Yozgat, zengin maden yataklarının keşfedildiği bir bölge olarak gündeme geliyor. Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, Yozgat’ta toprak altında bulunan değerli madenlerin ekonomiye kazandırılması için özel sektörün kiraladığı alanlarda çalışmaların yapılması bekleniyor.

Yozgat madenleri arasında kurşun-çinko, demir, manganez, feldispat, kaya tuzu, kireçtaşı, kuvarsit, tuğla-kiremit, florit, grafit ve çimento hammaddeleri olarak sayılabilir. Metalik madenlerden demir yatak ve zuhurları çoğunlukla Akdağmadeni, Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde yer almaktadır.

Yozgat'ta bir süreden beri uranyum madeni rezervini tespit etmek için sondaj çalışmalarını gerçekleştiren Adur Madencilik'in tespitleri Türkiye'nin tahmin edilenden çok daha fazla uranyum madenine sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Yozgat'ın Sorgun ilçesinin Akoluk ve Mehmetbeyli köyleri arasındaki bölgede uranyum rezervi tespit etme çalışmaları yeniden başladı. Bölgede uranyum çıkarma çalışmalarını yürüten Adur Madencilik yetkilisi yaptığı açıklamada, bölgede 38 sondajdan elde ettikleri bilimsel verilerin Türkiye'nin bilinenden daha fazla uranyum madenine sahip olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

''Bugüne kadar yapılan sondajlarda Türkiye'nin uranyum rezervinin 9 bin ton civarında olduğu tespit edilmiş. Rezervlerin büyük kısmının burada bulunduğunu tespit ettik. Aşağı yukarı bu bölgede 4 bin ila 4 bin 500 ton civarında uranyum bulunduğu tahmin edilirken bizim yaptığımız 38 sondaj sonucunda bu bölgede 7 bin ton rezerv olduğu ortaya çıktı.

Bu rezerv, ülke rezerv tahminlerini değiştiren bir gelişme. Dolayısıyla bu durum Türkiye'de rezerv tahminlerini revize etmemizi gerektiren umutlu bir gelişme."

Uranyum temel nükleer yakıt hammaddesidir. Günümüzde nükleer güç santrallerinde yakıt olarak kullanılmaktadır. Doğadaki uranyumun binde yedisi (%0.71) bölünebilme yeteneğine sahip (fisil) Uranyum-235 izotopu içerir. Doğal uranyumlu yakıt ağır su (döteryum-hidrojenin bir izotopu) ile soğutulan reaktörlerde kullanılmaktadır.

Hafif su ile soğutulan reaktörlerde ise zenginleştirilmiş uranyum yakıtı kullanılmaktadır. Zenginleştirilmiş uranyum, doğal uranyum içindeki Uranyum-235 izotopu oranını artırmak amacıyla zenginleştirme işlemi ile elde edilmektedir.

Uranyum çeşitli aşamalardan geçtikten sonra enerji elde etmek üzere nükleer reaktörlerde kullanılır. Reaktörlerde ortaya çıkan kullanılmış yakıtlar güvenli bir şekilde idare edilir.

Nükleer santrallerde elektrik üretmek için kullanılan nükleer yakıtı bize uranyum sağlamaktadır; bu bakımından oldukça önemli bir elementtir. Aynı zamanda diğer sentetik transuranyum elementlerin yapıldığı ana malzemedir.

Doğal olarak oluşan uranyumun %99'u uranyum-238 ve %1'i uranyum-235'ten oluşur. Nükleer reaktörlerde kullanılan uranyum yakıtı, uranyum-235 ile zenginleştirilmiştir. Yakıtın ürettiği ısı, türbinleri döndürmek ve elektrik enerjisi üretmek için buhar oluşturmak için kullanılır.

Uranyum ayrıca ordu tarafından nükleer denizaltılara güç sağlamak için ve nükleer silahlarda da kullanılmaktadır.
Zayıflatılmış uranyum, atom silahı veya atom enerjisi santrali için yakıt üretmek amacıyla uranyum zenginleştirilmesi sırasında ortaya çıkan bir yan üründür. Silah sanayisinde, özellikle mermi ve zırh yapımında tercih edilmektedir.