Kışın soğuğu ile içimizi ısıtan sıvı gıdalara olan yönelimimiz artar. Salep bunların başında gelmektedir.
Salep denilince akla gelen lezzetlerden biri tarçındır. Bu ikili bir araya geldiğinde sağlığa faydaları çok daha fazla artmaktadır. Öncelikle tarçın, tatlı yemekten kendini alıkoyamayan kişiler için iyi bir dengeleyicidir. Kan şekerini kontrol altına aldığı için aniden ortaya çıkan tatlı krizlerini engeller.
Sütle pişirilen salep, içerdiği kalsiyum ve protein desteğiyle vücudun daha fazla yağ yakmasına yardımcı olur . Sağlıklı kilo vermede elzem bir kural vardır: kasları korumak ve kötü yağ hücrelerinin yakılmasını sağlamaktır. Bu şekilde verilen kilo da daha kalıcı olacaktır. Süt ile hazırlanan salebin mucizevi özelliklerinden biri de yağ yağma hızını artırmasıdır. Aynı zamanda Kabızlık ve şişkinliği giderir, sindirimi kolaylaştırır. Hafızayı ve zihni güçlendirir.
Lakin enerji olarak kalorisi yüksektir. Çok basit bir hesapla 100 ml'sinde 95 kcal enerji bulunduran salep, 1 porsiyon sunumunda en az 250 ml olarak çıkıyor karşımıza. Yani 237,5 kcal. Kaşarlı bir tostun 202 kcal olduğunu düşünürsek, salebin 237,5 kcal oluşu oldukça acımasız gerçekler arasında. Haftada 1-2 gün ikindi ara öğünlerimizde tarçınlı sıcacık bir salebin zararı yok. Önemli olan miktar ne de olsa! Fakat tabi ki kan glikoz düzeyleri normal seyreden bireyler için işler böyle iken diyabetli bireyler için özellikle hazır olarak satılan salepler nişasta ve şeker (rafine şeker, glikoz) içeriği açısından oldukça yüksek. Özünde orkide kökü olan salep, bir çeşit yumru kök olmasıyla, “müsilaj, glikoz ve glikomannan” açısından zengindir. Müsilaj, peklik (kabızlık) durumlarında bireye iyi gelirken glikozun şekeri yükseltme hızı oldukça fazladır. Sağlıklı beslenme düzeninde mantık yasaklama değil denge üzerine çalışmaktır.Süt içmekte zorlanan çocuklarda kakao tozları yerine 1 çay kaşığı kadar aroma katmak amacıyla salep içilebilir.