Bir tarım şehri olan Yozgat’ta sulu tarımın öneminden defalarca bahsettik. Yerköy, Sekili, Boğazlıyan, Sarıkaya, Aydıncık ve Saraykent ovaları mutlaka sulu tarıma geçmeli dedik. Yozgat ekonomisi için sulu tarımın elzem ve şart olduğunu yazdık. İşte güzel bir örnek devletimize teşekkür ederiz.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yozgat Boğazlıyan ilçesinde yenileme çalışması süren Uzunlu Barajı tamamlandığında modern borulu şebeke sistemi ile 80 bin dekar araziyi sulayacak denildi.

Projenin 2021 yılı çalışma sezonunda 67 metre HDPE boru ve 15 bin 700 metre CTP boru imalatının yapıldığını aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında yaklaşık 300 sanat yapısının betonarme imalatları tamamlanmış ve inşaat çalışmaları devam etmektedir. Projenin tamamlanması neticesinde 2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 106 milyon 986 bin lira katkı sağlanması hedeflenmektedir. Uzunlu Barajı Sulaması Yenileme Projesi'nin tamamlanmasıyla 80 bin dekar arazi modern borulu şebeke sistemi ile sulanacaktır."

“Ayrıca yaklaşık 300 adet sanat yapısının da betonarme imalatları tamamlanmış olup, çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir” dedi.
Projenin tamamlanması neticesinde 2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 106 Milyon 986 Bin TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini vurgulayan Yıldız:

“Uzunlu Barajı Sulaması Yenileme Projesi’nin tamamlanmasıyla 80 bin dekar arazi modern borulu şebeke sistemi ile sulanacaktır”

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden suyun, hayati öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturduğunu ifade etti.

Yıldız: “Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide meydana getirdiği güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile olacaktır”

Devlet Su İşlerinin dev barajlar inşa ettiğini anlatan Yıldız, “ Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu
başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atık su arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor” dedi.

Dünyada ilk kez uygulanan projelerin hayata geçirildiğini kaydeden Yıldız: “Ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir” diyor.

Kış döneminde akan sularımızın bir damlası bile boşa gitmemeli baraj ve su toplama merkezlerinde toplanmalı; ülke tarımına katkı sağlamalıdır. Ne diyelim inşallah darısı diğer ilçelerimizin topraklarına olsun: Yerköy, Sekili, Aydıncık Kümbet Ovası ve Saraykent, Çayıralan toprakları da sulu tarımı hasret ve özlemle bekliyor, darısı buralara olsun inşallah!..