Toplum bilgilendirme, kanser araştırmalarını destekleme amacı ile 1947 yılında Ankara'da kurulan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği önerisi ile 1956 yılından itibaren her yıl 1-7 Nisan arası Kanser Haftası olarak belirlenmiştir. Aslında haftaya sığdırıp anmak yetmez aylarca yıllarca konuşulup, tartışılıp sürekli gündemde tutulması gereken bir rahatsızlıktır. Maalesef günümüzde salgın hastalıklar arasına girmeye çoktan aday olmuştur.

Peki nedir kanser ?

Kelime anlamı olarak bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Kontrolsüz ve hızlı çoğalan hücreler sonucu yayılmaktadır. Ruhsal ve zihinsel olarak kansere neden olan şeyler yok mudur, tabi ki vardır; hoşgörü yoksunluğu, anlayışsızlık, sabırsızlık, önyargı ve hayatımızı zorlaştırmaya yardımcı olan her şey.

Kanseri artıran faktörler nelerdir?

• Sigara içimi

• Yüksek üreme hızlı bakteriler ve viral enfeksiyonlar

• Yüksek miktarda pestisit

• Aşırı alkol tüketimi

• Radyasyon

• Yağ ve yağlı besinlerin tüketimi

• Yetersiz taze sebze ve meyve tüketimi

• Yetersiz posa tüketimi

• Olumsuz çalışma koşulları

• Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besinlerin fazla tüketimi

Bunların yanında bol sebze ve meyve tüketmek, günlük enerjiden gelen yağ oranının %30 altında olması, posa zenginliğini sürekli göz önünde bulundurmak ise kanser faktörünü azaltan etkenlerdir.

Karbonhidrat tüketimi: Gereğinden fazla tüketilmesi kilo etkenine sebep olurken. Çok tahıllı ve posalı olanların artırılıp düzenli bağırsak çalışmasını sağlayarak özellikle bağırsak kanserini etkilediği görülmüştür.

Protein tüketimi: Hayvansal proteini ( et ve et ürünleri) çok tüketen ülkelerde meme, rahim, prostat, kalın bağırsak-rektum, pankreas ve böbrek kanserleri, hayvansal proteini az tüketen ülkelerden daha fazla görülmektedir.

Alkol ve sigara: Bir kez daha düşünün! Alkol alımı sigara ile birleştiğinde; ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri risklerini artırıcı etki göstermektedir. Yaşam alanlarınızı sigaradan uzak tutun. Kadınlar meme kanserinden korkarken akciğer kanserinden ölme oranının daha fazla olduğunu unutmamalılar. İlla ki tercih edilecekse de kadınlar 1 kadeh, erkekler 2 kadeh ile sınırlı tutmalıdır.

Veee yine her şeyde olduğu gibi burada da verilen nimetlerden faydalanıp kendinizi korumanın mümkün olduğunu unutmayın !

Bazı besinler ve içerdiklerin içerisinde bulunan özel maddelerin kanser önleyici etkileri vardır. Bu besinleri kanser yatkınlığı olanlar, sigara ve alkol tüketen, sigara tüketilen ortamda bulunanlar, çevre kirliliği yüksek olan illerde yaşayanların bolca tüketmesi gerekmektedir. İşte altın besinler:

MADDELER BULUNDUKLARI BESİNLER

Proteaz engelleyiciler Soya fasulyesi, mercimek, kuru fasulye, nohut, taze fasulye, bezelye, vb.

Oksitlenmeyi önleyiciler Meyveler, ceviz, fındık gibi sert kabuklu meyveler

Biyoflavanoidler Turunçgiller, kayısı, karadut, kızılcık, kiraz, vişne, kuş üzümü, üzüm,

Özel koku ve tat veren maddeler Lahanalar, karnabahar, ıspanak, pazı, turp, pancar yaprakları, şalgam ve yenebilen otlar Kükürtlü maddeler Sarımsak, soğan, pırasa

Bazı besinlerin yanlış muhafazası zararlı besinleri ortaya çıkarıp yararlı olanları ortadan kaldırabilir. Hadi bakalım nedir bunlar:

Küf toksinlerinden karsinojenler oluşabilir :

EKMEK

Gereğinden çok alınıp küflendirme

MISIR, BULGUR, PİRİNÇ, YARMA, FISTIK, FINDIK, CEVİZ, VB.

İyi kurutmama, nemli yerlerde saklama

TUZLANMAMIŞ PEYNİRLER VE KAVURMA

İyi saklamayarak küflendirme

Vitamin kaybı olabilir:

SÜT, YOĞURT

Aydınlık yerde bekletme

ETLİ, YUMURTALI, SÜTLÜ YEMEKLER

Hazırlandıktan sonra odada bekletme

Zehirli maddeler oluşabilir:

PATATES

Aydınlık yerde bekletilerek çimlenmesi, yeşillenmesi

Kurşun ve zararlı maddeler artabilir:

TENEKE VEYA KUTUDA SALÇA

Açıldıktan sonra kutuda bekletme

YOĞURT, PEKMEZ, SALÇA, REÇEL, TURŞU, VB.

Boşalmış deterjan ve ilaç kovalarında, sırlı kaplarda, boyalı plastiklerde saklama

Hiçbir besin tek başına faydalı veya zararlı değildir. Dış etkenler, tüketilmesi tercih edilen zaman ve miktar, pişirme yöntemi ve daha birçok faktör bu durumu etkilemektedir. Kansere davetiye çıkarmayalım!!

KANSERSİZ KALIN, SAĞLIKLI YAŞ ALIN…