24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. ... Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında onun "başöğretmen" oluşunun yıldönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verilmiştir. O günden bu güne “ 24 Kasım: Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Öğretmenler Günü’nün amacı: öğretmenin toplumdaki yerini, rolünü ve önemini anlatmak; öğretmeni bulunması gereken toplumdaki değerli yerine oturtmak, Öğretmen, öğrenci ve veli arasında kurulması gereken bağı kuvvetlendirmektir. Öğrencilerle öğretmenler arasındaki sevgi, saygı ve dayanışmayı güçlendirmektir. Emekli olan öğretmenleri saygıyla anmak ve yeni atanmış öğretmenlere mesleklerinin bilincine varmalarını sağlamaktır.

Çocukluk dönemimizden başlayarak bizleri yetiştiren, bize bilgi veren, bizi topluma faydalı bir insan olarak yetiştiren, bizi hayata kazandıran, bizi yoğurup şekillendiren insandır öğretmen. “İnsan yetiştirmek” toplumun en zor işidir. Bu apayrı bir bilgi, beceri ve fedakarlık gerektirir. Bu yüzdendir ki: öğretmenlik mesleği kutsaldır; öğretmen de fedakarca çalışan insandır. Öğretmenin emeği, sevgisi, alın teri unutulmaz, unutulamaz!...

Öğretmen: öğrenme isteği duyan tüm insanları eğitmeyi ve öğretmeyi meslek edinen, eğitim kurumlarında çocuk ve gençlerin eğitim öğretimlerine rehberlik eden, yön veren ve hayata hazırlayan insandır. Öğretmenlik çocukluğumuzdan büyüdüğümüz ana kadar bize hep kutsal meslek (Peygamber mesleği) olarak anlatılan bir meslek olmuştur. Anne ve babalara çocuklarının hangi mesleği seçmeleri sorulduğunda “öğretmenlik” hep en başta gelen meslekler arasında olmuştur. Peki bu mesleği diğerlerinden ayıran ve kutsal kılan nedir?

Öğretmen olmak güvenilir olmayı gerektirir. Çocukluğunuzun daha en başında, anne ve babanızdan başkasına güvenmediğiniz o anlarda sizin emanet edildiğiniz kişidir öğretmendir. Ve öğretmen güvenilen insandır! Öğretmen örnek alınan insandır! Öğretmen çocuk için en önemli “Rol modeldir!”

Öğretmenlik fedakar olmayı gerektirir. Aldığınız maaşın, devlet imkanlarının ya da meslek şartlarının hiç biri, verilen emeğin karşılığı olmayabilir. Ancak siz gerçek anlamda kendinizi bu mesleğe adamışsanız alacağınız karşılık Türk insanının geleceğidir, öğrencilerinizin kazandığı hayattır! İnsan yetiştirmenin maddi bir karşılıkla ölçülmesi yada kıyaslanması da söz konusu değildir. İşte öğretmeni kutsal kılan da budur.

Malumunuzdur ki: Yüce dinimize göre: “İlim öğrenmek kadın-erkek herkese farzdır.” Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: “Ya öğreten, ya öğrenen, ya dinleyen ya da ilmi seven ol. Fakat sakın beşincisi olma; (bunların dışında kalırsan) helâk olursun!..”

“İlim aramak için bir tarafa yönelen kimseye Allah, cennet yolunu kolaylaştırır." “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” buyuran Hz. Ali öğretmenlik mesleğinin kutsallığını dile getirmiştir. “Eğitim dünyayı değiştirmek için kullanılabilecek en güçlü araçtır!.”

Mustafa Kemal Atatürk de: “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.”
sözüyle öğretmenlere dikkat çekmiştir. “Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir!.. “

Bu nedenle: “Öğretmenler Günü”, bu fedakar öğretmenlerimizin kıymetini bir kez daha düşünüp anlamamızı gerektiren önemli bir gündür. Öğretmenlerimize duyduğumuz saygı, sevgi ve şükranlarımızı dile getirmek için bu günü fırsat bilmeli ve onlara saygı göstermeliyiz. Hürmet edilmeli, onların ellerini öpmeliyiz. Anne ve babadan sonra asıl el öpülmesi gereken de onlardır.

Okullarımızı bitirip hayata atıldığımız zaman, onları hatırlamalı, bizi hayata hazırlayan öğretmenlerimizi ziyaret etmeli, telefonla, kart veya mesajla arayıp hatırlarını sormalıyız. Gönüllerini almak, hatırlamak onlar için en kıymetli ve en değerli armağan olacaktır. Eğitime yıllarını vermiş, binlerce öğrenci yetiştirip ülkemize kazandırmış emektar öğretmenler de unutulmamalı. 24 Kasım’larda onlar da hatırlanıp elleri öpülmeli, gönülleri alınmalıdır.

Bu duygularla canı gönülden tüm öğretmenlerimizin (Eğitim Ordumuzun Kahraman neferlerinin) “24 Kasım Öğretmenle Gününü” Kutluyor, sağlık sıhhat ve başarı dolu bir yıl diliyoruz. Emekli Olanlarına sağlıklı ömürler, aramızdan ayrılanlara Allah’dan rahmet diliyoruz mekanları cennet olsun!.. “24 Kasım Öğretmenler Günleri de Kutlu Olsun ! “