Çayıralan Belediyesi tarafından 2019 yılında kurulan Çayıralan Emekçi Kadınlar Kooperatifi (ÇEKOOP) tarafından üretilen ürünler, Dünyanın her yerine gönderiliyor. Yöresel ürünlerin kadınların ellerinde şekillenerek; Çayıralan’dan Avrupa’ya da gönderimler devam ediyor.

Çayıralan Belediye Başkanı Ömer Codar, ilçede marka bir değer oluşturmak için 2019 yılında ÇEKOOP’u kurduklarını ifade etti. ÇEKOOP’un gelişmesi için çalıştıklarını anlatan Codar, “2019 yılından bu tarafa Çekoop’un bu konuda gelişmesi için elimizden gelen her şeyi yaptık, yapıyoruz dedi. Anacımız yöresel ürünleri köylümüzden alıp, onları burada işleyip ülkenin her tarafına ihraç etmek ve İnsanımıza istihdam sağlamak. Bunu da başardığımızı düşünüyoruz.

Ürünlerin Türkiye’nin her tarafına gönderildiğini dile getiren Codar: Türkiye’nin her tarafına perakende yolu ile satış yapıyoruz. Kargo ile kapıda teslim edip ödeme usulü ile gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir belediyelerimizin birçoğuna bu usülle satış yaptık. En son olarak da Avrupa’ya satış gerçekleştirdik.”

Salmanlı Kuruyemiş sahibi Aytaç Salmanlı’nın da Avrupa’da temsilci olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Codar, “Salmanlı Kuruyemiş sahibi Aytaç Bey ile distribütörlük anlaşması yaptık. Kendisine bir kamyon ürün sattık. O da bizim Avrupa’daki temsilcimiz oldu. İlçe olarak önümüz
açık. Çekoop’u Çayıralan’ın bir milli değeri olarak takdim edeceğiz.

Amacımız kadınlara istihdam sağlamaktı, bunu da hat safhada başardık,bu başarıyı kazandık ama burada kalsın diye düşünmemek lazım. Hedefin daima ileri düzeyde olmasıdır. İleri düzeydeki hedefimizde burayı bir yöresel ürün el yapımı kalitesini bozmadan fabrika sistemine geçebilmek.

Ürünlerin bu denli rağbet görmesinin asıl sebebinin tamamen elde üretim yapılmasına bağlayan Codar, makineleşme noktasında da yalnızca paketlemede düşünüldüğünü ifade etti: Makineleşme olacak. Sadece paketleme anlamında olacak. Yine aynı geleneksel usulde yaptığımız gibi bakır kazanlarda ürünlerimiz odun ateşinde hazırlayacağız. Bu şekilde daha iyi seviyeye geleceğimize inanıyoruz.

Hedefimize ulaştıkça istihdamımız artıyor. En çok bizleri mutlu eden de bu: Kadınlarımızı evlerinden dışarı çıkardık. Memlekete iş gücü anlamında katkı sağlarken kendilerini de aile bütçesine katkı sağlayacak duruma getirdik.

Üretilen ürün sayısını her geçen gün artıracaklarını da anlatan Codar, “Şuanda 49 kalem ürünümüz var. Başladığımızda 2-3 kalem ürünle başlamıştık. Yöresel ürünlerimizi gün yüzüne çıkaracağız, geleneksel kuruyemişimiz, kavurgamız var; Ona da bu sene başladık. İnşallah daha iyi seviyeye getiririz.

Başkan: bu yıl yoğun bir talep aldıklarını ifade ederek: “Bu sene sipariş çok olunca ürün tedarik noktasında sıkıntılar yaşadık. Bunu tabi ki talep geldikçe Çayıralan anlamında düşünmemek lazım. Yozgat’ın bütün ilçelerini kapsayacak şekilde ürün ve ham madde tedariki yapacağız. Bunun yanında bizim balımız gerçekten kaliteli. Kooperatif olarak vatandaştan kontrol dahilinde bal satın alıyoruz. Bu balı kooperatif olarak biz de üretmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte 13 ilçemizin 13’ü ile çalışacak boyuta getireceğiz.

ÇEKOOP Başkanı Gülten Codar Bulut ise, ürünlerin tamamen doğal olarak temin edildiğini ve doğal olarak üretildiğini belirterek, “50’ye yakın geniş bir ürün yelpazemiz var; bunların çoğunluğu dağlardan insanların toplayıp getirerek kadınlarımız gerek Çekop’ta gerekse evlerde yapıyorlar. Genelde evlerde hamur kesme, çırpma gibi işler yapıyoruz dedi.

Birçok ürünümüz var. Bu ürünlerden en başı olmazsa olmazı yöresel tatlarından Pezik turşumuz. Pezik turşumuz bal turşusu da diyebileceğimiz bir ürünümüz. Bunu bostana kendimiz ekiyoruz. Oradan yetmediği zamanda merkezden ve köylerden tedarik ediyoruz. İnsanlar bu şekilde para kazanıyorlar.

Aytaç Salmanlı iş insanımız gelip ürünlerimizi aldı ve beğendi. Sözleşme öncesinde baya bir siparişi oldu. Bir yaz boyu hem kendi kargo ile göndereceğimiz, Kocaeli, Ankara Halk markete veriyoruz. Ovacık ile görüşmelerimiz oldu. Bunun yanında toplu bir siparişi oldu teslim ettik. Sözleşmeyi de imzaladık. Bizim yurt dışı temsilcisi oldu. 6 kalem ürün verdik. Pezik turşusu, karışık salatalık, yüklü miktarda tarhana ve acılı ezme ile bizim olmazsa olmazımız kuşburnu marmelatı. Bunları artırmaya düşünüyoruz.

Biz ilk 6-7 kalemle başlamıştık. Şimdi çoğaldı. Bu sene dağ kekiğini kattık. Akdağ eteklerinden toplanan bir ürün. Kayısı reçelleri, kayısı kuruları, kavurga; geçen sene bu ürünlerimiz yoktu. Elma sirkesini, alıç sirkesini yaptık. Bu sene gilaburu sirkesini denedik. İnşallah İstediğimiz gibi sonuç alırsak girebolu sirkesi de yapacağız...
Tebrikler Çayıralan Belediyesi, Tebrikler Çayıralanlı Üretici Hanım kardeşlerimiz elinize emeğinize yüreğinize sağlık...
(Haber ve yorum: Çamlık Gazetesi)