Türkiye karayolu ağında 2023 yılında toplam 1 milyon 314 bin 136 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 79 bin 65 adedi maddi hasarlı, 235 bin 71 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazasıdır. Bu kazalarda toplam 6 bin 548 kişi hayatını kaybederken 350 bin 855 kişi yaralandı. Türkiye'de 2023 yılında meydana gelen 235 bin 71 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda 2 bin 984 kişi kaza yerinde, 3 bin 564 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti.

Karayolu trafik kazalarında 2023 yılında bir günde ortalama 644 ölümlü yaralanmalı kaza, 18 ölüm ve 961 yaralanma meydana geldi. Bu ve buna benzer bir çok kaza haberiyle irkiliyor “vah, tüh!” çekerek ahı fiğan ediyoruz. Şüphesiz ki, ateş düştüğü yeri de çevresini de yakıp kül ediyor.

İşin aslı şu ki biz trafik işini ciddiye almıyoruz. Ehliyet alanlarımızın genel
düşüncesi: yaşım tuttu, bir an önce ve acelece ehliyet almam gerekir diyor. Kuralı nizamı tanımıyoruz, sabır da göstermiyoruz. Hatta eğitimi de önemsemiyoruz. Ehliyetimi alayım yeter diyoruz. Bu işi bu kadar hafife aldığımız için de kazaların önüne geçemiyoruz.

Trafik eğitimi şart; Trafik eğitimi olmadan şöförlük olmaz. Hem de dört dörtlük bir eğitim almak gerekiyor. Çoğumuz kuralları bilmeden trafiğe çıkıyoruz. Bilenlerimiz de maalesef önemsemiyor ve kural ihlalinde bulunuyoruz. Trafik de eğitim olmazsa olmazımız deriz. Hem teorik hem de uygulamalı direksiyon eğitimini almak mecburiyetindeyiz.

Kuralsız trafik olmaz! Olursa o da orman kanunu olur: Saygısızlık, kavga, dövüş ve levye devreye girer ki; bu da trafik terörünü doğurur. Tarif kuraldır, saygıdır, tecrübedir ve kurallara uymaktır. Uymazsak ne olur; felaket olur, kaza olur ve canımıza malımıza mal olur. Kaza da bize unutamayacağımız bir ders verir. Allah korusun sevdiklerimizi, yakınlarımızı ve kendi hayatımızı trafiğe kurban edebiliriz. Kazanın bir felaket olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.

Trafik de sürücü, araç, yol, yük ve hava durumu bir birini tamamlayan önemli nedenlerdir. Bütün bunların göz önünde bulundurulması kazaları önlemek için oldukça önemlidir.

Maalesef ölümlü kazaların sebebi aşırı hız ve hatalı sollamadır. Bu da bir sürücü kusurudur. Aceleciğimiz burada da kendini gösteriyor. Hepimiz hız delisiyiz. Hız da bizi kazaya, kaza ise ölüme götürüyor. Alkol, hatalı sollama, yorgunluk uykusuzluk, stres ve sinir kişiyi kazaya götüren önemli etkenlerdir. Bunlar ise kural tanımazlığımızın, aceleciliğin, cehaletin, bilgisizliğin sonucudur.

Gençlerin hastalığı stres, sinir, asabiyet ve acelecilik. Sonuç belli aşırı hız ve trafik kazası. Allah korusun demekle olmuyor, tedbir almak ve kurallara uymak gerekiyor. İzleyin bakın görün kazalarda sürücülerin yüzde sekseni kural ihlali yapıyorlar. Kural tanımamazlık da kişiyi kazaya götürüyor. Kazaların yüzde seksenini sürücü kusurları, yüzde onunu da yaya kusurları oluşturuyor.

Tıra- ya da kamyona arkadan çarptı diyoruz. Arkadan çarpmak ne demek? Birincisi hızlı, ikincisi de takip mesafesine uymamaktır. Siz aradaki mesafeyi kapatırsanız sonuç belli arkadan çarparak kaza yaparsınız. Allah korusun kimse kaza yapmak istemez, kimse kazaya oh iyi olmuş da demez! Çünkü bu bir felakettir, sonucu da çok acıdır. Dedik ya ateş düştüğü yeri yakıyor ve kül ediyor. Aman ha aman; bu ateş kimsenin ocağına düşmesin.

Önemli olan kazadan önce tedbir almaktır. Tedbir almak Yüce Allah’ın da buyruğudur. Peygamber Efendimiz de tevekkül etmeden önce tedbir almamızı emretmiştir.

Trafik de malumunuz sürücü, araç yol- yük durumu ve hava şartları oldukça önemlidir. Kurallara uyan bir sürücü, aracının bakımını yaptırmalıdır. Fazla yük almamalı, hava ve yol şartlarına da uymalıdır.
Örneğin mevsim kış, kış lastiğini takmak zorundasınız, aracınıza kışlık yazlık bakımını yaptırmak mecburiyetindesiniz. Karlı buzlu günlerde zorunlu olmadıkça yola çıkmak da doğru değildir, çıkacaksanız da gerekli tedbiri almak mecburiyetindesiniz.

Malumunuz en önemli konulardan biri de alkol ve uyuşturucu kullanımıdır. Alkollü ya da uyuşturucu madde almış olarak trafiğe çıkmak demek kazaya davetiye çıkarmak demektir. Allah korusun böyle bir ölümü de kimse arzu etmez.

Sözün özeti şudur:
Trafikte kurallara uyulması, aracın bakımı, aşırı hızdan uzak durulması ve telaştan, stresden uzak araç kullanımı oldukça önemlidir. Unutmayın kazayı araç yapmaz, kazayı yapan sürücünün kendisidir, Yazık ediyoruz insanımıza, yazık ediyoruz gençlerimize ve yazık ediyoruz yarınlarımıza. Trafik canavarına yenik düşmek istemiyorsak saygılı olmak ve kurallara uymak zorundayız!.. Kazadan beladan uzak
Sağlıklı yolculuklar dileriz.