yöneticilerden gerekli desteği, ilgiyi görüyor musunuz?
O.YÜKSEL: Bir ilin tanıtımı festivallerle, kültür -sanat programlarıyla yapılmalı..Kitaplar, afişler, broşürler hazırlanmalı. Yazara, şaire sahip çıkılmalı. Biz istiyoruz ki, bu tanıtımı kültür sanat faaliyetleri ile yürütelim, halkın örfü adet geleneği, göreneği kültürü esas alınsın. Kültürsüz tanıtım olur mu? Bu amaçla ferdi olarak çabalayıp çırpınıyoruz.Yani YOZGAT SEVDASI ile koşturuyoruz. Bütün bunları kendi imkanlarımızla yapmaya çalışıyoruz. İstiyorum ki, Yozgatlı yöneticiler, siyasiler bize sahip çıksınlar, elimizden tutsunlar, bizi yalnız bırakmasınlar, destekçilerimiz olsunlar. Onların desteği, teşviki ile biz bu kültürü gelecek nesillere taşırız. İlimizi ülke geneline değil, tüm dünyaya tanıtırız..İsteğimiz bu Yozgatlı Şairlere, Yazarlara, Aşıklara sahip çıkılsın. Onlara bir kültür evi yapılsın. Halk kültürünü yaşatalım Yozgatlı aşıklar,ozanlar garip- sahipsiz kalmasınlar. Diğer illerde gördüğümüz desteği, ilgiyi kendi ilimizde de görmek istiyoruz..Hani sitem olarak diyorum ki, sahip çıkmazlarsa da canları sağ olsun bizler emekli insanlar olarak kendi maaşlarımızla çalışır bu uğurda seve seve tüm maaşımızı harcarız yine bu sevdadan vaz geçmeyiz. Halk kültürünü tek başımıza da olsa omuzlar üstünde geleceğe taşırız.
A.SARGIN: Yozgat Şairler Yazarlar Birliğinin bir üyesi olarak Yozgatlı hemşerilerimizden neler bekliyorsunuz?
O.YÜKSEL: Yozgat Şairler Yazarlar Birliği 2006 yılından beri çok ciddi programlara imza attı.İlin tanıtımı adına üzerine düşeni çok fazlasıyla yerine getirdi. illerden aldığımız cevaplar bize bunu gösteriyor.Yozgatlı hemşerilerim bize sahip çıksınlar, maddi- manevi desteğini esirgemesinler.
Gelip programlarımıza katılsınlar, seyirci olsunlar, misafirlerimize katkıda bulunsunlar, ilgi alaka göstersinler istiyoruz .Biz emeğimizi esirgemiyoruz ama seyirciyi ilgiyi de onlardan bekliyoruz . O salonlar seyirci ile dolmalı, çiçeklerle süslenmeli, gül açmalı, öyle değil mi ama? Yozgatlı yöneticilerin, seyircilerin, iş adamlarının esnafımızın çalışmalarımıza sahip çıkmalarını istiyoruz.
Sanırım bunu istemek de bizim hakkımız. Biz de derneği Yozgat için kurduk seve seve çalışıyoruz. Lütfen hemşerilerimizde bizi sahipsiz bırakmasınlar.Tek dileğimiz isteğimiz budur
Bakın Ahmet hocam siz biliyorsunuz ben yaşını başını almış bir insan olarak kültürel manada üretmeyi,yazmayı,tanıtımı seviyorum ve emeğimi esirgemiyorum. Allah ömür verdiği sürece de bu kültüre sahip çıkacağım. Yozgat ve Yozgatlı adına çalışmak benim asli görevimdir.Sizde biliyorsunuz ki, pek çok gazete dergi ve internet sitesinde şiirlerim yayımlıyorum. Hoş Kokan Güller ve Sevgi Kıvılcımları adı ile iki şiir kitabı yayımladım üçüncü şiir kitabım” Birliğe Davet” ve dördüncü eserim “Vurdun Zalim “ baskıda, yakında
Bu eserlerin çıkmasında maddi manevi desteğini esirgemeyen Yozgatlı iş adamı Bilal Şahin Beye sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum. Tüm çalışmalarımda bana sahip çıkan destek olan size Yozgat Şairler Yazarlar Birliği başkanım Sayın Ahmet Sargın Hocam size çok teşekkür ediyorum. Saygılarımı sunuyorum. Başarılı çalışmalara imza atan tüm dernek yönetimini de kutluyorum.
A.SARGIN: Sayın Yükseli üstün çalışmalarınızdan dolayı ben size teşekkür ediyorum. Gölünüze, yüreğinize sağlık, siz iyi bir YOZGAT SEVDALI sınız sizi tebrik ediyorum. Bize zaman ayırdığınız için de teşekkür ediyorum.
O.YÜKSEL: Sayın Başkanım ben de size çok teşekkür ediyorum, desteğinize, ilginize alakanıza… Ayrıca teşekkür ediyorum. Hemşerilerime de sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bize desteklerini esirgemesinler.
( AS Notu: Ruhu şad olsun, Rahmet dileğimle)