Eski bayramları herkes biliyor, özlüyor, hatta burnunda tütüyor, ne olduda bayramların tadı kaçtı, nasıl olduda bayramlar sıradanlaştı?
Önce Bayram ne demekmiş TDK nasıl anlamış bir bakayım dedim, "Millî veya dinî bakımdan önemi olan ve kutlanan gün veya günler" diye açıklamış tamda TDK nun açıkladığı duruma düşürülen, içi, maneviyatı boşaltılan, özü çalınmış kabuğuyla avunduğumuz zaman dilimi şimdiki bayramlar.
Manevi atmosferi olmayan, çocuklarımızın bizde olmayan coşku ve heyecanı göremediği için aidiyet hissedemediği, Ramazan'ın Ruhunu yaşayamadığımız için çocuklarımız yaşatamadığımız duygu yoksunluğu içinde geçirilen bir ayın sonunda "bitsede gitsek" kıvamında yaşanan Ramazan'ın sonucunda bayramda malesef ruhsuz oluyor.
Hatta o kadar bayağı bir durumki "Bayramcalık" alabileceğimiz bir ürün yok bayramı özel kılacak, zaten çocukların giyemeyeceği kadar giyisi, ayakkabı, aksesuar dolapta eskiyor hangi gömlek çocuğa heyecan katacak, evde olmayan çikolata, şekermi varki bayramlaşmak için çocuk sokağa çıksın, bayramı özel kılacak ne kaldıki?
Anne Baba ziyareti on dakika el gibi gel, yel gibi git, zaten amca, dayı, hala, teyze yok gereksiz ziyaret, mahalle kültürü yok banâl bir uygulama, mezar ziyaretleri ikinci sene'i devriyesinde unutulmuş, biraz biti kanlıysa dokuz gün tatil hemen 5G bir tatil, bu sebeple 130 TL sadakayı fıtır dahi verilmemiş olabilir, lay lay lom.
Otuz Ramazan evimizde muhtaç bir aileye iftar verdikmi? HAYIIR,
Otuz Ramazan bir hasta ziyaretine gittikmi?
HAYIIR.
Otuz Ramazan Ana Babamızı iftara çağırdıkmı?
HAYIIR.
Allah için bir öğün yemeyi azaltmaktan başka ne yaptıkki Bayram edelim?
Yarından tezi yok kendi çocuğumuza değil vebali bizde olan Öksüz, Yetim, muhtaç bir veya daha fazla evladımızı gücümüz nispetinde, hatta birazda cebimizi acıtarak giydirip, donatıp, cebinin harçlığıda dahil vererek bizim hak etmediğimiz bayramı hak eden mazlumlara yaşatarak bir nebzede olsa ruhumuzu doyurabiliriz.
Huzur evlerindeki büyüklerimize kıyafet, çikolata, şeker, tatlı ikram edip iki üç saat muhabbetlerini dinleyip varsa isteklerini karşılayabiliriz.
Hatta hayvan barınaklarına gidip kimsesiz hayvanları bile bayram ettirebiliriz.
Derdi Bayram olanın
Davut Bayram yoldaşı olur.
Davut Bayram.
06/04/ 2024.