Yozgat'ın tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Bölgede yapılan arkeolojik kazılar, yerleşimin MÖ 3000'lere kadar uzandığını gösteriyor. Yozgat ve yöresinde Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler ve Romalılar gibi çeşitli uygarlıkların varlığına dair arkeolojik bulgular ortaya çıkarılıyor, çıkarılmaya da devam ediyor.

Antik dönemde bölge, Hititlerin hakimiyeti altındaydı ve Hititlerden kalma bazı kalıntılar günümüze kadar ulaşmış durumda. Perslerin egemenliği döneminde de bölge önemli bir yerleşim birimi olarak varlığını sürdürmüştür. Yozgat, Bizans İmparatorluğu döneminde önemli bir yerleşim merkezi olarak kalmıştır.

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı kazılar sonucu ortaya çıkan Yozgat’ta bu yıl da bakanlıkça sağlanan ödenekler doğrultusunda bakanlığın verdiği izin süreleri içerisinde kazılar gerçekleştirilmektedir. Yozgat’ın dört ayrı bölgesinde devam eden kazı çalışmalarında yeni tarihi bulgulara rastlanıyor.

Yozgat tarihini gün yüzüne çıkarmak için eski yerleşim yerlerinde sürdürülen kazı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar sonucunda Sorgun Büyük Taşlık Köyü'nde Uşaklı Höyük'te çivi yazılı tablet bulunmuştur. Bölgede yapılan kazı çalışmalarında yeni yeni tarihi bulgular çıkarılmaya devam ediyor.

Uşaklı Höyük, Yozgat’ın Sorgun ilçesi Taşlık köyü yakınlarında olup, Kerkenes dağının eteklerinde verimli ovada bulunuyor. Toplam 10 hektarlık bir düzlük ile 2 hektarlık bir tümsekten oluşan yumurta şeklindedir. Hititlerin başkenti Hattuşaş’a iki günlük yürüme mesafesindeki Zippalanda adlı diğer önemli bir Hitit kenti olduğu ve Fırtına tanrısına ibadetlerin yapıldığı dini bir merkez olduğu düşünülüyor.

MÖ 3 binli yıllara tarihlenen höyükten şu ana kadar Hitit dilinde yazılmış çivi yazılı tabletler, biri tapınak diğeri saray olmak üzere iki anıtsal yapı ve binlerce parça seramik çıkartılmıştır. Ele geçirilen tabletlerle de yerleşimin Hitit dönemindeki önemi doğrulanmıştır. MÖ 14. yy’a tarihlenen çivi yazılı tabletlerin birisi mitolojik bir metin içeriyor. Uzmanlar metinde Sümer tanrıçası İştar onuruna düzenlenen bir şenlik kapsamındaki tören etkinliklerinden bahsedildiğini belirtiyor. Diğer tabletlerin ise şehir idaresi ile ilgili olduğu belirtiliyor.

Büyüktaşlık Köyü sınırları içerisinde yer alan Uşaklıhöyük, yapılan son kazılarla Bakır Taş Çağı’nın sonlarından modern çağlara kadar uzanan 7 bin yıllık Uşaklıhöyük’te keşfedilen ve farklı büyüklük ve düzensiz şekillere sahip 3 bin 147 adet taştan oluşan, 3 metreye 7 metrelik bir alana döşenmiş olan geometrik desenli döşeme mozaik, 3 bin 500 yıllık tarihi ile dünyanın bilinen en eski mozaiği ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Yozgat Sorgun Büyüktaşlık Köyü sınırları içerisinde yer alan Uşaklı Höyükte, yapılan bu kazılarda dünyanın en eski mozaiği bulunmuştur. Şüphesiz ki bu çalışmalar devam ettikçe yöremizin tarihi de gün yüzüne çıkarılmaya devam edecektir. En önemlisi de Yozgat merkezinde bir arkeoloji müzesinin bir an önce açılması gerekiyor. Ayrıca şehir merkezinde ve Sorgun ile Büyüknefes köyü içerisinde birer açık hava müzesi yapılarak bu tarihi bulguların turizme kazandırılması gerekiyor. Turizm bölgesinde yer alan şehrimizin turizmden gereken payını alamamış olması bizleri fazlasıyla üzüyor ve ilin tanıtımını da geciktiriyor. Bu konuda ciddi adımlar atılmalı ve Yozgat yöresi turizme kazandırılmalıdır.