Vücudun onarım ve arınmasına destek olan oruça siz de destek olmaya var mısınız ? Haydi bakalım neler yapıyoruz.

1-Sahur Mutlaka Yapılmalı:

Biz diyetisyenler kahvaltının önemini sürekli anlatıyoruz. İşte ramazanın kahvaltısı da sahurdur. Sahura kalkmayan bireyler, gün boyunca almaları gereken enerjiden daha azını almaktadırlar. Buna bağlı olarak gün içinde kan şekerinde düşmeler, halsizlik ve uyku hali olmaktadır.

Gece yenilen ağır ve yağlı yemeklerin gece metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşme riski fazla olacağından sahurda midede uzun süre kalarak tok kalmanızı sağlayacak, kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak ve sıvı dengesini sağlayacak besinler seçilmelidir. Yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, süt veya yoğurt gibi hafif bir kahvaltı öğünü veya çorba, zeytinyağlı yemek grubunu içeren öğünler olabilir.

2-Sıvı Alımı:

Yeteri kadar sıvı alınmadığında, dikkatsizlik, baş ağrısı, uyku hali, yorgunluk gibi durumlar görülebilmektedir.

İftardan sahura olan sürede saat başı 1 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. İçilen çay, kahve ve komposto gibi içeceklerde sıvı miktarına girse bile asla suyun yerini tutmamaktadır.

Bu yüzden ramazan ayında da alınan sıvılar haricinde günde 2-2,5 litreye kadar su alımına dikkat edilmektedir.

3-İftarda Yediklerinize Dikkat:

Uzun süre aç kalan mideye hemen yüklenmemelidir. Zeytin veya hurmayla oruç açılmalı sonrasında çorba içilmeli ve biraz dinlenilmelidir.

Ana yemek olarak etli, tavuklu veya hindi etli sebze yemekleri, bol koyu yeşil yapraklı salatalar ve bulgur gibi tahıllar, zeytinyağlı kuru baklagiller tüketebilirsiniz.

Böylece mide ve bağırsak sisteminizi yormamış olur, ramazanın ilerleyen dönemlerindeki kabızlık sürecini de engellemeye yardımcı olursunuz.

Pişirme yöntemlerinden; fırında, ızgarada, haşlama tercih edilmelidir.

İftar sonrasında aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (muhallebi, sütlaç, güllaç vb.) veya sade dondurmalar tüketebilirsiniz.

Özellikle dışarıda oruç açacaksanız fix menüler yerine kendi tercihlerinizi yapabileceğiniz yemekler tercih edebilirsiniz. Böylece kalori takibinizi yapabilir, dengeyi kurabilirsiniz.

4- Hızlı Yemeyin:

Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalısınız çünkü beyin 15-20 dk sonra doyma emrini verir. Bu sürede hızlı yediğiniz takdirde olması gerekenden besin tüketmiş olursunuz.

İftar sofrasında hızlı yemek yediğinizde anlık tokluk hissi oluşur. Önce sıcak bir çorba içip bir süre bekledikten sonra ana yemeğe geçerseniz midenizi koruyabilirsiniz.

5-İftardan Sonra Egzersiz ve Ara Öğün:

İftar sonrası kan şekeri yükseleceğinden egzersiz yapmakta acele edilmemelidir.

İftardan yaklaşık 1,5-2 saat sonra yapılacak 30-45 dakikalık tempolu bir yürüyüş metabolizmanın yavaşlayacağını engeller, formda ve sağlıklı kalmayı sağlar.

İftar sofrası kurarken her şeyi bir anda yemek zorunda hissedilmemeli. İftar sonrası ara öğünde de tüketilecek besinler tercih edilmelidir. Taze mevsim meyveler, maden suyu gibi vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayacak besinler tercih edilebilir.

Sağlıkla kalın, sağlıklı yaş alın