Dinimiz İslam temizliğe sonderece önem verilmesini emretmiştir.
Umumî temizliğe de önem vermiştir. Peygamberimiz, bu konu ile ilgili olarak şöyle buyuruyor:«Gücünüz yettiği kadar temizliğe riayet ediniz. Allah İslâm dini temizlik üzerine kurulmuştur. Cennete de ancak temiz olanlar girerecektir.”
Yıkanmayı gerektiren cünüplük hali dışında Peygamberimizin her hafta vücudumuzu bir defa yıkamamız ve özellikle cuma namazlarına gelirken boyabdesti almamız hususundaki tavsiyelerde bulunmuşlardır. Peygamberimiz şöyle buyuruyor: “Her yedi günde birgün, başını ve vücudunu yıkaması mü'minin görevidir.» “Cuma günü bütün vücudunu yıkamak akıl baliğ olmuş her müminin vacib görevidir.»
Sıhhatimiz için sağladığı faydaların büyüklüğünün yanı sıra gusül abdesti ve namaz abdestleri Rabbimizin emri olduğu için farzdır. Peygamberimizin açıklamasına göre de günahlarımızdan arındıran ibâdetlerdir. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyuruyor: «Ümmetime ağır geleceği endişesini taşımasaydım her namazda (her namaz abdestinde) dişlerin temizlenmesini de emrederdim.»
Yine bir hadisi Şerif’te :«Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak yemeğin bereketidir” buyurarak yiyeceğimiz maddelere temiz elle dokunulmasını da emretmiştir. Peygamberimiz, hastalık yapıcı mikropların gıda maddeleriyle alınmasını engelleyici diğer mühim bir emirleriyle de, yemek yerken, su içerken sağ elimizi kullanmamızı, taharet için su kullanırken de sol elimizi tercih etmemizi emir buyurmuşlardır.
İslâm Dini'nin vücut temizliği ile ilgili olarak emrettiği ve 20. Asrın insanlarının halâ önemini idrâk edemediği bir mühim temizlik türü de su ile taharetlenmedir.
Kâğıtla temizlenmenin tam anlamıyla mümkün olmayacağı, dolayısıyla vücudun mikrop barınağı ve pis koku kaynağı olacağı açık bir gerçektir.
Bir defasında kirli elbiseli bir zâtı görünce, Peygamberimiz: «Bu adam elbiselerini yıkayacak bir şey bulamamış mı?» buyurarak mü'minler için bu hali tasvip etmediğini ifade etmiştir.
Peygamberimiz şöyle buyurdu: “Allah güzeldir, güzeli sever. Allah Temizdir, temizi sever. İkramedicidir, ikram edilmesini sever. Cömerttir, cömertliği sever. Evlerinizi, işyerlerinizi ve çevrenizi temiz tutunuz. Yahudilere benzemeyiniz.»
Evet özetle temizlik İslamın özüdür. Bir başka ifadeyle: “Temizlik imanın yarısıdır!” Ayrıca temizlik hastalıklardan korunmanın ve hasta olmamanın da kalkanıdır. Çağımızı tehdit eden Korona Virüsüne karşı korunmanın yolu da temiz olmaktan geçiyor. Temiz olmak, temizliği riayet etmek ve sağlıklı yaşamak... Cumanız mübarek olun sağlıcakla kalın...